Maserati Ghibli, 55 χρόνια στυλ και κομψότητας

Η περίφημη Ιταλίδα καλλονή μας συστήθηκε για πρώτη φορά το 1966. Παραμένει αψεγάδιαστη και κοστίζει, πια, μία περιουσία.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 17 Δεκεμβρίου 2021

Η Maserati Ghibli, το διθέσιο κουπέ της ιταλικής μπράντας-μύθου των 4 τροχών, έκανε το ντεμπούτο της πίσω στον Δεκέμβριο του 1966, στο Motor Show του Τορίνο. Αποτέλεσε την έμπρακτη ερμηνεία των όσων είχε στο μυαλό του ο Giorgetto Giugiaro, ο άνθρωπος δηλαδή που τη σχεδίασε.

Γρήγορη σαν τον άνεμο

Το όνομά της, Ghibli, προήλθε από τον ομώνυμο δυνατό και ζεστό άνεμο που φυσά από τη βόρεια Αφρική και μεταφέρει συνήθως μεγάλες ποσότητες σκόνης. 

Maserati Ghibli, 55 χρόνια στυλ και κομψότητας
©Maserati

Με την Maserati Ghibli, η εταιρεία από την Μόντενα ήθελε να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο με ξεκάθαρα σπορ προσανατολισμό που όμως δε θα ήταν "νευρικό". Η μηχανή της βασίστηκε σε πολλές για την εποχή καινοτομίες: Ήταν ένα 8κύλινδρος κινητήρας 330 αλόγων και 4.700 κυβικών, τον οποίο μάλιστα ακολούθησε και μία αναβαθμισμένη version 4.900 κυβικών. 

> Διάβασε ακόμη: Δεν θα υπάρξει άλλος σαν τον Valentino Rossi

Στο κομμάτι του design, η πιο σημαντική στιλιστική λεπτομέρεια, που μάλιστα ήταν πρωτοποριακή συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα της εταιρείας, ήταν η ευθυγραμμισμένη με το αμάξωμα καμπίνα των επιβατών. Οι γραμμές της ήταν γεωμετρικές και με μία πρώτη ματιά άκαμπτες. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, όπως πάντα, έξοχο.

Η πιο εμφανής στυλ καινοτομία όμως αποτέλεσε το μπροστινό μέρος, που ήταν μία αναμφισβήτητη καινοτομία για την Maserati. Διέθετε αναδιπλούμενα φώτα και μία πολύ λεπτή μάσκα, με την εμβληματική τρίαινα πάντοτε στο κέντρο.

Η εξέλιξη

Προφανώς και ακολούθησαν αρκετές εκδοχές της, διατηρώντας το δυναμικό σπορ προφίλ. Το 1969 προστέθηκε στη γκάμα της εταιρείας και η έκδοση Spyder, για να ακολουθήσουν ένα χρόνο αργότερα τα μοντέλα με κινητήρα 4.900 κ.εκ. και το ακρωνύμιο Ghibli SS. 

ΜΑΖΕΡΑΤΙ ΓΚΙΜΠΛΙ 1
©Maserati
ΜΑΖΕΡΑΤΙ ΓΚΙΜΠΛΙ 2
©Maserati
ΜΑΖΕΡΑΤΙ ΓΚΙΜΠΛΙ 4
©Maserati

 

Από το 1966 μέχρι και το 1972 βγήκαν από τη γραμμή παραγωγής της Maserati 120 αντίτυπα της Ghibli Spyder και περίπου 1.200 Ghibli coupé. Ένα από αυτά αγοράστηκε από τον Henry Ford, ο οποίος το τοποθέτησε στο λόμπι του  Ford Product Development Center, στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ.

> Διάβασε ακόμη: Μία εξωπραγματική Maserati για τον Denver του La Casa de Papel

Σήμερα, η τιμή ενός τέτοιου αυτοκινήτου με βάση τις πιο πρόσφατες δημοπρασίες κυμαίνεται μεταξύ €200.000- €300.000. Και ίσως να είναι και λίγα. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης