Σχεδιάζοντας τη Vespa του μέλλοντος

Το θρυλικό δίτροχο ετοιμάζεται για τη νέα εποχή.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 01 Ιουνίου 2020

Αρκετές δεκαετίες πριν, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία προσπαθούσε απελπισμένα να αποτινάξει το φασιστικό παρελθόν της και ταυτόχρονα να σταθεί και πάλι στα πόδια της οικονομικά. Στο ευρύτερο πλαίσιο για το δεύτερο, επένδυσε σοβαρά στη βιομηχανία της μετακίνησης. Ο Enrico Piaggio, γιος του ιδρυτή της ομώνυμης εταιρείας, Rinaldo, εργαζόταν μέχρι τότε στο κομμάτι της αεροναυπηγικής. Όταν κλήθηκε να στηρίξει την οικογενειακή επιχείρηση ανέλαβε το δύσκολο project να σχεδιάσει ένα προσιτό δίτροχο για εύκολες μετακινήσεις. Εγκατέλειψε οποιαδήποτε άλλη δουλειά και επικεντρώθηκε στο απαιτητικό αν μη τι άλλο task. 

Το αποτέλεσμα της δουλειάς του ήταν η μυθική πια Vespa. Το συγκεκριμένο όχημα εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, γνώρισε τεράστια δημοφιλία, έκανε θραύση στις πωλήσεις σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη και πλέον, στις μέρες, θεωρείται ένα σύμβολο του κόσμου των δύο τροχών, που πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν. 

Σχεδιάζοντας τη Vespa του μέλλοντος
ΒΕΣΠΑ 2
ΒΕΣΠΑ 3

Η Mightyseed Designs, μία εταιρεία σχεδιασμού από την Ινδία, παρουσίασε τη δική της εκδοχή για το θρυλικό δίτροχο της Piaggio, βασιζόμενη στην αυθεντική Vespa 98 και προσθέτοντάς της φουτουριστικά στοιχεία. Κρατώντας το γνήσιο DNA, προσέδωσε στη Vespa εντυπωσιακά στοιχεία και μία τρομερά μοντέρνα γραμμή, που ίσως και να αποτελέσει τη βάση για το μελλοντικά μοντέλα της γραμμής παραγωγή για το ιταλικό scooter. Η βασική φιλοσοφία της ινδικής εταιρείας ήταν να υποστηρίξει ένα minimal σχέδιο, που όμως θα δώσει τεράστια προσοχή στις λεπτομέρειες και ασφαλώς τη λειτουργικότητα. Χαρακτηριστικότερο σημείο είναι φυσικά το τιμόνι, που διαφέρει αρκετά από τα καμπυλώδη κλασικά μοτίβα.

ΒΕΣΠΑ 1

Δεν ξέρουμε αν η Piaggio θα λάβει ποτέ σοβαρά υπόψιν την πρόταση της Mightyseed αλλά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε πώς μπορεί ένα τόσο κλασικό όχημα να προσαρμοστεί στις προσταγές της σύγχρονης εποχής και την ηλεκτροκίνηση.


Διάβασε ακόμη για τα αυτοκίνητα που υπάρχουν στο γκαράζ του Michael Jordan, τα ρετρό campers που ίσως γίνουν ξανά της μόδας, την αμερικανική γοητεία της Ιndian FTR Carbon και τη βασίλισσα των 70s Laverda SF750.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η επόμενη ημέρα της ελληνικής τηλεόρασης

Τα τηλεοπτικά διαζύγια, οι νέες συνεργασίες και όλα όσα ανατρέπουν το τηλεοπτικό σκηνικό όπως το γνωρίζαμε έως τώρα.

Η προπόνηση που κρατά φέτες τον Tom Cruise στα 58

Ο Tom Cruise ακολουθεί ένα σκληρό πρόγραμμα προπόνησης που του επιτρέπει να πρωταγωνιστεί σε ταινίες δράσης λίγο πριν από τα εξήντα.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Η ιστορία της Ferrari

Όλα όσα έχτισαν τον μύθο του εμβληματικού ιταλικού brand.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Γιατί είναι τόσο αργό το ίντερνετ στην Ελλάδα

Και πώς αυτό μπορεί να γίνει πιο γρήγορο.

Tο νέο Ηοnda HR-Ve:HEV επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία του

Ένα ελκυστικό μείγμα ξεχωριστής σχεδίασης, εξαιρετικής αποδοτικότητας και βέλτιστης πρακτικότητας

Netflix χωρίς ίντερνετ

Είσαι σίγουρος ότι δεν εξαντλείς όλα σου τα δεδομένα βλέποντας ταινίες και σειρές online;

Γραφει Νικη Κοντομηνα