Η ιδανικότερη πόλη για να ζήσει κανείς μετά την πανδημία

Διαβατήριο στο χέρι και στη Νέα Ζηλανδία, αγαπητοί μου. Στη Νέα Ζηλανδία.

Είσαι τύπος "όπου γη και πατρίς"; Τότε τα μπογαλάκια σου και τράβα για τη Νέα Ζηλανδία και πιο συγκεκριμένα για το Auckland. Κι αυτό γιατί η πόλη του βόρειου νησιού του μακρινού κράτους στην Ωκεανία κατέκτησε την 1η θέση στη λίστα της Intelligence Unit του Economist με τις καλύτερες πόλεις για να ζει κανείς, σύμφωνα πάντα με τον δείκτη Global Liveability για το 2021.

Αν παρακολουθείς την επικαιρότητα, βέβαια, τα συγκεκριμένα νέα μάλλον δεν θα σε εκπλήσσουν. Κι αυτό γιατί η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που κατάφερε να διαχειριστεί με τον πιο υποδειγματικό τρόπο την πανδημία του κορονοϊού, συνεχίζοντας να προσφέρει στους κατοίκους της ένα ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο διαβίωσης. Εξ ου και η σημαντική άνοδος του Auckland στην κατάταξη (από την 6η θέση που βρισκόταν το φθινόπωρο του 2020).

Τα κριτήρια κατάταξης

Στην έρευνα του Economist οι πόλεις ταξινομούνται έπειτα από την αξιολόγησή τους σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, τα οποία ανήκουν σε 5 βασικές κατηγορίες: Σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός & περιβάλλον και εκπαίδευση & υποδομές. Κάτι σαν να μας θυμίζει το σχετικό τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη"Όμορφη πόλη, φωνές, μουσικές / απέραντοι δρόμοι, κλεμμένες ματιές / ο ήλιος χρυσίζει, χέρια σπαρμένα / βουνά και γιαπιά, πελάγη απλωμένα".

Η ιδανικότερη πόλη για να ζήσει κανείς μετά την πανδημίαiStock

Οι υπόλοιπες όμορφες πόλεις 

Το Wellington, η πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, μοιράζεται την θέση με το Τόκιο. Τη θέση καταλαμβάνει μία ακόμα ιαπωνική πόλη, η Οζάκα. Τέσσερις πόλεις στη 10δα μετράει η Αυστραλία με την Αδελαΐδα να καταλαμβάνει την θέση, το Περθ την , τη Μελβούρνη την και το Μπρίσμπεϊν τη 10η (στην 11η θέση βρίσκεται το Σίδνεϊ).

Τη 10δα συμπληρώνουν δύο ελβετικές πόλεις, η Ζυρίχη στην θέση και η Γενεύη στην (ισοβαθμεί με τη Μελβούρνη). Άνοδο στην κατάταξη παρά την πανδημία σημειώνουν κάποιες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Χονολουλού και το Χιούστον.

Οι πόλεις που δυσκολεύονται 

Η Βιέννη, η οποία είχε την 1η θέση στη λίστα του Economist τη διετία 2018-2020, έπεσε στη 12η θέση μετά το δεύτερο κύμα του Covid-19. Πτωτική πορεία κατέγραψαν και πόλεις στη Γερμανία (Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Ντίσελντορφ) αλλά και στον Καναδά (ΜόντρεαλΒανκούβερΚάλγκαρι, Τορόντο).

Όσον αφορά την Αθήνα; Όπως διαβάζουμε στο Capital.grέχασε 20 θέσεις και βρέθηκε στις πόλεις με τη μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή. Από την 72η θέση -μεταξύ των 140 πόλεων- βρέθηκε στην 92η.

> Διάβασε ακόμα: Οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου

Σχεδόν καμία αλλαγή στον "πάτο" της λίστας

Στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας δεν έχουμε μεγάλες αλλαγές. Εκεί παραμένουν η Δαμασκός (Συρία), το Λάγος (Νιγηρία), το Πορτ Μόρεσμπι (Παπούα Νέα Γουινέα) και η Ντάκα (Μπαγκλαντές).

Μάλιστα, ο Economist προβλέπει επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις πιο φτωχές πόλεις από αυτές, καθώς είτε τα εμβόλια δεν έχουν φτάσει ακόμη εκεί είτε η διαδικασία του εμβολιασμού προχωράει με αργό ρυθμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η κατάσταση στην Ινδία.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος