Στο Top 5 των τουριστικών προορισμών ξανά η Ελλάδα

Ένα ακόμη "θερμό" καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών για τον ελληνικό τουρισμό.

Γράφει: Esquire Editors 18 Απριλίου 2023

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα μεταξύ των πιο δημοφιλών προορισμών για τους Ευρωπαίους πολίτες που προγραμματίζουν να ταξιδέψουν φέτος. Στην πρώτη θέση των επιλογών βρίσκεται η Γαλλία με 8,2%, στη δεύτερη θέση η Ισπανία με 7,6% και η Ιταλία με ποσοστό 7,4%. Ακολουθεί η χώρα μας με ποσοστό 5,6%, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Γερμανία με ποσοστό 4,7%. Στις επόμενες θέσεις μεταξύ των προορισμών που επιλέγουν οι Ευρωπαίοι για το επόμενό τους ταξίδι βρίσκονται η Κροατία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στη νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (European Travel Commision -ETC).

Όπως δείχνει η έρευνα, περίπου το 72% των Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Ο ελεύθερος χρόνος παραμένει ο κύριος λόγος για ταξίδια (69%), αν και καταγράφεται πτώση κατά 7% σε σύγκριση με το 2022. Τα επαγγελματικά ταξίδια, αντίθετα, σημείωσαν ετήσια αύξηση 3%, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 8% όλων των προγραμματισμένων ταξιδιών.

Πώς θα ταξιδέψουν οι Ευρωπαίοι τους επόμενους μήνες

Η αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους λόγω του πληθωρισμού, του πολέμου στην Ουκρανία και των ανησυχιών για ακραίες καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στις ταξιδιωτικές επιλογές των Ευρωπαίων για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2023, όπως δείχνει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

Φέτος, περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν αποδράσεις για την άνοιξη και για τις αρχές του καλοκαιριού. Σχεδόν το 30% των ταξιδιωτών δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει μια διανυκτέρευση μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 6% σε σχέση με πέρσι. 

Επιπλέον, το 40% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ταξιδέψει από τις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Ιούλιος). Αντίθετα, μόνο το 23% αναμένει να πραγματοποιήσει ταξίδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο (πτώση 9% από πέρσι). Αυτή η αλλαγή στα εποχιακά ταξιδιωτικά μοτίβα μπορεί να αντανακλά την αυξανόμενη επιθυμία να αποφευχθεί ο πολύς κόσμος και τα κύματα καύσωνα.

Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι πολλοί Ευρωπαίοι προγραμματίζουν πολλαπλά ταξίδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 59% των ερωτηθέντων θα κάνει περισσότερα από ένα ταξίδια τους επόμενους μήνες, με το 35% να σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές και ένα άλλο 24% να κατευθύνεται σε τρεις ή περισσότερες αποδράσεις. Συγκριτικά, το 31% θα κάνει μόνο ένα ταξίδι την ίδια περίοδο.

Πάντως, η αύξηση του κόστους ταξιδιού λόγω του πληθωρισμού παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων (23%), μαζί με τα προσωπικά οικονομικά (17%). Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το 51% των Ευρωπαίων έχει ήδη πραγματοποιήσει κρατήσεις για το επόμενο ταξίδι του – αύξηση 8% από πέρσι – σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης