Σκανδιναβικά κόλπα για να την παλέψεις στο κρύο

Κάποια από αυτά έρχονται από την Nordic παράδοση και δουλεύουν άψογα, κάθε φορά.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 07 Φεβρουαρίου 2023

Στις χώρες της Σκανδιναβίας και για αρκετούς μήνες υπάρχουν, προφανώς, πολικές θερμοκρασίες. Μπορεί να περάσουν ακόμη και ολόκληροι μήνες όπου ο υδράργυρος θα βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα από τους 0°C και ο ήλιος θα κάνει εξαιρετικά σπάνιες εμφανίσεις. Αποτέλεσμα αυτών, να υπάρχει πολύ, μα πολύ, κρύο.

Παρόλα αυτά, οι κάτοικοι της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νορβηγίας αλλά και της Δανίας, έχουν βρει τους ιδανικούς τρόπους ώστε να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε κλιματική κακοτοπιά αλλά και τις επιπτώσεις που αυτή φέρνει σε σωματική και ψυχική υγεία. Όπως οι παρακάτω.

Τα κατάλληλα ρούχα

Σκανδιναβικά κόλπα για να την παλέψεις στο κρύο

Ένα παλιό σουηδικό ρητό υποστηρίζει πως "δεν υπάρχει κακός καιρός, υπάρχουν μόνο ακατάλληλα ρούχα". Οι χειμερινές ενδυματολογικές επιλογές των Σουηδών και κατ' επέκταση των Σκανδιναβών βασίζονται σε κάποιες πολύ βασικές αρχές. Χοντρά, αντιανεμικά μπουφάν, επαρκές layering, διπλές κάλτσες και απαραίτητη προστασία του λαιμού, είτε με κάποιο κασκόλ είτε με ζιβάγκο. 

Kakkukahvi

Η προφορά μπορεί να είναι λίγο δύσκολη, αλλά το γενικότερο νόημα είναι εξαιρετικά οικείο και απλό. Πρόκειται για τον φινλανδικό όρο της συνήθειας του καθημερινού καφέ, φυσικά ζεστού, που σερβίρεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

> Διάβασε ακόμη: Χρειάζεσαι ένα καλό μπουφάν για τον χειμώνα

Ουσιαστικά, ο όρος δεν επικεντρώνεται στο ρόφημα καθεαυτό αλλά στην όλη ιεροτελεστία που θέλει να τον πίνεις συντροφιά με φίλους και συνεργάτες. Έρευνες έχουν καταλήξει άλλωστε στο συμπέρασμα πως το κρύο αντιμετωπίζεται ευκολότερα αν έχεις έντονη κοινωνική ζωή. 

Επίσκεψη στη σάουνα

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ 1

Δεν μιλάμε απλά για ένα μέρος όπου πηγαίνεις για να χαλαρώσουν οι μύες σου αλλά για μία μάλλον απαραίτητη συνήθεια για τους Σκανδιναβούς. Σχεδόν σε κάθε πολυκατοικία μεγάλης πόλης στη Νορβηγίας υπάρχει ένας αντίστοιχα διαμορφωμένος χώρος που ανακουφίζει από το άγχος, ξεπλένει τις τοξίνες και βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Η εναλλακτική είναι τα καθημερινά ζεστά ντους. 

> Διάβασε ακόμη: Η προπόνηση του snowboarder

Φρέσκα λουλούδια

Μπορεί να φαίνεται εντελώς παράδοξο και να έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με το φυσικό περιβάλλον όπου όλα είναι σκεπασμένα με παχιά στρώματα χιονιού αλλά σχεδόν σε κάθε σπίτι της σκανδιναβικής χερσονήσου υπάρχει ένα βάζο με φρέσκα λουλούδια, που επιτελούν ένα σημαντικό όπλο εναντίον των winter blues.

Ο σωστός φωτισμός

northern lights

Το σκανδιναβικό design είναι ένα από τα πιο δημοφιλή του κλάδου παγκοσμίως, βασιζόμενο στις καθαρές γραμμές και τα απλά χρώματα. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο: Οι Σκανδιναβοί συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αρκετά μικρότερα φώτα αλλά και κεριά, που δίνουν μία αίσθηση οικειότητας και ζεστασιάς στο χώρο. 

> Διάβασε ακόμη: Τα τρικ του Harvard για περισσότερη συγκέντρωση

Koselig

Η κατάθλιψη που έρχεται σχεδόν σε όλους μετά το πέρας των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αντιμετωπίζεται με το koselig στη Νορβηγία. Πρόκειται για μία συνήθεια διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων σε κάθε κοινότητα της χώρας προκειμένου να ενισχυθούν οι κοινωνικοί δεσμοί και να δοθεί η αίσθηση πως ο χειμώνας αντιμετωπίζεται από μία ολότητα, ώστε να γίνουν πιο ανεκτά τα συμπτώματά του. 

 


Δες ακόμη 15 πανωφόρια για τον φετινό και κάθε χειμώνα, τα τρικ που κάνουν διασκεδαστική κάθε ζεστή σούπα και τον οδηγό του Alexander Skarsgård για τις μπότες της σεζόν.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης