Συνοπτικός οδηγός για τον τουρισμό του διαστήματος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ταξιδιωτικό trend του μέλλοντος.

Αυτήν την στιγμή, μόνο μερικοί δισεκατομμυριούχοι μπορούν να αντέξουν το κόστος ενός ταξιδιού στο διάστημα. Στο όχι όμως και τόσο μακρινό μέλλον τα πράγματα θα αλλάξουν, όλοι θα μπορούν να γίνουν αστροναύτες: κάποιοι θα επισκέπτονται σταθμούς πέρα από την στρατόσφαιρα του πλανήτη, άλλοι θα πηγαίνουν στη Σελήνη (κάτι που θα συμβεί μέσα στα επόμενα χρόνια) ενώ το μεγάλο όνειρο είναι οι διακοπές στον πλανήτη Άρη. Αν κι αυτό το τελευταίο, λογικά, θα αργήσει λίγο.

Ο δρόμος, με αλλά λόγια, για τον τουρισμό του διαστήματος έχει ήδη στρωθεί. Απλά βρισκόμαστε ακόμη στα πρώτα του βήματα και μόνο ελάχιστοι είναι εκείνοι οι τυχεροί που μπορούν να τον απολαύσουν. Επειδή όμως δεν θα αργήσει η μέρα που θα γίνει κοινός τόπος για όλη την ανθρωπότητα, καλό είναι να προετοιμαστούμε. Ακολουθεί ένας συνοπτικός οδηγός για τον διαστημικό τουρισμό και του τι δεν θα πρέπει να κάνεις όταν θα έχεις εγκαταλείψει την ατμόσφαιρα της Γης.

Η εκτόξευση

Συνοπτικός οδηγός για τον τουρισμό του διαστήματος

Αν η απογείωση του αεροπλάνου σου προκαλεί νευρικότητα, φαντάσου πώς θα είναι η εκτόξευση ενός πυραύλου (που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένας τεράστιος δυναμίτης). "Ο πύραυλος αγγίζει ταχύτητες των 28.0000 χλμ./ώρα μέσα στα πρώτα οκτώμισι λεπτά" εξηγεί ο αστροναύτης Mike Massamino στο Popular Mechanics.  

Ναι, καλά διάβασες. Όχι ακριβώς ένα ταξιδάκι αναψυχής δηλαδή. Το σώμα δέχεται πιέσεις που φτάνουν τα τρία G με αποτέλεσμα να βιώνεις μία αίσθηση ότι κάτι, πάρα πολύ βαρύ, σε πλακώνει. Καταλαβαίνεις τώρα για ποιον λόγο οι αστροναύτες οφείλουν να είναι σε άριστη φυσική κατάσταση; Μάλιστα, αφού έχει περάσει όλο αυτό, στο τέλος της διαδρομής θα βρεθείς στο άλλο άκρο: να προχωράς με μηδενικές ταχύτητες στο αχανές διάστημα με το σώμα του να αιωρείται σαν πούπουλο λόγω της απουσίας βαρύτητας.

Το ταξίδι

Διαστημικός Τουρισμός Άρης

ΟΚ, κάπου εδώ έρχεται η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων: "έφτασα και τώρα τι κάνω;". Καλό είναι, τηρώντας την παράδοση που θέλει να έχεις διαβάσει προσεκτικά τους ταξιδιωτικούς οδηγούς πριν επισκεφτείς έναν προορισμό, να έχεις βγάλει ένα πρόγραμμα. Αν το όνειρό σου είναι να επισκεφτείς το Φεγγάρι, φρόντισε να πάρεις άδεια δεκαπέντε ημερών. Μόνο η διαδρομή μέχρι τη Σελήνη διαρκεί περίπου τρεις μέρες. Ο πιο σημαντικός στόχος αυτού του ταξιδιού; Να πατήσεις εκεί ακριβώς που κάποτε πάτησε ο Neil Armstrong και να χαζέψεις τη θέα της Γης από τη φωτεινή πλευρά του δορυφόρου.

Αν πάλι έχεις περισσότερα μεγαλόπνοα σχέδια, όπως δηλαδή ένα ταξίδι στον Άρη, κοίτα να είσαι συνταξιούχος ή να έχεις λύσει το οικονομικό σου θέμα. Θα χρειαστείς περίπου εννιά μήνες για να προσεδαφιστείς στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη -κι άλλους τόσους για να γυρίσεις πίσω. Όταν, όμως, φτάσεις εκεί οι επιλογές είναι μαγικές: ορειβασία στο Olympus Mons, ένα ηφαίστειο ύψους 25 χιλιάδων μέτρων, και κατάβαση στο φαράγγι του Valles Marineris, το οποίο έχει βάθος 6 χλμ. και μήκος περίπου όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διαμονή

Διαστημικός Τουρισμός 4

Είναι σαν να διαβάζουμε ήδη τις περιγραφές στο site της Airbnb: "Μαγευτική θέα της Γη σε καμπίνα μηδενικής βαρύτητας με όλες τις ανέσεις όπως νερό, οξυγόνο και ηλεκτρισμό". Πέρα όμως από τις εικασίες, υπάρχουν και οι δηλώσεις του Tristan Bassingthwaighte, o οποίος πέρασε έναν χρόνο σε συνθήκες προσομοίωσης του πλανήτη Άρη και κάνει λόγο για ανάγκη ύπαρξης υπόγειων κτισμάτων ώστε να προστατευτούν οι άνθρωποι από τους μετεωρίτες και την απόκοσμη ζέστη που μαστίζουν την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. 

Από την άλλη, εκτός από τη Σελήνη και τον Άρη, υπάρχει η πιθανότητα τα διαστημικά ξενοδοχεία να αποτελέσουν το επόμενο παγκόσμιο trend στον τουρισμό. Ήδη μπορεί κανείς να μείνει για δύο εβδομάδες στους διαστημικούς σταθμούς που περιφέρονται γύρω από τη Γη. Φυσικά οι τιμές είναι ακόμα απλησίαστες: 40 εκ. δολάρια για διαμονή δεκαπέντε ημερών.

Τι να διαβάσεις

Frank Herbert Dune

Αν θες να μπεις στο κλίμα, υπάρχουν τα αριστουργήματα της επιστημονικής φαντασίας: το Dune του Frank Herbert, οι Επικυρίαρχοι του Arthur C. Clarke και η σειρά Foundations του Isaac Asimov είναι μόνο τρεις εξαιρετικές επιλογές που έχεις.

Οι αποσκευές

Ξέχνα όσα ξέρεις. Οι προτεραιότητές αλλάζουν: ωτασπίδες (ο θόρυβος της εκτόξευσης είναι εκκωφαντικός), χοντρές κάλτσες (σε μηδενική βαρύτητα είναι δύσκολο να φτάσει αλλιώς το αίμα στα πέλματα), ειδικούς μαγνήτες (για να μην αιωρούνται τα tablet, τα βιβλία και οι κούπες μέσα στην καμπίνα). Μάλιστα, όπως συμβουλεύει ο αστροναύτης Leland Melvin στο Popular Mechanics, καλό είναι να έχεις μαζί σου κάτι που θα σου θυμίζει τη Γη (μία φωτογραφία, ένα κουκλάκι, ένα δαχτυλίδι που σου έδωσε η σύντροφος). Η νοσταλγία στο διάστημα μπορεί να γίνει αφόρητη.

Συχνές ερωτήσεις

  • Να κάνω εμβόλια; Όχι δεν κινδυνεύεις από εξωγήινους ιούς (μάλλον).
  • Να πάρω μαζί τη γάτα μου; Όχι, για κανένα λόγο.
  • Τι θα τρώω; Τα πάντα. Απλά σε σκόνη όπως οι αστροναύτες.

Οι εταιρείες

Elon Musk 1 Διαστημικός τουρισμός

Υπάρχουν ήδη αρκετές εταιρείες που οργανώνουν ταξίδια στο διάστημα. Οι πιο γνωστές, μέχρι στιγμής, είναι η SpaceX (η εταιρεία του Elon Musk), η Boeing Starliner (που συνεργάζεται με τη NASA) και η Blue Origin, (ιδιοκτησίας Jeff Bezos). Η επιλογή είναι δική σου.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης