Υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων που προσπαθεί να μιλήσει με εξωγήινους

Τι ακριβώς είναι και τι κάνει το επιστημονικό πρόγραμμα SETI.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 12 Νοεμβρίου 2019

Μπορούμε πράγματι -σαν ανθρώπινο είδος- να "μιλήσουμε" με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό; Αν κρίνουμε από τα όσα έχουν κάνει μέχρι στιγμής οι επιστημονικές ομάδες των προγραμμάτων αναζήτησης SETI (Search for extraterrestrial intelligence), τότε η απάντηση ενδεχομένως και να είναι θετική. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα reports τους, που παρουσιάζει το Bloomberg μέσω των original series του, οι πιθανότητες να έρθουμε σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή ζωής εκτός Γης είναι κυριολεκτικά ανυπολόγιστες. 

Οι εμπειρογνώμονες του SETI εδώ και δεκαετίες μελετούν κοντινά αστέρια αλλά και άλλα σημεία του γαλαξία χρησιμοποιώντας πανίσχυρα τηλεσκόπια. Ανάμεσα στα ευρήματα και τις παρατηρήσεις τους συμπεριλαμβάνονται ραδιοσήματα που, σύμφωνα πάντοτε με τους ίδιους, μπορούν να παραχθούν μόνο από κάποια μορφή τεχνολογίας. Αυτό, έρχεται να συμπληρώσει πολλές από τις θεωρίες του Stephen Hawking, που μεταξύ άλλων υποστήριζε ότι "είναι απαραίτητο να δεσμευτούμε και να βρούμε απαντήσεις πολύ πιο μακριά από τα όρια του πλανήτη μας. Είμαστε ζωντανοί, είμαστε έξυπνοι, πρέπει να ξέρουμε τι συμβαίνει εκεί έξω".

"Ήρθε η στιγμή να περάσουμε σε ένα διαφορετικό στάδιο και να διευρύνουμε αυτή την επικοινωνία, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι συνέβαινε ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν" αναφέρει η διάσημη αστρονόμος Jill Tarter, που ηγείται της εν λόγω προσπάθειας. Η Tarter είναι ένα από τα άτομα που έχουν αφιερώσει σχεδόν ολόκληρη την επαγγελματική τους ζωή στο project της ανεύρεσης εξωγήινων μορφών ζωής και στην ενδεχόμενη επικοινωνία μαζί τους. Η περίπτωσή της μάλιστα αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία "Η Επαφή" του 1997, που έφερε τη σκηνοθετική σφραγίδα του Robert Zemeckis: Η Jodie Foster υποδυόταν την Dr. Ellie Arroway, μία επιστημονική φιγούρα πολύ κοντά στον χαρακτήρα της Tarter και η οποία κατόρθωσε να ζήσει μία πρώτη επαφή μεταξύ ανθρώπων και εξωγήινων.

Αλλά τι ακριβώς κάνει κάποιος που εργάζεται στο SETI; Οι διεθνείς ομάδες που αποτελούν το πρόγραμμα ουσιαστικά ασχολούνται με την έρευνα τόσο των ραδιοσημάτων που φτάνουν στη Γη από φυσικά αντικείμενα όπως αστέρια, γαλαξίες και κβάζαρ (οι πυρήνες των ενεργών γαλαξιών που λειτουργούν σαν τεράστιες "κοσμικές μηχανές") αλλά και ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών διαφορετικών από τα πρώτα και που πιθανότατα εκπέμπονται από τεχνολογικά μέσα. 

Μία από τις υπο-ομάδες του SETI δραστηριοποιείται στο πανεπιστήμιο του Berkeley, υπό την καθοδήγηση του αστρονόμου Andrew Siemion. Η έρευνά της έχει λάβει χορηγία μεγαλύτερη των $100.000.000 από ιδιώτη και τα ευρήματά της είναι πραγματικά αξιοθαύμαστα: "Τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, μας επιτρέπουν να μελετάμε πολύ σημαντικές πηγές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας, με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί" δηλώνει χαρακτηριστικά ο Siemion. 

Υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων που προσπαθεί να μιλήσει με εξωγήινους

Ένα από τα ατού του SETI είναι πως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιεί εξοπλισμό της NASA ή να δραστηριοποιείται με τη βοήθεια άλλων κυβερνητικών ινστιτούτων. Διαθέτει το δικό του "αρχηγείο", που ονομάζεται Allen Telescope Array και βρίσκεται στο Hat Creek της Καλιφόρνια, περίπου 450 χλμ βορειοανατολικά του Σαν Φρανσίσκο. Η ευρύτερη περιοχή θυμίζει αρκετά εκείνη του Green Bank της Δυτικής Βιρτζίνια, παρέχοντας τις κατάλληλες συνθήκες στις ερευνητικές ομάδες και στα "εργαλεία" της δουλειάς τους, όπως τα υπερμεγέθη τηλεσκόπια. 

"Την εποχή που ολοκλήρωνα τις σπουδές μου, γνωρίζαμε για την ύπαρξη μόλις 9 πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα. Δεν είχαμε ιδέα για τους υπόλοιπους, ούτε ασφαλώς για τα αστέρια και τους δορυφόρους αυτών. Το Σύμπαν που μας αποκαλύπτεται εσχάτως πιστεύω ότι θα δικαιώσει την έρευνά μας για πιθανή ύπαρξη άλλων μορφών ζωής" λέει η 75χρονη πλέον Dr. Tarter, συμπληρώνοντας: "Υπάρχουν περισσότερα αστέρια από κόκκους άμμου στις παραλίες του πλανήτη μας. Ο Ήλιος είναι απλά ένας κόκκος άμμου στο Σύμπαν και θα πρέπει να αναρωτηθούμε σοβαρά τι συμβαίνει σε άλλα ηλιακά συστήματα, παρεμφερή με αυτό στο οποίο εντασσόμαστε".

Ασφαλώς και υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν μέχρι να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης επαφής με κάποιον άλλο πολιτισμό που -μάλλον- υπάρχει στο Σύμπαν. Το βασικότερο πρόβλημα είναι με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αποκρυπτογραφηθεί επαρκώς και με ακρίβεια κάποιο σήμα που θα ληφθεί. Γι' αυτό και η SETI διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς συνεργασίας με τη NASA. Η τελευταία φημολογείται πως σύντομα θα ρίξει το βάρος του ενδιαφέροντός της -και ασφαλώς του budget της- στην αναζήτηση πλανητών που μοιάζουν με τη Γη και βρίσκονται σε τροχιά γύρω από αστέρια, εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος. 

ΔΙΑΣΤΗΜΑ SETI 1

"Όλα επικοινωνούν μεταξύ τους. Όπως τα ζώα και τα φυτά στο δικό μας πλανήτη. Είναι μόνο θέμα κατανόησης αλλά αυτό δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Για παράδειγμα, έχουμε ξοδέψει εκατοντάδες ώρες παρατήρησης στα συστήματα επικοινωνίας μεταξύ διαφόρων ζώων όπως τα δελφίνια, οι πίθηκοι και οι σκίουροι. Χρησιμοποιούμε τους κώδικές τους ως φίλτρα για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ή ακόμη και να αναλύσουμε στο 100%, διαφορετικές από την ανθρώπινη μεθόδους επικοινωνίας" λέει με τη σειρά του ο ερευνητής και αστροφυσικός Laurance Doyle, που δουλεύει στο SETI από το 1987.

Η πρόκληση βρίσκεται ήδη μπροστά στο ανθρώπινο είδος και ίσως είναι απλά θέμα χρόνου να γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. 


Διάβασε ακόμη για το app που φέρνει την αστρολογία στον 21ο αιώνα, τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της NASA και τον αστεροειδή που θα κάνει πλούσιο κάθε άνθρωπο στη Γη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear