Μία βόλτα στο μπαλκόνι είναι απαραίτητη

Κάποιες συνήθειες δεν πρέπει να αλλάξουν στο δεύτερο lockdown και με αυτό συμφωνεί και η επιστήμη.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 14 Νοεμβρίου 2020

Όπως πιθανότατα αντιλήφθηκες και κατά τη διάρκεια της καραντίνας της περασμένης άνοιξης, μία βόλτα προς το μπαλκόνι του σπιτιού σου δεν αποτελεί απλά μία συνήθεια, αλλά ουσιαστικά και μία άσκηση πνευματικής υγείας. Ακόμη κι αν πλέον, οι συνθήκες -κλιματολογικές και μη- έχουν αλλάξει.

Είναι όμως κάτι απαραίτητο. Επιστήμες όπως η Κοινωνική Νευροεπιστήμη και η Κλινική Νευροψυχολογία έχουν εδώ και καιρό καταδείξει την ανάγκη του ανθρώπου να έρχεται διαρκώς σε επικοινωνία με άλλους. Είναι κάτι τόσο βασικό όσο η ανάγκη για τροφή και νερό. Οι νευρολόγοι επιμένουν πως οι νευρώνες των ανθρώπων συνδέονται άμεσα με την ευημερία τους μέσω των δικτύων κοινωνικών σχέσεων που αναπτύσσουν και διατηρούν καθώς και τις συναισθηματικές επαφές που έχουν με άλλους, μικρότερες ή μεγαλύτερες.

Η κοινωνική απομόνωση -κάτι που ενισχύεται με την καραντίνα και τον κατ΄ οίκον περιορισμό- μπορεί βαθμιαία να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, καθώς συνδέεται με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων, κατάθλιψης, μυϊκών πόνων και εξασθένισης της μνήμης. Η έξοδος στο μπαλκόνι επομένως αυτή την κρίσιμη περίοδο δεν είναι απλά μία συνήθεια ή κάτι άσκοπο. 

Μία βόλτα στο μπαλκόνι είναι απαραίτητη

Ο ίδιος ο ανθρώπινος εγκέφαλος διέπεται από μία σειρά πολύ βασικών αναγκών και η κοινωνικότητα είναι μία από αυτές. Όταν συναντάμε κάποιον στην καθημερινότητα, ο εγκέφαλος κατά κάποιο τρόπο "ενεργοποιείται". Μία από τις πρώτες περιοχές που ενεργοποιούνται είναι ο μετωπικός προμετωπικός φλοιός. Ακολουθούν ο κροταφικός και ο βρεγματικός λοβός. Τα παραπάνω απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, κάθε φορά που ερχόμαστε σε διάδραση με κάποιο άλλο άτομο. Αυτή είναι γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης - δημιουργεί δηλαδή το αίσθημα της οικειότητας. 

Ο καθένας αξιοποιεί τον χώρο του μπαλκονιού με τον τρόπο που πιστεύει αλλά και χρησιμοποιώντας τον κώδικα επικοινωνίας που θεωρεί πως ταιριάζει και ικανοποιεί τις ανάγκες του. Θα σου συνιστούσαμε να κάνεις το ίδιο. Άλλωστε, πλέον, έχουν περιοριστεί οι ώρες και οι συνθήκες κυκλοφορίας στον πραγματικό κόσμο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Συμβουλές για αντοχή στο τρέξιμο

Δες τι πρέπει να κάνεις για έχεις κι εσύ αντοχή όπου κι αν βγαίνεις για τρέξιμο.

9 συνήθειες που σαμποτάρουν τη διατροφή σου

Ρωτήσαμε τους διαιτολόγους ποιες συνήθειές σου είναι καταστροφικές.

Μια ματιά στο εντυπωσιακό σπίτι του Robert Redford

Ποιος μπορεί να το δει και να μη ζηλέψει έστω και λίγο...;

Τα οχήματα του Mad Max: Fury Road βγαίνουν στο σφυρί

Σε περίπτωση που θέλεις να νιώσεις για λίγο Tom Hardy, αυτή είναι η ευκαιρία σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα νέα emojis

Ώρα για ανανέωση και περισσότερη ποικιλία, δε νομίζεις;

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη