Χτίζοντας πελώριο στήθος με δύο μόνο αλτήρες

Μια απλή ρουτίνα για θωρακικούς υπερήρωα για να κάνεις στο σπίτι.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 15 Δεκεμβρίου 2020

Για τους περισσότερους άντρες που είχαν συνηθίσει να προπονούνται στο γυμναστήριο προ πανδημίας, οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των θωρακικών μυών περιελάμβαναν μια σειρά από πιέσεις στον πάγκο με μπάρα μαζί με μια ποικιλία εκτάσεων, έλξεων και πιέσεων σε μηχανήματα με τροχαλίες και ιμάντες. Αλλά με όλα αυτά τα "επαγγελματικά" αξεσουάρ σε πλήρη απραξία εξαιτίας του lockdown, μια προπόνηση στήθους στο σπίτι μπορεί να γίνει το ίδιο αποδοτική, με τη βοήθεια ενός ζευγαριού αλτήρων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Sports Medicine, η ενεργοποίηση και η υπερτροφία στους μυς του θώρακα που χαρίζουν οι ασκήσεις με αλτήρες, όχι μόνο είναι πιο εύκολες να εκτελεστούν από τον καθένα μέσα στο ίδιο του στο σπίτι, αλλά ταυτόχρονα, μειώνουν σε μεγάλο ποσοστό το ρίσκο ενός τραυματισμού σε σύγκριση με τις αντίστοιχες κινήσεις που εκτελούνται με μπάρες και τροχαλίες.

Η επιστημονική εξήγηση

> Όταν ασκείσαι με ελεύθερα βάρη, όπως οι αλτήρες, το σώμα σου υποχρεώνεται να χρησιμοποιήσει κάθε μεγάλο και μικρό μυ ώστε να σταθεροποιήσει το βάρος την ώρα που το ανεβάζεις ή το κατεβάζεις. Οι επιπλέον μύες που "αφυπνίζονται" με αυτή τη διαδικασία, σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουν όταν η άσκησή σου υποστηρίζεται από το μηχάνημα.

> Ένας ακόμη καλός λόγος είναι η ευχέρεια με την οποία διαχειρίζεσαι τους αλτήρες, επειδή μπορείς να δουλέψεις με περισσότερες παραλλαγές και γωνίες εκτέλεσης, οικοδομώντας ταυτόχρονα με το θώρακα, μεγαλύτερους μυς στα μπράτσα και τους ώμους.

> Τέλος, μια προπόνηση με αλτήρες θεωρείται ιδανική για πιέσεις στήθους στον πάγκο όταν είσαι αρχάριος, επειδή την ώρα που ενεργοποιείς το μέγιστο ποσοστό μυϊκής μάζας του θώρακα, την ίδια ώρα, η σπονδυλική σου στήλη αισθάνεται πιο ασφαλής συγκριτικά με την ίδια άσκηση κάτω από μια βαριά μπάρα.

Στο παρακάτω βίντεο, ο Chris Heria, ένας από τους πιο επιδραστικούς fitness instrucorts στο διαδίκτυο, προτείνει τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις για υπερμεγέθη θώρακα με τη βοήθεια δυο αλτήρων –αλλά και με το ίδιο το σωματικό σου βάρος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το κόλπο για να φτιάξεις το τέλειο βιογραφικό σημείωμα

Υπάρχουν πολλές μικρές λεπτομέρειες που μπορείς να βελτιώσεις για να κάνεις το βιογραφικό σου ιδανικό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

5 τροφές που ίσως ευθύνονται για τον πονοκέφαλό σου

Κάποιες από αυτές, σίγουρα δεν περνούσαν καν από το μυαλό μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear