Πώς θα αποφύγεις τα γεράματα σύμφωνα με το Harvard

Πώς μπορείς ακόμα και να αντιστρέψεις τη διαδικασία της γήρανσης, με μερικά μόνο tips.

Η διαδικασία της γήρανσης είναι ένα πεδίο που έχει μελετηθεί από πολλούς επιστήμονες, με κάποιους από αυτούς, που ειδικεύονται στην αντιγήρανση, να ισχυρίζονται ότι μπορεί όντως να αντιστραφεί. Όχι με την έννοια του να γίνεις ξαφνικά όπως ήσουν πριν από π.χ. δέκα χρόνια, αλλά με εκείνη του να αισθάνεσαι και να δείχνεις καλύτερα από τους περισσότερους συνομήλικούς σου, καθώς μεγαλώνεις.

Ένας από αυτούς τους επιστήμονες είναι ο David Sinclair, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ο οποίος, μάλιστα, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού Time με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του κόσμου. Ο Sinclair έχει διεξάγει αρκετές μελέτες που αποσκοπούν στο να καταλήξουν σε τρόπους που θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις μια πιο νεαρή βιολογική ηλικία αλλά και σε κάποιους που θεωρείται ότι αποδεδειγμένα μπορούν να αντιστρέψουν, έως κάποιον βαθμό, τη διαδικασία της γήρανσης, αν γίνουν με τον σωστό τρόπο.

Πώς να αντιστρέψεις τη διαδικασία της γήρανσης

Ο Sinclair ισχυρίζεται ότι κέρδισε μία δεκαετία απλώς εφαρμόζοντας κάποιες συγκεκριμένες καλές πρακτικές, επί μερικούς μήνες. Μάλιστα, πρώτη φορά συνειδητοποίησε το ότι δεν επαρκούν η καλή διατροφή και η άσκηση μόνο όταν έφτασε τα 40.

Πώς θα αποφύγεις τα γεράματα σύμφωνα με το HarvardiStock

Τα τελευταία χρόνια, δε, έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις που δείχνουν ότι ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς επιδιόρθωσης, που, υπό κανονικές συνθήκες, μπορούν να μας κρατήσουν πιο νέους και πιο υγιείς για περισσότερο χρόνο. Απλώς τα σώματά μας τείνουν να επαναπαύονται, κάτι που γίνεται πιο έντονο όταν ακολουθούμε έναν καθιστικό τρόπο ζωής και δεν τρεφόμαστε σωστά.

> Διάβασε ακόμα: Στην εποχή του biohacking

Ας δούμε, λοιπόν, τις καλές πρακτικές που, αν μας γίνουν τρόπος ζωής, είναι ικανές να καθυστερήσουν τη διαδικασία της γήρανσης, κρατώντας μας για πολύ παραπάνω νέους.

Τα ιατρικά τσεκάπ

Οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό σου είναι απαραίτητες για να μπορείς να ελέγχεις αν ο τρόπος ζωής σου λειτουργεί υπέρ σου ή αν πρέπει να κάνεις τυχόν αλλαγές σε αυτόν.

Τα πνευματικά παιχνίδια

Ο εγκέφαλός σου προφανώς και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία σου, την καλή ψυχοσωματική σου κατάσταση και τον τρόπο που μεγαλώνεις. Οπότε, θα πρέπει να κάνεις κι εκεί εξειδικευμένη δουλειά. Έχει, λοιπόν, κρίσιμη σημασία το να εξασκείς το μυαλό σου με παιχνίδια που το θέτουν σε δοκιμασίες αλλά και που αναπτύσσουν τη μνήμη και τη γνωστική σου ικανότητα. Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία της γήρανσης γίνεται πιο αργή και αποτρέπεται η απώλεια συγκεκριμένων ικανοτήτων με το πέρασμα των χρόνων.

Ο ενεργητικός τρόπος ζωής

Η άσκηση είναι σημαντική όπως και το να διάγεις έναν όσο γίνεται λιγότερο καθιστικό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα της προπόνησής σου, θα πρέπει να περπατάς και να κινείσαι όσο πιο πολύ γίνεται, έτσι ώστε ο τρόπος ζωής σου να είναι πιο ενεργητικός.

> Διάβασε ακόμα: Μία ματιά στον διπλασιασμό της διάρκειας της ανθρώπινης ζωής

Τα αντιγηραντικά τρόφιμα και τα συμπληρώματα διατροφής

Η διατροφή που θα σε κάνει να ζήσεις περισσότερο και πιο πολύ δεν έχει να κάνει μόνο με τον περιορισμό της ζάχαρης και των κακών λιπαρών αλλά και με την προσθήκη τροφίμων που διαθέτουν ιδιότητες που βοηθούν στην καθυστέρηση της γήρανσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μπρόκολο, το ρόδι, οι φράουλες, το σπανάκι και τα μανιτάρια.

Ο ίδιος ο Sinclair λαμβάνει και κάποια συμπληρώματα διατροφής, όπως η ρεσβερατόλη, μία χημική ένωση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, αλλά και η μετφορμίνη, που χρησιμοποιείται ως φάρμακο για τον διαβήτη. Για τη λήψη της μετφορμίνης απαιτείται ιατρική συνταγή, ενώ υποτίθεται ότι δρα προληπτικά απέναντι στις ασθένειες και ότι επιμηκύνει τη ζωή σου. Τέλος, υπάρχει και το µονονουκλεοτίδιο του νικοτιναµιδίου, που βοηθάει στο έργο του το ένζυμο σιρτουίνη, το οποίο πιστεύεται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης.

Ο έλεγχος του άγχους

Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα υγείας ενώ, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μπορεί να σε κάνει να γεράσεις πιο γρήγορα, να κάνει τα μαλλιά σου να γκριζάρουν πριν την ώρα τους και το πρόσωπό σου να αποκτήσει ρυτίδες. Γι' αυτό, θα πρέπει να βρεις τεχνικές και δραστηριότητες με τις οποίες να μπορείς να το κοντρολάρεις. Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται μόνο ο διαλογισμός αλλά και το να παρακολουθείς π.χ. μια σειρά στο Netflix ή να πηγαίνεις νωρίς στο κρεβάτι και πάντα την ίδια ώρα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης