Η επιστροφή του TRX

Τι ακριβώς είναι το TRX και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τις άλλες μεθόδους προπόνησης.

Αν δεν έχεις γυμναστεί ποτέ πριν με τη μέθοδο TRX, μόνος σου στο σπίτι ή στο γυμναστήριο, τώρα είναι η ώρα να ενδώσεις. Κι αυτό γιατί πρόκειται για έναν ιδιαιτέρως ασφαλή τρόπο προπόνησης που σε βοηθάει να αναπτύξεις τους μύες του σου χωρίς να χρησιμοποιείς ούτε αλτήρες, ούτε άλλου είδους 'βαρύ' γυμναστηριακό εξοπλισμό.

Τι ακριβώς είναι το TRX

Καταρχήν, πρόκειται για ακρωνύμιο των λέξεων της φράσης Total Resistance Training. Στην πράξη συνίσταται στην προπόνηση με χρήση υφασμάτινων ιμάντων που κρέμονται είτε από το ταβάνι είτε από ένα σταθερό σημείο π.χ. ενός τοίχου. Στις άκρες τους, προσαρμόζονται λαβές για τις παλάμες ή τους αστραγάλους σου.

Η επιστροφή του TRXiStock

Ενώ πρόκειται για απλό εξοπλισμό, ο τρόπος με τον οποίο τον χρησιμοποιείς σε κάνει στο τέλος μιας ολιγόλεπτης προπόνησης να αισθάνεσαι στους μύες σου την ίδια ένταση που θα ένιωθες μετά από μια συμβατική προπόνηση.

Η ιστορία θέλει το TRX να επινοήθηκε γύρω στο 1997 από έναν Αμερικανό ΟΥΚά ονόματι Randy Hetrick, ο οποίος άντλησε την έμπνευσή του από τις ζώνες του ζίου ζίτσου και τους ιμάντες των αλεξίπτωτων, ενώ κάποια άλλα στοιχεία τα 'έκλεψε' από τη μέθοδο Πιλάτες, τη γιόγκα και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης με τη χρήση του βάρους του σώματος.

> Διάβασε ακόμα: Πώς θα προπονηθείς στην παραλία σαν να βρίσκεσαι στο γυμναστήριο

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του TRX

- Οι ιμάντες της μεθόδου TRX προσθέτουν το έξτρα στοιχείο που χρειάζεσαι για να νικήσεις τη βαρύτητα όταν εκτελείς τις ασκήσεις σου.

- Το TRX προσθέτει λίγη παραπάνω πρόκληση στις ασκήσεις που γίνονται με τη χρήση του βάρους του σώματος και παράλληλα 'αναγκάζει' τον κορμό σου να συμμετέχει συνέχεια στην άσκηση, για να διατηρείται η ορθή στάση σώματος.

- Πρόκειται για μία μέθοδο που γυμνάζει όλο το σώμα και κάθε της άσκηση απαιτεί την ταυτόχρονη συμμετοχή πολλών μυικών ομάδων.

> Διάβασε ακόμα: Γυμνάζοντας ολόκληρο το σώμα με έναν ιμάντα TRX

- Σου επιτρέπει να εκτελείς 'συμβατικές' ασκήσεις όπως οι προβολές ποδιών, οι σανίδες και οι γέφυρες, προσθέτοντάς τους μια έξτρα πρόκληση.

- Με το να εκτελείς τις ασκήσεις σου σε ένα σιρκουί στο οποίο η μία άσκηση ακολουθεί την άλλη, αυξάνεται ο καρδιακός σου παλμός και έτσι καις πολλές θερμίδες ενώ ενδυναμώνεις το σώμα σου.

- Σαν φιλοσοφία προπόνησης, ενώ το TRX μοιάζει με τα προγράμματα HIIT, ο αντίκτυπος της επιβάρυνσης που έχει στο σώμα σου είναι ήπιος, δηλαδή είναι μια μέθοδος 'ευγενής' για τα γόνατα ή τους συνδέσμους σου και το ενδεχόμενο των τραυματισμών είναι μειωμένο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος