Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος και να πας παρακάτω

Είναι σημαντικό να μάθουμε να λειτουργούμε σε καταστάσεις με πίεση.

Γράφει: Νίκη Κοντομηνά 12 Ιανουαρίου 2023

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι είμαστε πολύπλοκα βιολογικά πλάσματα. Οι ρυθμοί της σύγχρονης κοινωνίας είναι τόσο απαιτητικοί που το να πετύχεις κάποιον άνθρωπο χωρίς άγχος, είναι πια δύσκολο. Η ιδέα ότι το στρες είναι μόνο μια αντίδραση ἀμυνας ή φυγής είναι κοντόφθαλμη. Το πραγματικά δύσκολο σε αυτήν την μάχη είναι ότι δεν υπάρχει κάτι να μετρήσουμε. Για παράδειγμα, ενώ μπορεί να ερμηνεύεις μια αύξηση των καρδιακών σου παλμών ως δυσμενή, στο στρες δεν μπορούμε να δράσουμε με τον ίδιο τρόπο. Πιο κατατοπιστική επ᾽αυτού είναι η Dr. Gabrielle Lyon, γνωστή για τα Podcast ψυχικής υγείας;

Στρες: Υποχώρηση

Αν αλλάξουμε τη νοοτροπία μας ώστε να αγκαλιάζουμε τις προκλήσεις αντί να τρέχουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυτό με τη σειρά του θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινάμε τους μηχανισμούς αυτοπεριποίησης. Σε μια αγχωτική στιγμή, μία πιο φιλική αντιμετώπιση παύλα υποστήριξη ενθαρρύνει το άτομο να βελτιώσει την κατάσταση με κίνητρο το γενικότερο καλό.

> Διάβασε ακόμη: Κατάθλιψη και άγχος μετά το σεξ

Το αν βιώνουμε ένα γεγονός ως θετικό ή αρνητικό παίζει ρόλο στην ορμονική αντίδραση, όπως και στη φλεγμονώδη αντίδραση του σώματός μας. Για παράδειγμα, όσο περισσότερο πιστεύεις ότι μια εμπειρία είναι θετική, τόσο περισσότερο το σώμα σας έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την αντίδραση της κορτιζόλης και να διαχειριστεί την αρτηριακή πίεση. Ας πούμε ότι δύο άνθρωποι πρόκειται να πηδήξουν από ένα αεροπλάνο. Και οι δύο καρδιές τους χτυπούν δυνατά, αλλά ενώ ο ένας είναι πλήρως ενθουσιασμένος και έτοιμος να πέσει, ο άλλος είναι τρομοκρατημένος. Ο καθένας έχει την ίδια φυσιολογική εμπειρία με διαφορετικές βιοχημικές -ή στρεσολογικές- αντιδράσεις.

Παραδόξως, σύμφωνα με την επιστήμη, το στρες είναι καθοριστικό ως προς την ανεύρεση λύσεων. Μας ωθεί να φροντίζουμε τους άλλους και ενισχύει την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε και να προσανατολιζόμαστε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και μετέπειτα στην επίλυσή του. 

Η πίεση είναι στο πρόγραμμα

Ζούμε σε μια κοινωνία κατά την οποία το άγχος θεωρείται αρνητικό - μια αφήγηση που μας ενθαρρύνει να απενοχοποιούμαστε. Τι γίνεται όμως αν κάνουμε λάθος και είναι απλώς απαραίτητο για την αυθεντική αυτοφροντίδα; Η αυτοφροντίδα στην πράξη υπερβαίνει ένα ποτό με φίλους. Συχνά σημαίνει να εμβαθύνουμε στην ψυχική και σωματική δυσφορία. Δεν υπάρχει άλλωστε κάποιος που έχει επηρεάσει θετικά τον κόσμο και έχει ζήσει χωρίς καθόλου άγχος. Μια ζωή με τριβές και μάχες είναι σίγουρα μία ζωή που έχει πρόοδο.

Σύμφωνα με την επιστήμη, το σώμα μας ερμηνεύει τη δυσφορία ως ένα ευπρόσδεκτο σήμα για ανάπτυξη και εκτέλεση. Οι άνθρωποι έχουν μια θεμελιώδη βιολογική ανάγκη για πίεση, σωματικά και διανοητικά. Το στρες είναι απαραίτητο για την επιβίωση. Χρειάζεται πυγμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι μύες μας. Χρειάζονται μεταβολικό στρες, μηχανική καταπόνηση και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν. Χωρίς πίεση, ατροφούν αυτοί, αλλά και το πνεύμα μας.

Όταν δεν προκαλούμε τους εαυτούς μας με κάτι άβολο, υπάρχει μια ανεπαίσθητη μείωση της ευεξίας, η οποία γεννά εφησυχασμό. Η εφαρμογή της προσωπικής πειθαρχίας αποδεικνύεται ότι μας επιτρέψει να φροντίσουμε τον εαυτό μας ουσιαστικά και πως ό,τι μας συμβαίνει, είναι για καλό. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου