Οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για την άσκηση, σύμφωνα με το Harvard

Ο καθηγητής Ανθρώπινης Εξελικτικής Βιολογίας του Harvard Daniel Lieberman ξέρει καλά να ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα, όσον αφορά τη γυμναστική τουλάχιστον.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την άσκηση και τα θεωρητικά αποτελέσματά της, γι' αυτό είναι σημαντικό να διπλοτσεκάρουμε ό,τι διαβάζουμε στο διαδίκτυο. Υπάρχουν "θετικοί" -αν μπορούμε να τους χαρακτηρίσουμε έτσι" μύθοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν... μεταμφιεσμένα γεγονότα, και αντίστοιχα "αρνητικοί" που ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα για την υγεία μας. Ο καθηγητής Ανθρώπινης Εξελικτικής Βιολογίας του Harvard Daniel Lieberman ξέρει καλά να ξεχωρίζει την αλήθεια από το ψέμα, όσον αφορά τη γυμναστική τουλάχιστον και παρακάτω βάζει τα πράγματα στη θέση τους. 

Μύθος #1. Το τρέξιμο κάνει κακό στα γόνατά μας

Ο καθηγητής καταρρίπτει μια λανθασμένη αντίληψη που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι για το τρέξιμο, ότι δήθεν επιβαρύνει τα γόνατά μας. Υποστηρίζει ότι, στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο. Το τρέξιμο βοηθά τις αρθρώσεις να αποκαθίστανται με την πάροδο του χρόνου. Και επισημαίνει ότι, όπως η κωπηλασία ή η κολύμβηση, είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να μάθουμε να κάνουμε σωστά για να είναι ωφέλιμη.

> Διάβασε ακόμη: Η οδήγηση στην πίστα είναι καλύτερη κι από γυμναστική

Μύθος #2. Η "σωστή" διάρκεια άσκησης

Αν δεν συνηθίζουμε να ασκούμαστε καθημερινά (ή 4-5 φορές την εβδομάδα), μπορεί να μην καλύπτουμε τη βέλτιστη εβδομαδιαία ποσόστωση άσκησης των 150 λεπτών. Σύμφωνα με τον Lieberman, ενδεικτικά, μόνο το 20% των Αμερικανών έχει την ελάχιστη διάρκεια καθημερινής σωματικής δραστηριότητας που απαιτείται για να είναι υγιής.

Μύθος #3. Υπάρχει τέλειος τρόπος άσκησης

Η άσκηση είναι μια πολύ ατομική πρακτική, και ένας τύπος άσκησης δε λειτουργεί το ίδιο για όλους. Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει στους πάντες, οπότε πρέπει να εξετάσουμε το είδος της άσκησης - και τη διάρκειά της - ώστε να βρούμε ποιο μας ταιριάζει. 

#Μύθος 4. Η μείωση της άσκησης στις μεγαλύτερες ηλικίες είναι "φυσιολογική".

Ο Lieberman πιστεύει ότι αυτός ο μύθος προσφέρει στους ανθρώπους μια δικαιολογία για να εγκαταλείψουν τη σωματική δραστηριότητα καθώς μεγαλώνουν, επειδή αποδίδουν την αδυναμία τους στο πέρασμα του χρόνου. Για να αποσαφηνίσει την ανακρίβεια αυτού του μύθου, επισημαίνει ότι, στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι παρέμεναν δυνατοί καθώς μεγάλωναν, επειδή εξακολουθούσαν να ασκούνται.

> Διάβασε ακόμη: 12 εμπνευσμένα αποφθέγματα για προπόνηση και ζωή

Είναι εύκολο να πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε λιγότερο δραστήριοι όσο μεγαλώνουμε, αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. 

Μύθος #5. Η άσκηση ισοδυναμεί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής

Αν και ο μύθος αυτός έχει μια κάποια λογική, δεν είναι ακριβώς αληθινός. Αυτό που κάνει η άσκηση είναι να βελτιώνει την υγεία μας και να αυξάνει έτσι το χρονικό διάστημα που νιώθουμε ευεξία. Αυτή η καλή (ή μάλλον η καλύτερη) υγεία είναι που συσχετίζεται με τη μακροζωία. Η άσκηση δηλαδή παρατείνει το χρονικό διάστημα που μπορούμε να είμαστε υγιείς.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης