Πόσο πρέπει να ασκούμαστε για καλή υγεία, σύμφωνα με το Harvard

Θα σε εκπλήξει ο χρόνος που απαιτείται να αφιερώνεις στην άσκησή σου για να δεις όφελος στην υγεία σου.

Το πόση ώρα πρέπει να κάνεις προπόνηση, συνολικά, την εβδομάδα, είναι ένα ερώτημα που η απάντησή του πρέπει να σε απασχολήσει ιδιαίτερα αν θέλεις να βελτιώσεις την υγεία σου μέσω της άσκησης. Κι αυτό, ασχέτως του αν επιλέξεις να σηκώνεις βάρη στο γυμναστήριο, να πηγαίνεις για κολύμπι ή απλώς να βγαίνεις για τζόκινγκ στο άλσος της Νέας Σμύρνης.

Απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα δίνει μια έρευνα που φέρει την υπογραφή της Ιατρικής Επιθεώρησης του Harvard και του Anthony L. Komaroff, καθηγητή ιατρικής και επικεφαλής της συγκεκριμένης έκδοσης. Μάλιστα, να σημειωθεί αυτό, τα συμπεράσματά του που θα διαβάσεις στη συνέχεια προέκυψαν έπειτα από ανάλυση δεδομένων που αντλήθηκαν από επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο.

Πόσο (τουλάχιστον) πρέπει να γυμνάζεσαι 

50 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας την εβδομάδα είναι αρκετά για να δεις οφέλη στην υγεία σου. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε έπειτα από την επεξεργασία σχετικών δεδομένων 72.000 ανθρώπων, η πλειονότητα των οποίων βρίσκονταν ανάμεσα στα 50 και τα 80 έτη της ζωής τους.

Αναλυτικότερα, μετά από 40 λεπτά έντονης άσκησης (την εβδομάδα), ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία μειώνεται σημαντικά, με το ποσοστό να αγγίζει το υψηλό του 36% έπειτα από 50 λεπτά.

Ακόμα και 15 λεπτά έντονης άσκησης, όμως, ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 17%. Ναι, μόνο 15 λεπτά την εβδομάδα είναι αρκετά για να δεις όφελος στην υγεία σου.

Εννοείται ότι με τα 50 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα δεν πρόκειται να αποκτήσεις σώμα υπερήρωα. Μια διαφορά θα τη δεις, όμως, στο σώμα σου, τόσο εξωτερικά όσο και σε επίπεδο ευεξίας. 

Ξεκίνα, λοιπόν, από το μίνιμουμ των 15 λεπτών και συνέχισε μέχρι να φτάσεις τα 50 λεπτά. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις οποιοδήποτε σπορ μέτριας έντασης προτιμάς, για 150 λεπτά την εβδομάδα, χωρισμένα σε 3 προπονήσεις.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μάθαμε πότε θα δούμε τα νέα iPad

H Apple ανακοίνωσε επίσημα την ημερομηνία της παρουσίασης των νέων προϊόντων της.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Carys Zeta Douglas, ο 'κλώνος' της Catherine Zeta-Jones

Δες την κόρη της Catherine Zeta-Jones και του Michael Douglas να γιορτάζει τα 21α γενέθλιά της.