3 αποτελεσματικές ασκήσεις για να μπεις στον κόσμο του fitness

Οι πλειομετρικές ασκήσεις είναι ο ιδανικός τρόπος για να αγαπήσεις τη γυμναστική όσο άσχετος κι αν είσαι.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 20 Σεπτεμβρίου 2023

Για εσένα που ψάχνεις μία πιο ήπια εισαγωγή στον κόσμο του fitness, το κλειδί για να το επιτύχεις είναι να ξεκινήσεις από το σπίτι, ώστε να νιώσεις περισσότερη άνεση και αυτοπεποίθηση. Παρουσιάζουμε τρεις πλειομετρικές ασκήσεις – δηλαδή ασκήσεις που επιτρέπουν σε ένα μυ να φτάσει στη μέγιστη δύναμη στο συντομότερο χρονικό διάστημα – που είναι ιδανικές για τους αρχάριους και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε έναν πιο δραστήριο και υγιεινό τρόπο ζωής.

3 απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις 

Το γυμναστήριο μπορεί να σου φανεί τρομακτικό στην αρχή και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Με αυτές τις εύκολες και γρήγορες πλειομετρικές ασκήσεις θα δεις βελτίωση στη αντοχή σου, την ταχύτητα, τα άλματα, το συντονισμό αλλά και την ευλυγισία σου. Με λίγα λόγια, είναι ασκήσεις που μπορούν να ωφελήσουν και τους κοινούς θνητούς που απλά θέλουν να επιστρέψουν στην καλή φυσική κατάσταση και φόρμα.

Είναι ενδεδειγμένες για τους αρχάριους;

Σύμφωνα με τον Isaac Zuniga, που είναι μοντέλο fitness, η απάντηση είναι ναι, με κάποιες, όμως, προφυλάξεις. Αν είσαι νέος στον κόσμο του fitness, θα πρέπει να προσαρμόσεις αυτές τις ασκήσεις στο επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης. Μην κάνεις πιο προχωρημένα πράγματα, γιατί θα είναι πολύ εύκολο να τραυματιστείς.

1. Μικρά άλματα από πλευρά σε πλευρά

Αυτή είναι μία απλή και αποτελεσματική άσκηση για να ξεκινήσεις. Για αρχή, στάσου όρθιος. Πήδα όσο πιο μακριά μπορείς, δεξιά ή αριστερά, τη μία φορά προσγειώνεσαι με το ένα πόδι και την άλλη με το άλλο. Το κλειδί εδώ είναι να μην καμπουριάζεις ή να πηγαίνουν οι ώμοι σου μπροστά την ώρα που κάνεις τα άλματα. Μπορείς να ξεκινήσεις με πιο μικρά πηδηματάκια και να αυξήσεις σταδιακά το ύψος, κάνοντας 15 επαναλήψεις και τρία σετ.

2. Σχοινάκι

Το σχοινάκι είναι μία πολύ αποτελεσματική πλειομετρική άσκηση που βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό. Ξεκίνα με δύο λεπτά με πηδηματάκια και σταδιακά αύξησε τη διάρκεια και πρόσθεσε – όταν νιώσεις πιο άνετα – περισσότερα σετ. Αν σου φανεί δύσκολο στην αρχή, ‘σπάσε’ τα δύο λεπτά σε μικρές ασκήσεις των 30”.

3. Άλματα μπροστά

Αυτή η άσκηση θα δυναμώσει τα πόδια σου και θα βελτιώσει την ευκινησία σου. Στάσου όρθιος, λύγισε ελαφρά τα γόνατα και κάνε άλμα μπροστά. Προσγειώσου με το ένα ή τα δύο πόδια, ανάλογα το επίπεδο που βρίσκεσαι. Γυρνά από την άλλη πλευρά, κάνε νέα άλματα μέχρι να φτάσεις στο σημείο από το οποίο ξεκίνησες. Ξεκίνα με τρία σετ των 10 αλμάτων, με 30” ξεκούρασης ανάμεσα στα σετ.

Πώς να αποφύγεις κάποιον τραυματισμό

Αν είσαι αρχάριος στις πλειομετρικές ασκήσεις, ο Isaac μας συμβουλεύει να πάρουμε τις παρακάτω προφυλάξεις για να αποφύγουμε κάποιον τραυματισμό.

  • Γυμναζόμαστε πάνω σε μία ασφαλή επιφάνεια, όπως ένα παχύ mat γυμναστικής.
  • Ξεκινάμε με ελαφρά άλματα και σταδιακά ανεβάζουμε την ένταση.
  • Να έχεις τα γόνατα λυγισμένα και να προσγειωνόσαστε πιο ομαλά μετά από κάθε άλμα.


Τώρα που ξέρεις για αυτές τις ασκήσεις και τι να προσέξεις, ξεκινάει το ταξίδι σου για έναν πιο ενεργό τρόπο ζωής. Μην περιμένεις άλλο!

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας