Πώς θα χτίσεις ψυχολογία για να βελτιώσεις τις αθλητικές επιδόσεις σου

"Νους υγιής εν σώματι υγιεί", έλεγαν οι αρχαίοι και εντός βρίσκεις όλες τις μεθόδους.

Η ανάπτυξη της ψυχικής δύναμης είναι απαραίτητη, αν θέλεις να διαπρέψεις τόσο στον αθλητισμό, όσο και γενικότερα στη ζωή. Οι ψυχολόγοι εξηγούν πώς η νοητική "κατάρτιση" ενδυναμώνει τα άτομα να ξεπερνούν τις προκλήσεις, ενισχύοντας παράλληλα την απόδοσή τους.

Η ψυχική δύναμη είναι το μείγμα των κινήτρων, της συγκέντρωσης και της ανθεκτικότητας. Στον αθλητισμό, είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της πίεσης και την επίτευξη επιτυχίας. Η ψυχική "προπόνηση" βοηθά στην απελευθέρωση των δυνατοτήτων μας με τη διαχείριση των συναισθημάτων και των φόβων.

Στην κορυφή

Κορυφαίοι αθλητές, όπως ο Novak Djokovic και ο Cristiano Ronaldo επιδεικνύουν εξαιρετικό ψυχικό σθένος. Ο Djokovic οραματίζεται σενάρια αγώνων και εξασκεί την ενσυνειδητότητα για να παραμείνει συγκεντρωμένος. Η μακροζωία του Ronaldo πηγάζει από την ακλόνητη αποφασιστικότητά του και τις τεχνικές ψυχικής ανθεκτικότητας.

Η ψυχική δύναμη δεν είναι έμφυτη, μπορεί να βελτιωθεί μέσω της συνεπούς εξάσκησης. Τεχνικές, όπως ο καθορισμός στόχων, η ρύθμιση των συναισθημάτων και η βελτίωση της συγκέντρωσης είναι ζωτικής σημασίας.

Η ενσωμάτωση της ψυχικής προπόνησης στην καθημερινή ρουτίνα ενισχύει την απόδοση και την ευεξία. Συνδέοντας τις νοητικές ασκήσεις με διαφορετικές φάσεις προπόνησης, μπορείς συστηματικά να βελτιωθείς.

Πώς θα χτίσεις ψυχολογία για να βελτιώσεις τις αθλητικές επιδόσεις σουiStock

Η συνεπής εξάσκηση, καθοδηγούμενη από ειδικούς, είναι ζωτικής σημασίας για τη μεγιστοποίηση των οφελών. Η παρακολούθηση της προόδου μέσω της αυτοκριτικής και της ανάλυσης των επιδόσεων είναι το κλειδί για τη συνεχή βελτίωση.

Ακολουθούν ορισμένες τεχνικές νοητικής εξάσκησης για την αύξηση της αυτοσυγκέντρωσης.

Τεχνική 1: Καθορισμός στόχων

Ο σωστός καθορισμός στόχων, γνωρίζοντας τι επιδιώκουμε, είτε πρόκειται για την απώλεια βάρους, είτε για το να γίνουμε καλύτεροι αθλητές, είναι σημαντικός για να διατηρούμε υψηλές επιδόσεις ανά πάσα στιγμή. Ο στόχος πρέπει να είναι ρεαλιστικός και προκλητικός και είναι σημαντικό να μπορούμε να τον ορίσουμε μέσα σε ένα χρονικό πλαίσιο.

Πρέπει να κρατάμε τα πόδια μας στο έδαφος και να μην στοχεύουμε πολύ ψηλά, καθώς αυτό θα οδηγήσει τελικά σε απογοήτευση και θα επηρεάσει αρνητικά την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας. Αλλά ο στόχος δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ χαμηλός. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι.

Τεχνική 2: Ρύθμιση των συναισθημάτων

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε την προπόνηση ή τη ζωή γενικότερα αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά μας, έχοντας επίγνωση του τι αισθανόμαστε και κατανοώντας αν αυτά τα συναισθήματα μας βοηθούν ή μας εμποδίζουν στην απόδοσή μας. Για παράδειγμα, αν νιώθουμε άγχος ή φόβο.

Τότε μπορούμε να εργαστούμε για να διαμορφώσουμε αυτή την ενεργοποίηση τόσο με σωματικές τεχνικές, όπως η αναπνοή, όσο και με λογικές τεχνικές, όπως οι τεχνικές οραματισμού για να αυξήσουμε ή να μειώσουμε την κατάστασή μας.

Τεχνική 3: Εστίαση και συγκέντρωση

Το να είσαι συγκεντρωμένος σημαίνει να σκέφτεσαι αυτό που κάνεις. Το πρώτο βήμα είναι να έχουμε επίγνωση των σκέψεών μας, να κατανοήσουμε το σχήμα και το περιεχόμενό τους. Η επιστήμη μας λέει ότι το να μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τον εσωτερικό μας διάλογο ώστε να τον μετασχηματίζουμε θετικά, αποφεύγοντας την άρνηση και τις αμφιβολίες και προτιμώντας μια σκέψη εστιασμένη στο παρόν και όχι στο μέλλον ή στο παρελθόν, είναι το κλειδί για να έχουμε κίνητρα.

Εδώ, οι λέξεις-κλειδιά και η αυτοδιέγερση είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να δαμάσουμε τις αρνητικές σκέψεις που μας οδηγούν σε διαφορετικούς τόπους ή χρόνους ή επικεντρώνονται σε εξωτερικούς παράγοντες. Η εστίαση πρέπει να είναι πάντα εσωτερική και παρούσα. Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο μιλάς στον εαυτό σου μακροπρόθεσμα είναι ένας φιλόδοξος στόχος που μπορεί να αλλάξει εντελώς την ποιότητα ζωής σου και τα αποτελέσματα που μπορείς να επιτύχεις.

Πώς να ενσωματώσεις τεχνικές νοητικής προπόνησης στην αθλητική σου ρουτίνα

Προσδιόρισε τα διάφορα βήματα της αθλητικής σου ρουτίνας, δηλαδή τις ενέργειες που εκτελείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη δραστηριότητά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να χωρίσεις τη ρουτίνα σου σε φάση προετοιμασίας, φάση προθέρμανσης, φάση αγώνα, φάση αποκατάστασης κ.λπ.

Ψυχική υγείαiStock

Σύνδεσε κάθε φάση με μία ή περισσότερες τεχνικές νοητικής προπόνησης, ανάλογα με τους στόχους και τις ανάγκες σου. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον οραματισμό για να φανταστείς την επιτυχία σου, τη διαφραγματική αναπνοή για να χαλαρώσεις, τη θετική επιβεβαίωση για να παρακινήσεις τον εαυτό σου, την ενσυνειδητότητα για να συγκεντρωθείς.

Εξάσκησε τις τεχνικές αυτές με συνέπεια και συστηματικότητα, ακολουθώντας τις οδηγίες ενός ειδικού ή ενός εγχειριδίου. Για παράδειγμα, μπορείς να αφιερώνεις λίγα λεπτά κάθε μέρα στη νοητική εξάσκηση, επιλέγοντας ένα ήσυχο και άνετο μέρος και ακολουθώντας τις οδηγίες βήμα προς βήμα.

Αξιολόγησε τα αποτελέσματα της νοητικής εξάσκησης παρατηρώντας τις αλλαγές στην απόδοση και τη διάθεσή σου. Για παράδειγμα, μπορείς να κρατάς ημερολόγιο με τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τα αποτελέσματά σου και να τα συγκρίνεις με τη στιγμή πριν από τη νοητική προπόνηση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα