Τελικά είναι καλύτερα να γυμνάζεσαι μέσα ή έξω;

Και τα δυο περιβάλλοντα είναι αποδεκτά και χρήσιμα, αλλά κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Όταν η μέση ετήσια ηλιοφάνεια στη χώρα μας διαρκεί πάνω από 12 ώρες καθημερινά (άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο), φυσικά και είναι ωραίο πράγμα να κάνεις προπόνηση έξω στη φύση - μισή με μία ώρα έκθεση στον ήλιο βοηθά να απορροφήσεις τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης D, λένε οι γιατροί. Τον χειμώνα όμως, οι εξωτερικές επιλογές σου μειώνονται δραστικά, μιας και κάποιες μέρες είναι βροχερές και οι περισσότερες τσουχτερές από το κρύο. Μήπως όμως ακόμη και το χειμώνα είναι σκόπιμο να βάζεις το σώμα σου να προπονηθεί μακριά από τη θαλπωρή του γυμναστηρίου ή του σπιτιού σου; Η απάντηση, παρακάτω.

Η προπόνηση εντός

Πλεονέκτημα #1: Στο γυμναστήριο ή πιθανώς και στο σπίτι σου υπάρχουν μηχανήματα και όργανα, που βοηθούν να γυμνάζεις τους μυς σου με μεγαλύτερη ένταση.
Πλεονέκτημα #2: Στους εσωτερικούς χώρους εστιάζεις 100% στις ασκήσεις σου, μιας και στο δρόμο ή στο πάρκο υπάρχουν διαρκή οπτικά ερεθίσματα (ή και εμπόδια) που κάνουν την προσοχή σου να ξεφεύγει. Αυτό, καμιά φορά είναι και επικίνδυνο για τραυματισμούς.
Πλεονέκτημα #3: Η μεγαλύτερη εστίαση στη ρουτίνα σου συνδυαστικά με την χρήση οργάνων προπόνησης μεταφράζεται σε περισσότερο κάψιμο λίπους και αύξηση μυϊκής μάζας. 

  • Μειονέκτημα: Η μονοτονία και η απώλεια κινήτρου. Όταν, για παράδειγμα, τρέχεις πάνω στον ηλεκτρικό διάδρομο, θα ολοκληρώσεις πολύ λιγότερα χιλιόμετρα από όσα αν θα έτρεχες σε μονοπάτια μέσα στη φύση. Και αυτό δημιουργεί μικρότερη απελευθέρωση ενδορφινών. Το ίδιο ισχύει και με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης: οι ασκήσεις με το ίδιο το σωματικό σου βάρος που μπορείς να εκτελέσεις σε ένα πάρκο είναι περισσότερο προκλητικές και συναρπαστικές συγκριτικά με τις ίδιες και ίδιες επαναλήψεις με μπάρες στον πάγκο.

> Διάβασε ακόμη: H καυτή ρουτίνα που χτίζει six-pack στο δεκάλεπτο

Η προπόνηση εκτός

Πλεονέκτημα #1: Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διάθεση για προπόνηση μεγεθύνεται όταν βρίσκεσαι μέσα στη φύση, μιας και το πράσινο μειώνει το στρες και καταπραΰνει τον εγκέφαλο.
Πλεονέκτημα #2: Η έκθεση του σώματός σου σε ένα δροσερό -προς κρύο- εξωτερικό περιβάλλον παρακινεί τους μυς σου να δουλέψουν εντατικά ώστε να ανεβάσεις εσωτερική θερμοκρασία. Και, σύμφωνα με έρευνες, αυτή η αίσθηση είναι εξαιρετικά εθιστική.
Πλεονέκτημα #3: Η προπόνησή σου είναι περισσότερο λειτουργική, μιας και τρέχοντας σε ανώμαλες επιφάνειες, σκαρφαλώνοντας σε βραχώδεις λόφους και εκτελώντας ασκήσεις με το ίδιο το σωματικό σου βάρος, αποκτάς αρμονικότερο νευρομυϊκό συντονισμό.

  • Μειονέκτημα: Η πιθανή αποχή από τις προπονήσεις σου εξαιτίας δριμύτατου ψύχους και βροχών. Ευτυχώς, στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, αυτό δεν διαρκεί πάνω από μια, δυο ή το πολύ τρεις μέρες. Αλλά ακόμη και τότε έχεις μια καλή εναλλακτική: το γυμναστήριο ή το σπίτι σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.