Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αλλεργικοί στο κρέας

Για όλα φταίει το Αlpha-gal.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Φεβρουαρίου 2020

Έτρωγες και συνεχίζεις να τρως κρέας, όπως έκανες μια ζωή. Και μια μέρα, μετά από ένα πλούσιο γεύμα, αρχίζεις να νιώθεις αδιαθεσία. Ανάμεσα στα συμπτώματα συναντάται ζάλη, αίσθηση άγχους, έντονη φαγούρα, στομαχικές διαταραχές, τάσεις λιποθυμίας. Τσεκάρεις αγχωμένος τις ημερομηνίες λήξης των προϊόντων που κατανάλωσες. Ίσως να μην το πιστεύεις, αλλά μάλλον είσαι αλλεργικός στο κρέας. Αυτό μπορεί να ακούγεται από μακρινό έως εντελώς ξένο αλλά συμβαίνει. Είναι σχετικά πρόσφατο φαινόμενο, ξεκίνησε από την βόρεια Αμερική και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες δυτικές χώρες. 

Όπως αναφέρει και έκθεση που δημοσιεύτηκε στα Oxford Medical Case Reports "υπάρχει μια γενικευμένη αύξηση αυτής της αλλεργίας σε δραματικό βαθμό, με σοβαρές αντιδράσεις όπως αναφυλακτικό σοκ κ.α. Υπάρχουν μάλιστα καταγεγραμμένοι ασθενείς που είχαν συμπτώματα και πριν την επίσημη διάγνωση".

Οι περισσότεροι το αποκαλούν αλλεργία στο κρέας αλλά οι επιστήμονες το καθιστούν αρκετά πιο σαφές: Είναι αλλεργία στο ένζυμο Αlpha-gal (ή γαλακτόζη-α-1,3-γαλακτόζη). Πρόκειται για το κύριο αλλεργιογόνο στο κόκκινο κρέας, ένα είδος σύνθετου σακχάρου, που βρίσκεται σε πολλά θηλαστικά αλλά απουσιάζει από τα ανθρώπινα όντα. Και δεδομένων των αναρίθμητων χρήσεων των ζωικών κυττάρων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το μυστήριο του Alpha-gal δεν ξεκίνησε από κάποιο μπάρμπεκιου όπως θα πίστευε κάποιος αλλά από ένα φάρμακο για τον καρκίνο, το Cetuximab.

Από τις πρώτες δοκιμές, το φάρμακο, που περιέχει αρκετά ζωικά κύτταρα, προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις σε μικρό ποσοστό ασθενών (μεταξύ 1-2%). Σε κάποιες Πολιτείες όμως όπως η Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί, οι αντιδράσεις ήταν περισσότερες σε αριθμό και πιο έντονες - σε μία περίπτωση μάλιστα οδήγησαν ακόμη και στο θάνατο ενός ασθενή σε κλινική του Αρκάνσας. Σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού Mosaic, όλες οι περιπτώσεις παρουσίαζαν ένα κοινό στοιχείο: το υψηλό ποσοστό αντιβιοτικών ανοσοσφαιρίνης E (IgE) στο αίμα. Ο καθηγητής Thomas Platts-Mills του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, έψαξε λίγο περισσότερο το θέμα και διαπίστωσε ότι οι ίδιες ακριβώς αντιδράσεις έχουν συναντηθεί σε ανθρώπους μετά από κατανάλωση κόκκινου κρέατος. 

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται αλλεργικοί στο κρέας

Τα συμπτώματα του καρκίνου δεν είχαν καμία σχέση με τις αντιδράσεις των ασθενών στο Alpha-gal. Αντιθέτως, οι διατροφικές του συνήθειες ήταν όντως συνδεδεμένες με αυτές. 

"Πιστεύουμε πως υπάρχουν περίπου 5.000 περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά έχουμε αναφορές και για κρούσματα σε Γερμανία, Σουηδία και Αυστραλία σχετικά με την επίδραση του Alpha-gal. Δεν είναι τυχαίο και δεν αφορά μόνο την κατανάλωση κρέατος ή του συγκεκριμένου φαρμάκου. Υπάρχουν καλλυντικά, κρέμες και πολλά άλλα προϊόντα που περιέχουν ζωικά κύτταρα και τα οποία χρησιμοποιούν συχνά και εν αγνοία τους πολλοί άνθρωποι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σιγά σιγά αλλά εξαιρετικά σταθερά το πρόβλημα, το οποίο βγαίνει στην επιφάνεια μετά τη λήψη μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος, όπως ας πούμε με την κατανάλωση μιας μπριζόλας" αναφέρει ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Scott Commins.

Είναι αυτή μια αλλεργία που θα μας κάνεις όλους vegan; Ευτυχώς, όχι. Μετά από μία περίοδο αποχής από το κρέας, τα επίπεδα Alpha-gal από εκείνα που έχουμε καταναλώσει εξασθενούν και εξαφανίζονται. Πάλι καλά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης