Είναι καλύτερο να γυμνάζεσαι πρωί ή βράδυ;

Είτε είσαι πρωινός είτε βραδινός τύπος αθλούμενου, αυτές οι οδηγίες αξίζουν την προσοχή σου.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 19 Ιανουαρίου 2021

Αυτοί που επιλέγουν να προπονούνται πριν ξεκινήσει η μέρα, ορκίζονται ότι αυτή η διαδικασία παρέχει στους μυς, την καρδιά και τον εγκέφαλό τους μεγάλα ποσά ενέργειας, που τους βοηθά να αντεπεξέλθουν με άνεση στις απαιτήσεις της εργάσιμης ημέρας. Απ’ την άλλη, τα άτομα που επιμένουν να γυμνάζονται το βράδυ, ομολογούν ότι αυτό τους βοηθά να αποβάλλουν όλο το στρες που εισέπραξαν μέσα στην ημέρα και να κοιμηθούν καλύτερα, ενώ απολαμβάνουν καλύτερης αποθεραπείας των μυών τους.

Τι έχουν να πουν τα επίσημα χείλη των ειδικών;

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Biological and Medical Rhythm Research, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 11 διαφορετικές μελέτες στις οποίες οι μισοί συμμετέχοντες έπρεπε να εκτελούν προπονήσεις δύναμης το πρωί και οι άλλοι μισοί το βράδυ. Το μόνο συγκρίσιμο δεδομένο που κατάφεραν να αντλήσουν οι ερευνητές ήταν ότι τα άτομα που γυμνάζονταν το βράδυ ήταν σε θέση να αναπτύξουν λίγο περισσότερη μυϊκή μάζα συγκριτικά με τους πρωινούς, ωστόσο η διαφορά ήταν αμελητέα.

Αν λοιπόν έχεις πάρει απόφαση να αναπτύξεις το μυϊκό σου σύστημα, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος να μπεις στο δίλημμα "πρωί ή βράδυ", σύμφωνα με τη μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η βελτίωση της αντοχής όσο και της δύναμης δεν επηρεάζεται από τη χρονική στιγμή, όσο κυρίως, από την ένταση της προπόνησης.

Η πιο εντυπωσιακή παρατήρηση των ειδικών είναι η εξής: Ενώ η γενική φυσική κατάσταση δεν δείχνει να παρουσιάζει διαφορές μεταξύ πρωινής και βραδινής προπόνησης, αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η ψυχολογική διάθεση για προπόνηση του καθενός, ανεξαρτήτως ώρας. Επιλέγοντας μια συστηματική προπόνηση τις ώρες που πραγματικά μπορείς να να αντεπεξέλθεις εγκεφαλικά, τα κέρδη στους μυς σου θα είναι διαρκώς ανοδικά.

Από: Esquire NL

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τρέξιμο ή βάρη;

Ποιο από τα δύο είδη προπόνησης να διαλέξεις και γιατί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η ιστορία του Tanitoluwa Adewumi

Ο 10χρονος άστεγος πρόσφυγας που έγινε master στο σκάκι.

Η 18χρονη Destiny έρχεται για να αναστατώσει την Eurovision

Η Destiny με το με τραγούδι "ύμνο" για τις γυναίκες "Je Me Casse", θίγει το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και είναι το μεγάλο φαβορί της Eurovision.

Οι πιο ποθητές μάρκες αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ποια εταιρεία προτιμούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και ποια βρίσκεται στην κορυφή των Ελλήνων οδηγών;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι στόχοι και οι προσδοκίες της φετινής τουριστικής σεζόν

Τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας και υψηλές βλέψεις για το φετινό καλοκαίρι.

Πώς θα χτίσεις σώμα στο πάρκο της γειτονιάς σου

Ένα πλήρες πρόγραμμα προπόνησης που θα σου αποκαλύψει το γυμναστήριο που κρύβει το πάρκο της γειτονιάς σου.