Επιλέγοντας τον κατάλληλο personal trainer

7 σημεία-κλειδιά που σε διασφαλίζουν από αποτυχημένα αποτελέσματα, χαμένο χρόνο και πεταμένα λεφτά.

Γράφει: Νίκος Αγάθος 22 Σεπτεμβρίου 2020

Με ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων που ασκούν το επάγγελμα του γυμναστή και προσωπικού προπονητή στην Ελλάδα να μην είναι πιστοποιημένοι ως τέτοιοι (με τις σφοδρές διενέξεις να δίνουν και να παίρνουν μεταξύ των πτυχιούχων του ΤΕΦΑΑ τετραετούς φοίτησης, των διετούς φοίτησης διπλωματούχων ΙΕΚ, εκείνων που έχουν παρακολουθήσει "σχολές και κολέγια fitness" επί τέσσερις εβδομάδες, αλλά ακόμη και μερικών που έχουν αντλήσει γνώσεις προπόνησης μέσα από online μαθήματα ιδρυμάτων του εξωτερικού), η αναζήτηση ενός πραγματικά αξιόπιστου επαγγελματία οποίος θα εγγυηθεί για την βελτίωση της φυσικής σου κατάστασης χωρίς ίχνος παρενεργειών στην σωματική ακεραιότητα και την υγεία σου -και στην τσέπη σου- μοιάζει τρομακτική. Και όσο οι περισσότεροι χρήστες που αποδέχονται τις υπηρεσίες ενός προσωπικού προπονητή επηρεάζονται μόνο από τη φυσική τους εμφάνιση ή τους followers στα social media, σταματάμε να μιλάμε. Απλά, άκου αυτό:

Όταν αφήνεις τις λειτουργίες του σώματός σου στα χέρια κάποιου με σκοπό την αναβάθμισή τους, το λιγότερο που πρέπει να ζητήσεις είναι ένα επίσημο κρατικό πτυχίο ΤΕΦΑΑ (Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού), ΣΕΦΑΑ (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) ή ισότιμου πανεπιστημίου του εξωτερικού. Ωστόσο, πέρα από αυτό, ψάξε και για ακόμη μερικά σημεία-κλειδιά που θα σε κάνουν να νιώσεις πραγματικά ασφαλής στην επιλογή σου.

1. Υπάρχουν γυμναστές, personal trainers ή διατροφολόγοι, οι οποίοι θεωρούνται υπεράνω πάσης υποψίας χάρη στη λίστα διασήμων πελατών τους που διαφημίζουν μετά παρρησίας: Μείνε μακριά. Οι δικές σου ανάγκες μπορεί να είναι τελείως διαφορετικές από μια πρόσκαιρη -ουάου!- ανάρτηση στο Instagram.

2. Για τον ίδιο λόγο, μην επιτρέψεις να σου παρουσιάσει σε ένα tablet ένα copy-paste πρόγραμμα προπόνησης που έχει καλά αποτελέσματα σε κάποιον άλλο πελάτη του: Αν δεν αξιολογήσει ενδελεχώς τα ιδιαίτερα προσωπικά σου χαρακτηριστικά (καθημερινές συνήθειες, ύψος, βάρος, λιπομέτρηση, ακόμη και επάγγελμα) και δεν σου προσφέρει μια ανάλογη ανάλυση στο επόμενο ραντεβού, μάλλον ψάξε για άλλον.

Επιλέγοντας τον κατάλληλο personal trainer

3. Έλεγξε ότι χρησιμοποιεί ποιοτικά υλικά και αξεσουάρ προπόνησης. Ούτε το φθηνότερο, ούτε το πιο σπάνιο, ούτε κάποιο που είναι πολυχρησιμοποιημένο: Ένας επαγγελματίας personal trainer διαθέτει για σένα στρώματα, αλτήρες, kettlebells, λάστιχα, ιμάντες ή μπάλες σε μεγάλη ποικιλία, άρτιας ποιότητας.

4. Μια ακόμη κρίσιμη παράμετρος έχει να κάνει και με την επικέντρωση του υποψήφιου προπονητή σε κάθε πρόβλημά σου: Ένας καλός personal trainer με επιστημονικές γνώσεις στην στην πρόληψη και αποκατάσταση τραυματισμών αποτελεί τη στέρεα βάση σου για να συνεχίσεις απρόσκοπτα τις προπονήσεις και να φτάσεις στο στόχο σου. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ικανότητά του να έχει δεξιότητες ψυχολόγου, μιας και το αποτέλεσμα που ζητάς έχει περισσότερο να κάνει με τις ψυχικές αντοχές σου παρά με τις σωματικές.

5. Ένα πρόγραμμα με υψηλούς στόχους πρέπει απαραίτητα να περάσει από δοκιμασίες που περισσότερο ταλαιπωρούν το μυαλό και την ψυχολογία και λιγότερο το μυϊκό σύστημα: Το πόσο έτοιμος είσαι ο ίδιος να περάσεις σε υψηλότερα επίπεδα εξάσκησης είναι μια εικόνα που θα σχηματίσει ένας καλός προσωπικός προπονητής σχεδόν από το πρώτο ραντεβού. Θα το διαπιστώσεις εύκολα: Όσο περισσότερο επεξηγηματικός παρά επικριτικός είναι, όσο πιο κοντά στις βαθιές ανάγκες σου φτάσει, όσο πιο καλά του εξηγήσεις το όραμά σου, τόσο καλύτερα θα κάνει τη δουλειά του από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Και άλλο τόσο θα συντομεύσεις το δρόμο για το στόχο σου.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

6. Ο προσωπικός προπονητής, όπως ακριβώς και ο δάσκαλος ξένων γλωσσών: Θα σου μάθει επίσης και κάμποσα πολύτιμα μυστικά σωματικής εξάσκησης, διατροφής και ψυχολογίας της άσκησης, που σε κανένα βιβλίο, περιοδικό ή ιστοσελίδα δεν θα βρεις, επειδή πολύ απλά αυτά τα μυστικά αφορούν τον προσωπικό σου σωματότυπο, το δικό σου στόχο, την αποκλειστικά δική σου ανάγκη, διάθεση και ικανότητα.

7. Και για να μην νομίζεις ότι οι προσωπικοί προπονητές είναι προνόμιο μόνο των οικονομικά ευκατάστατων: μάθε ότι σήμερα, ένας καλός personal trainer δεν θα σου κοστίσει πάνω από 20€ την ώρα -δεν είναι πολλά χρήματα, αν αναλογιστείς το μεγάλο κέρδος στο σώμα σου, το οποίο θα αποκτήσεις σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα από όσο πάλευες μέχρι τώρα μόνος σου στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης