Το τέλειο εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, σύμφωνα με την επιστήμη

Η Dr. Lindsay McCunn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ, εξηγεί τι ακριβώς πρέπει να κάνεις.

Έχουν περάσει μόλις μερικές εβδομάδες από τότε που πήγαινες στο γραφείο, και όμως μοιάζουν ήδη με αιώνες. Τώρα το σπίτι-δουλειά-σπίτι-δουλειά έχει μετατραπεί σε σπίτι-σπίτι-σπίτι ενώ οι εργασιακές συνθήκες του να δουλεύεις με πιτζάμες αρχικά μοιάζουν ιδανικές, σιγά σιγά όμως φανερώνουν το πραγματικό τους πρόσωπο. Η διάθεση χαλάει, η απόδοση πέφτει, τα deadlines κάνουν φτερά και δεν μπορείς να βρεις τον ρυθμό σου με τίποτα. Σου λείπει το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον.

Μήπως, όμως, όλο αυτό δεν είναι παράλογο; Στην εποχή του κορονοϊού όπου ξαφνικά η εργασία από το σπίτι έγινε το απόλυτο must, όλο και περισσότερoι εργαζόμενοι ανακαλύπτουν το πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον - έστω και από απόσταση. "Νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι το γύρω μας περιβάλλον αυτήν τη στιγμή" λέει Dr. Lindsay McCunn, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ, για να συνεχίσει: "Ασχολούμαστε πολύ με αυτό στον τομέα της ψυχολογίας του περιβάλλοντος (environmental psychology), έτσι να το μεταφέρουμε τις γνώσεις μας σε πρακτική εφαρμογή μου ακούγεται σαν μία αρκετά καλή ιδέα".

Τι πρέπει, όμως, να κάνουμε έτσι ώστε να βελτιώσουμε το εργασιακό μας περιβάλλον στο σπίτι; Ακολουθούν όλα όσα αποκάλυψε η Αμερικανίδα καθηγήτρια καθώς και η συνάδελφός της Lily Bernheimer, διευθύντρια του Space Works Consulting, στο βρετανικό Esquire.

Όρισε τον χώρο σου

"Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν τη μία μέρα να δουλέψουν στην κουζίνα και την άλλη να μεταφερθούν στο σαλόνι. Άλλοι, πάλι, χρειάζονται να έχουν πολύ ορισμένο χώρο για να αποδώσουν" τονίζει η McCunn. "Φρόντισε, σε συνεργασία με όλους όσους μοιράζεσαι το σπίτι, να κάνεις μία πολύ συγκεκριμένη κουβέντα για το τι ακριβώς χρειάζεσαι και πότε ανάλογα με τη δουλειά σου. Στη συνέχεια, αφού έχεις ορίσει τον χώρο σου, θα μπορείς να το φέρεις στα ιδανικά για σένα μέτρα".

Βασικές αρχές πράσινης ανάπτυξης

Το τέλειο εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι, σύμφωνα με την επιστήμη

"Το να βλέπεις πράσινο είναι κάτι που έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες, περισσότερη ενέργεια και πολύ πιο επιτυχημένη λήψη αποφάσεων" υποστηρίζει η McCunn, βασιζόμενη σε έρευνες, για να συνεχίσει: "Αν βρίσκεσαι σε πολύ αυστηρή καραντίνα και δεν μπορείς να βρεθείς ή έστω να δεις λίγο πράσινο, τότε το να παρακολουθήσεις βίντεο στο YouTube, με εικόνες και ήχους της φύσης, είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει",

Παράθυρο, αξία ανεκτίμητη

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Harvard, ο καλύτερος εξαερισμός του χώρου ήταν υπεύθυνος για αύξηση 101% στα τεστ γνωσιακών δεξιοτήτων. "Το φυσικό φως βοηθά στο να συγκεντρώνεσαι καλύτερα" έρχεται να συμπληρώσει η Lily Bernheimer, του Space Works Consulting.

Η τάξη είναι μισή αρχοντιά

Οι υπερβολές δε βοήθησαν ποτέ κανέναν, άσχετα αν έχεις διαβάσει ότι ένα ακατάστατο γραφείο είναι ένδειξη μεγαλοφυΐας. "Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα πολυπλοκότητας" αναφέρει η Bernheimer, πριν συνεχίσει: "Το να δουλεύεις σε έναν τελείως λευκό δωμάτιο σημαίνει ότι εργάζεσαι σε έναν χώρο με πολύ χαμηλό βαθμός πολυπλοκότητας, ενώ ένα γραφείο γεμάτο διαφορετικά χρώματα και πράγματα πεταμένα παντού αυξάνουν την πολυπλοκότητα σε υπερβολικό βαθμό". Κράτα μία ισορροπία.

Η ησυχία είναι χρυσός, η σιωπή είναι τρέλα

Λευκός Θόρυβος

"Για πολλούς ανθρώπους η απόλυτη σιωπή δεν είναι η κατάλληλη συνθήκη για να συγκεντρωθούν" αναφέρει η Bernheimer. "Καλύτερα είναι να αναζητήσεις τον χαμηλό θόρυβο που υπάρχει σε ένα καφέ ή ένα ήσυχο γραφείο". Τι κάνεις όταν όμως είσαι τελείως μόνος στο σπίτι; Καλό είναι να αποφύγεις το ραδιόφωνο καθώς ο λόγος είναι βασική αιτία για να μην μπορεί να συγκεντρωθεί κανείς. Η instrumental μουσική βοηθά, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στη λήψη αποφάσεων, πρέπει όμως να σου αρέσει - σε αντίθετη περίπτωση απλά θα σε εκνευρίσει. Τέλος, η Bernheimer πιστεύει ότι η ύστατη λύση, αν δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, είναι podcasts με λευκό θόρυβο ή ήχους της φύσης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.