
Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστες
Μάθε να σερβίρεις, να κρατάς το ποτήρι, να δοκιμάζεις και να απολαμβάνεις το κρασί σωστά.
Το κρασί, ένα ποτό που τιμάται για την ιστορία και την πολυπλοκότητά του, έχει τα δικά του πρωτόκολλα και τους δικούς του τρόπους για να το απολαμβάνεις σωστά. Από το πώς να κρατάς το ποτήρι μέχρι το τελετουργικό του σερβιρίσματος, της γευσιγνωσίας και της πρόποσης, εδώ θα δεις πώς να απολαμβάνεις σωστά το κρασί σε διάφορες καταστάσεις, από ένα επίσημο δείπνο μέχρι μια περιστασιακή συνάντηση. Γιατί το κρασί, είναι ολόκληρη επιστήμη.
Σερβίρισμα κρασιού
Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί, καλό είναι να ρίχνεις λίγο σε ένα ποτήρι, προτού το σερβίρεις στους υπόλοιπους καλεσμένους. Αυτό βοηθάει στην ανάκτηση τυχόν κομματιών του φελλού και σου επιτρέπει να ελέγξεις το κρασί για σφάλματα. Όταν σερβίρεις, γέμισε το ποτήρι μόνο κατά το ένα τρίτο, ώστε να αφήσεις το κρασί να αναπνεύσει και να απελευθερώσει τα αρώματά του.

Είναι ευγενικό να ξαναγεμίζεις το ποτήρι ενός καλεσμένου προτού αδειάσει, αλλά να είσαι ευγενικός, αν αρνηθεί. Για να αποφύγεις το χύσιμο του κρασιού κατά το σερβίρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο δαχτυλίδι μπουκαλιού κατά του σταξίματος, το οποίο εμποδίζει το κρασί να στάζει κατά το σερβίρισμα.
Η επιλογή του σωστού ποτηριού είναι σημαντική: κάθε τύπος κρασιού έχει το δικό του ειδικό ποτήρι. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγαλύτερα ποτήρια με κυρτό σχήμα για να συλλαμβάνει καλύτερα τα αρώματα. Καλό είναι να μην πίνεις κόκκινο κρασί σε ποτήρι σαμπάνιας, καθώς το σχήμα και το μέγεθος επηρεάζουν τη γεύση.
Κρατώντας το ποτήρι του κρασιού
Όταν κρατάς το ποτήρι του κρασιού, να το κρατάς πάντα από το στέλεχος, το ψηλότερο σημείο του λεπτού μέρους του ποτηριού. Ποτέ μην το κρατάς από το μπολ, καθώς η θερμότητα από το χέρι σου μπορεί να θερμάνει το κρασί και, παράλληλα, το ποτήρι να λερωθεί.
Το ποτήρι πρέπει να είναι καθαρό και διαφανές. Μπορείς να το σκουπίζεις με μια πετσέτα πριν και μετά την κατανάλωση για να αποφύγεις τους λεκέδες.
Δοκιμή του κρασιού
Η γευσιγνωσία του κρασιού δεν απαιτεί εμπειρία, απλά πρέπει να εμπιστευθείς τις αισθήσεις σου και να εξοικειωθείς με τα αρώματα και τις γεύσεις. Όταν σου σερβίρουν κρασί σε ένα εστιατόριο, τις περισσότερες φορές θα σε ρωτήσουν αν είναι της αρεσκείας σου και σε καλή κατάσταση.
Για να δοκιμάσεις, παρατήρησε το χρώμα και την πυκνότητα του κρασιού, στη συνέχεια μπορείς να εισπνεύσεις τα αρώματα και προσπάθησε να τα προσδιορίσεις. Στο στόμα, δώσε προσοχή στις γευστικές αισθήσεις που σου προσφέρει το κρασί. Δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίσεις όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, απλώς απόλαυσε τη διαδικασία και ανακάλυψε τις προτιμήσεις σου.
Η απόλαυση του κρασιού δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση, αλλά και με την εμπειρία και την εκτίμηση των διαφόρων πτυχών που το καθιστούν μοναδικό.
Με αυτές τις συμβουλές, θα είσαι έτοιμος να απολαύσεις το κρασί σωστά και χωρίς επιπλοκές σε κάθε περίσταση.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες