Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστες

Μάθε να σερβίρεις, να κρατάς το ποτήρι, να δοκιμάζεις και να απολαμβάνεις το κρασί σωστά.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Φεβρουαρίου 2024

Το κρασί, ένα ποτό που τιμάται για την ιστορία και την πολυπλοκότητά του, έχει τα δικά του πρωτόκολλα και τους δικούς του τρόπους για να το απολαμβάνεις σωστά. Από το πώς να κρατάς το ποτήρι μέχρι το τελετουργικό του σερβιρίσματος, της γευσιγνωσίας και της πρόποσης, εδώ θα δεις πώς να απολαμβάνεις σωστά το κρασί σε διάφορες καταστάσεις, από ένα επίσημο δείπνο μέχρι μια περιστασιακή συνάντηση. Γιατί το κρασί, είναι ολόκληρη επιστήμη.

Σερβίρισμα κρασιού

Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί, καλό είναι να ρίχνεις λίγο σε ένα ποτήρι, προτού το σερβίρεις στους υπόλοιπους καλεσμένους. Αυτό βοηθάει στην ανάκτηση τυχόν κομματιών του φελλού και σου επιτρέπει να ελέγξεις το κρασί για σφάλματα. Όταν σερβίρεις, γέμισε το ποτήρι μόνο κατά το ένα τρίτο, ώστε να αφήσεις το κρασί να αναπνεύσει και να απελευθερώσει τα αρώματά του.

Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστεςEsquire IT

Είναι ευγενικό να ξαναγεμίζεις το ποτήρι ενός καλεσμένου προτού αδειάσει, αλλά να είσαι ευγενικός, αν αρνηθεί. Για να αποφύγεις το χύσιμο του κρασιού κατά το σερβίρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο δαχτυλίδι μπουκαλιού κατά του σταξίματος, το οποίο εμποδίζει το κρασί να στάζει κατά το σερβίρισμα.

Η επιλογή του σωστού ποτηριού είναι σημαντική: κάθε τύπος κρασιού έχει το δικό του ειδικό ποτήρι. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγαλύτερα ποτήρια με κυρτό σχήμα για να συλλαμβάνει καλύτερα τα αρώματα. Καλό είναι να μην πίνεις κόκκινο κρασί σε ποτήρι σαμπάνιας, καθώς το σχήμα και το μέγεθος επηρεάζουν τη γεύση.

Κρατώντας το ποτήρι του κρασιού

Όταν κρατάς το ποτήρι του κρασιού, να το κρατάς πάντα από το στέλεχος, το ψηλότερο σημείο του λεπτού μέρους του ποτηριού. Ποτέ μην το κρατάς από το μπολ, καθώς η θερμότητα από το χέρι σου μπορεί να θερμάνει το κρασί και, παράλληλα, το ποτήρι να λερωθεί.

Το ποτήρι πρέπει να είναι καθαρό και διαφανές. Μπορείς να το σκουπίζεις με μια πετσέτα πριν και μετά την κατανάλωση για να αποφύγεις τους λεκέδες.

Δοκιμή του κρασιού

Η γευσιγνωσία του κρασιού δεν απαιτεί εμπειρία, απλά πρέπει να εμπιστευθείς τις αισθήσεις σου και να εξοικειωθείς με τα αρώματα και τις γεύσεις. Όταν σου σερβίρουν κρασί σε ένα εστιατόριο, τις περισσότερες φορές θα σε ρωτήσουν αν είναι της αρεσκείας σου και σε καλή κατάσταση.

Για να δοκιμάσεις, παρατήρησε το χρώμα και την πυκνότητα του κρασιού, στη συνέχεια μπορείς να εισπνεύσεις τα αρώματα και προσπάθησε να τα προσδιορίσεις. Στο στόμα, δώσε προσοχή στις γευστικές αισθήσεις που σου προσφέρει το κρασί. Δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίσεις όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, απλώς απόλαυσε τη διαδικασία και ανακάλυψε τις προτιμήσεις σου.

Η απόλαυση του κρασιού δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση, αλλά και με την εμπειρία και την εκτίμηση των διαφόρων πτυχών που το καθιστούν μοναδικό.

Με αυτές τις συμβουλές, θα είσαι έτοιμος να απολαύσεις το κρασί σωστά και χωρίς επιπλοκές σε κάθε περίσταση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.