Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστες
Μάθε να σερβίρεις, να κρατάς το ποτήρι, να δοκιμάζεις και να απολαμβάνεις το κρασί σωστά.
Το κρασί, ένα ποτό που τιμάται για την ιστορία και την πολυπλοκότητά του, έχει τα δικά του πρωτόκολλα και τους δικούς του τρόπους για να το απολαμβάνεις σωστά. Από το πώς να κρατάς το ποτήρι μέχρι το τελετουργικό του σερβιρίσματος, της γευσιγνωσίας και της πρόποσης, εδώ θα δεις πώς να απολαμβάνεις σωστά το κρασί σε διάφορες καταστάσεις, από ένα επίσημο δείπνο μέχρι μια περιστασιακή συνάντηση. Γιατί το κρασί, είναι ολόκληρη επιστήμη.
Σερβίρισμα κρασιού
Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί, καλό είναι να ρίχνεις λίγο σε ένα ποτήρι, προτού το σερβίρεις στους υπόλοιπους καλεσμένους. Αυτό βοηθάει στην ανάκτηση τυχόν κομματιών του φελλού και σου επιτρέπει να ελέγξεις το κρασί για σφάλματα. Όταν σερβίρεις, γέμισε το ποτήρι μόνο κατά το ένα τρίτο, ώστε να αφήσεις το κρασί να αναπνεύσει και να απελευθερώσει τα αρώματά του.
Esquire ITΕίναι ευγενικό να ξαναγεμίζεις το ποτήρι ενός καλεσμένου προτού αδειάσει, αλλά να είσαι ευγενικός, αν αρνηθεί. Για να αποφύγεις το χύσιμο του κρασιού κατά το σερβίρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο δαχτυλίδι μπουκαλιού κατά του σταξίματος, το οποίο εμποδίζει το κρασί να στάζει κατά το σερβίρισμα.
Η επιλογή του σωστού ποτηριού είναι σημαντική: κάθε τύπος κρασιού έχει το δικό του ειδικό ποτήρι. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγαλύτερα ποτήρια με κυρτό σχήμα για να συλλαμβάνει καλύτερα τα αρώματα. Καλό είναι να μην πίνεις κόκκινο κρασί σε ποτήρι σαμπάνιας, καθώς το σχήμα και το μέγεθος επηρεάζουν τη γεύση.
Κρατώντας το ποτήρι του κρασιού
Όταν κρατάς το ποτήρι του κρασιού, να το κρατάς πάντα από το στέλεχος, το ψηλότερο σημείο του λεπτού μέρους του ποτηριού. Ποτέ μην το κρατάς από το μπολ, καθώς η θερμότητα από το χέρι σου μπορεί να θερμάνει το κρασί και, παράλληλα, το ποτήρι να λερωθεί.
Το ποτήρι πρέπει να είναι καθαρό και διαφανές. Μπορείς να το σκουπίζεις με μια πετσέτα πριν και μετά την κατανάλωση για να αποφύγεις τους λεκέδες.
Δοκιμή του κρασιού
Η γευσιγνωσία του κρασιού δεν απαιτεί εμπειρία, απλά πρέπει να εμπιστευθείς τις αισθήσεις σου και να εξοικειωθείς με τα αρώματα και τις γεύσεις. Όταν σου σερβίρουν κρασί σε ένα εστιατόριο, τις περισσότερες φορές θα σε ρωτήσουν αν είναι της αρεσκείας σου και σε καλή κατάσταση.
Για να δοκιμάσεις, παρατήρησε το χρώμα και την πυκνότητα του κρασιού, στη συνέχεια μπορείς να εισπνεύσεις τα αρώματα και προσπάθησε να τα προσδιορίσεις. Στο στόμα, δώσε προσοχή στις γευστικές αισθήσεις που σου προσφέρει το κρασί. Δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίσεις όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, απλώς απόλαυσε τη διαδικασία και ανακάλυψε τις προτιμήσεις σου.
Η απόλαυση του κρασιού δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση, αλλά και με την εμπειρία και την εκτίμηση των διαφόρων πτυχών που το καθιστούν μοναδικό.
Με αυτές τις συμβουλές, θα είσαι έτοιμος να απολαύσεις το κρασί σωστά και χωρίς επιπλοκές σε κάθε περίσταση.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
