Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστες

Μάθε να σερβίρεις, να κρατάς το ποτήρι, να δοκιμάζεις και να απολαμβάνεις το κρασί σωστά.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 29 Φεβρουαρίου 2024

Το κρασί, ένα ποτό που τιμάται για την ιστορία και την πολυπλοκότητά του, έχει τα δικά του πρωτόκολλα και τους δικούς του τρόπους για να το απολαμβάνεις σωστά. Από το πώς να κρατάς το ποτήρι μέχρι το τελετουργικό του σερβιρίσματος, της γευσιγνωσίας και της πρόποσης, εδώ θα δεις πώς να απολαμβάνεις σωστά το κρασί σε διάφορες καταστάσεις, από ένα επίσημο δείπνο μέχρι μια περιστασιακή συνάντηση. Γιατί το κρασί, είναι ολόκληρη επιστήμη.

Σερβίρισμα κρασιού

Όταν ανοίγεις ένα μπουκάλι κρασί, καλό είναι να ρίχνεις λίγο σε ένα ποτήρι, προτού το σερβίρεις στους υπόλοιπους καλεσμένους. Αυτό βοηθάει στην ανάκτηση τυχόν κομματιών του φελλού και σου επιτρέπει να ελέγξεις το κρασί για σφάλματα. Όταν σερβίρεις, γέμισε το ποτήρι μόνο κατά το ένα τρίτο, ώστε να αφήσεις το κρασί να αναπνεύσει και να απελευθερώσει τα αρώματά του.

Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστεςEsquire IT

Είναι ευγενικό να ξαναγεμίζεις το ποτήρι ενός καλεσμένου προτού αδειάσει, αλλά να είσαι ευγενικός, αν αρνηθεί. Για να αποφύγεις το χύσιμο του κρασιού κατά το σερβίρισμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο δαχτυλίδι μπουκαλιού κατά του σταξίματος, το οποίο εμποδίζει το κρασί να στάζει κατά το σερβίρισμα.

Η επιλογή του σωστού ποτηριού είναι σημαντική: κάθε τύπος κρασιού έχει το δικό του ειδικό ποτήρι. Για παράδειγμα, το κόκκινο κρασί σερβίρεται σε μεγαλύτερα ποτήρια με κυρτό σχήμα για να συλλαμβάνει καλύτερα τα αρώματα. Καλό είναι να μην πίνεις κόκκινο κρασί σε ποτήρι σαμπάνιας, καθώς το σχήμα και το μέγεθος επηρεάζουν τη γεύση.

Κρατώντας το ποτήρι του κρασιού

Όταν κρατάς το ποτήρι του κρασιού, να το κρατάς πάντα από το στέλεχος, το ψηλότερο σημείο του λεπτού μέρους του ποτηριού. Ποτέ μην το κρατάς από το μπολ, καθώς η θερμότητα από το χέρι σου μπορεί να θερμάνει το κρασί και, παράλληλα, το ποτήρι να λερωθεί.

Το ποτήρι πρέπει να είναι καθαρό και διαφανές. Μπορείς να το σκουπίζεις με μια πετσέτα πριν και μετά την κατανάλωση για να αποφύγεις τους λεκέδες.

Δοκιμή του κρασιού

Η γευσιγνωσία του κρασιού δεν απαιτεί εμπειρία, απλά πρέπει να εμπιστευθείς τις αισθήσεις σου και να εξοικειωθείς με τα αρώματα και τις γεύσεις. Όταν σου σερβίρουν κρασί σε ένα εστιατόριο, τις περισσότερες φορές θα σε ρωτήσουν αν είναι της αρεσκείας σου και σε καλή κατάσταση.

Για να δοκιμάσεις, παρατήρησε το χρώμα και την πυκνότητα του κρασιού, στη συνέχεια μπορείς να εισπνεύσεις τα αρώματα και προσπάθησε να τα προσδιορίσεις. Στο στόμα, δώσε προσοχή στις γευστικές αισθήσεις που σου προσφέρει το κρασί. Δεν είναι απαραίτητο να προσδιορίσεις όλα τα αρώματα και τις γεύσεις, απλώς απόλαυσε τη διαδικασία και ανακάλυψε τις προτιμήσεις σου.

Η απόλαυση του κρασιού δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση, αλλά και με την εμπειρία και την εκτίμηση των διαφόρων πτυχών που το καθιστούν μοναδικό.

Με αυτές τις συμβουλές, θα είσαι έτοιμος να απολαύσεις το κρασί σωστά και χωρίς επιπλοκές σε κάθε περίσταση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας