Θάνο Προυναρού, γιατί ο κόσμος αγαπάει τα μπαρ;

Ο δημιουργός του Baba Au Rum μιλά για την αθηναϊκή μπαρ σκηνή, την πορεία των projects του και απαντά στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Ιανουαρίου 2022

Πίσω στον Μάρτιο του 2009, το Baba Au Rum έκανε την εμφάνισή του στον αριθμό 6 του πεζοδρόμου της Κλειτίου, με φιλοδοξία να φέρει κάτι διαφορετικό στην μπαρ σκηνή της Αθήνας. 13 χρόνια και μία πανδημία αργότερα, έχει καθορίσει ολόκληρο τον κλάδο, όντας ένα από τα 50 κορυφαία μπαρ του πλανήτη σε σταθερή βάση αλλά, κυρίως, καταφέρνοντας να κάνει τη διαφορά με τον δικό του τρόπο. Ο Θάνος Προυναρούς μιλά στον Μπάμπη Δούκα για όλα τα παραπάνω, το εγχείρημα του In Love Again και, τελικά, απαντά στην ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Γιατί ο κόσμος αγαπά τα μπαρ;

Αρχικά, περίμενες ότι το Baba Au Rum θα έφτανε φέτος στο νο.14 του World's 50 Best Bars;

Το περίμενα και το ήθελα. Και ελπίζω για κάτι ακόμη καλύτερο στο μέλλον. Ξέρεις, είναι πάντοτε χαρά να βρίσκεσαι σε αυτές τις λίστες. Αλλά και να μη βρίσκεσαι,  από τη στιγμή που ο κόσμος αγκαλιάζει τη δουλειά σου και στο δείχνει καθημερινά, πάλι χαρά παίρνεις.

Θάνο Προυναρού, γιατί ο κόσμος αγαπάει τα μπαρ;

Δημιουργεί προνόμια και υποχρεώσεις αυτό;

Και τα δύο. Οι υποχρεώσεις έχουν να κάνουν με τις προσδοκίες που δημιουργούνται στο κοινό. Διαβάζοντας κάτι σημαντικό για ένα μπαρ, έχεις και τις αντίστοιχες απαιτήσεις. Και αυτό με τη σειρά του, φέρνει συχνά και τις πιο σκληρές κριτικές.

Το Baba Au Rum είναι ένα μπαρ της Αθήνας ή ένα μπαρ του κόσμου;

Πάντοτε το θεωρούσα ένα μπαρ του κόσμου. Η Αθήνα άλλωστε είναι μία από τις σημαντικές πόλεις. Η μπαρ σκηνή της είναι safe. Είχε μία έκρηξη πριν μερικά χρόνια αλλά τα τελευταία έτη έχει πέσει σε δημιουργικότητα. Δεν έχουν βγει στο προσκήνιο πολλοί δημιουργοί, όπως συνέβη για παράδειγμα την προηγούμενη δεκαετία.

Οι δημιουργοί είναι εκείνοι που δίνουν ώθηση στα μαγαζιά. Άλλωστε, το έκαναν με τρόπο που βοήθησε πολύ τον χώρο μας. Είμαι χαρούμενος πάντως που είδα πρόσφατα προσπάθειες όπως το Bar in front of the bar. Το ίδιο ισχύει και για το Barro Negro.

Τι να περιμένουμε από το Baba Au Rum από εδώ και στο εξής;

Αρχικά, μετά από αρκετό καιρό -και λόγω της Covid-19- βγάλαμε έναν κανονικό κατάλογο που τρέχει εδώ και λίγους μήνες. Χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, τα Avant Garde ποτά (ένα project που, ακολουθώντας την προσέγγισή μας, ψάχνει βαθιά στον κόσμο του ποτού) και το Rum Society (με σύγχρονες και εξωτικές επιλογές που απευθύνονται στον επισκέπτη του σήμερα).

ΘΑΝΟΣ ΠΡΟΥΝΑΡΟΥΣ 2

Το 2022 θα είναι μία σημαντική χρονιά για το Baba Au Rum. Μία χρονιά αλλαγών όπου το μπαρ θα επαναπροσδιοριστεί, πάντοτε εντός των δικών του πλαισίων. Συνήθως αυτό το κάνουμε κάθε Σεπτέμβριο αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα γίνει τώρα, μετά τις γιορτές.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία νέα διεθνής διάκριση για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

To αρωματικό και φίνο Ούζο Πλωμαρίου ταξίδεψε μέχρι τη Βερόνα όπου διακρίθηκε με Silver Award στον φετινό διαγωνισμό International Wine & Spirits Competition (IWSC) 2022.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Paloma των Αθηνών

Φτιάξαμε ένα χάρτη του "νέου Gin tonic" για να γιορτάσεις κατάλληλα την World Paloma Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Negroni των whiskey drinkers

Η ιστορία και η συνταγή του Boulevardier.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι cool τύποι της TV που δε θα πίναμε ποτό μαζί τους

Τελικά ένα old fashioned με τον Don Draper δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα pairings του ούζου

Όχι, δε μιλάμε απλά για "ένα ούζο με μεζέ" αλλά για μία ολόκληρη ιεροτελεστία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ποτά και Μπαρ για τη σημερινή World Cocktail Day

Η 13η ημέρα του Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας