
Πώς αντιμετωπίζουν μερικά από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου τον κορονοϊό
High-end cocktails σε take away και delivery, καθώς και άλλες πρωτότυπες ενέργειες.

Ο κόσμος της εστίασης έχει πληγεί σε συντριπτικό βαθμό έπειτα από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και το γενικότερο lockdown που αυτό προκάλεσε. Μπαρ και εστιατόρια ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν ύστερα και από κυβερνητικές εντολές σε πολλές χώρες του πλανήτη, προς χάριν βεβαίως της δημόσιας υγείας και του περιορισμού -στο μέτρο το εφικτού- της εξάπλωσης του ιού.
Μετά από πολλά εστιατόρια και σεφ σε κάθε γωνιά του πλανήτη που αποφάσισαν να αναλάβουν δράση με κάθε τρόπο, ήρθε και η σειρά των μπαρ να κάνουν κάτι, αφενός για να μπορέσουν να διασφαλίσουν κάποια έσοδα και αφετέρου για να διατηρήσουν την επαφή με το κοινό τους. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τη Νέα Υόρκη -πόλη των ΗΠΑ με τα περισσότερα κρούσματα COVID-19- το κορυφαίο μπαρ του κόσμου για το 2019, Dante, έχει δημιουργήσει υπηρεσία take away και delivery για το περίφημο Negroni του, αλλά και εμφιαλωμένα Martini.
Τα αξιοσημείωτο είναι πως μεγάλο μέρος των εσόδων από αυτά πηγαίνει στη φιλανθρωπική οργάνωση God’s Love We Deliver, που φροντίζει να παρέχει δωρεάν γεύματα σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Το Attaboy σερβίρει σε χάρτινα ποτήρια (μόνο για take away) τα κλασικά του cocktails και δίνει δώρο και μία σακούλα με τσιπς, ενώ το speakeasy του Nomad, Patent Pending, κάνει ακριβώς το ίδιο, παρέχοντας και ένα ρολό χαρτιού υγείας για παραγγελίες άνω των $50. Φυσικά, εκτός από τα προαναφερθέντα υπάρχει ακόμη μία μακρά λίστα νεοϋορκέζικων μπαρ που έχουν προβεί σε παρεμφερείς ενέργειες.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με πολλά μπαρ στη δυτική ακτή των ΗΠΑ, παρότι η νομοθεσία δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο στις εν λόγω περιοχές. Συγκεκριμένα, τόσο η Πολιτεία της Καλιφόρνια όσο και εκείνη του Όρεγκον προχώρησαν σε τροποποιήσεις των σχετικών νόμων προκειμένου να δώσουν σε πολλές επιχειρήσεις του κλάδου μία ευκαιρία να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε delivery και take away. To ίδιο συνέβη και στη Φλόριντα.
Στο Λονδίνο, η περίφημη agaveria Hacha, στο Dalston, κάνει delivery σε τεκίλες και mezcal, καθώς και στο -εμφιαλωμένο πια- signature cocktail της Mezcal Mirror Margarita. Στη βρετανική μητρόπολη, το urban winery και bar Renegade, στο Bethnal Green, διαθέτει σε παράδοση κατ' οίκον μέσω του site του επιλεγμένες ετικέτες κρασιών.
Όσον αφορά τη χώρα μας δεν έχουν γίνει προς το παρόν τέτοιες ενέργειες, καθώς η σχετική νομοθεσία δεν το επιτρέπει. Άξια αναφοράς ωστόσο είναι η πρωτοβουλία του Difford’s Guide Greece, που οργανώνει ένα fund raising υποστήριξης των μπαρ. Με μέσο την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Metron Ariston- Making Responsibility a Trend -που τα μέλη της είναι bartenders και δημιουργήθηκε πέρυσι με σκοπό να προάγει την υπευθυνότητα στο χώρο του ποτού σε όλα τα επίπεδα- ξεκινά η ενέργεια ώστε να στηριχθούν οι άνθρωποι από τον χώρο του μπαρ σε αυτήν τη πραγματικά δύσκολη συγκυρία.
Διάβασε ακόμη για το πρώτο online bar, το ηχηρό μήνυμα του Έκτορα Μποτρίνι για τα ελληνικά εστιατόρια και το Negroni των whiskey drinkers.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες