Cardinale, το επόμενο (καλό) Negroni
Το κλασικό cocktails από τα 50s ετοιμάζεται για τη μεγάλη του επιστροφή στα μπαρ.
Πικρό και ξηρό ποτό, ελαφρύτερο από το κλασικό Negroni. Αυτό ακριβώς είναι το Cardinale, το οποίο -όπως και πολλές ακόμη παραλλαγές του δημοφιλέστερου αυτή τη στιγμή cocktail στον μάταιο τούτο κόσμο- περιμένει να ξεχυθεί από τα mixing glasses στα old fashioned ποτήρια των καταναλωτών, εκμεταλλευόμενο το ρεύμα της εποχής.
Η ιστορία
Το ιταλικό combo gin, Campari και ξηρού βερμούτ δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1950 από τον Giovanni Raimondo στο Excelsior Hotel της Via Veneto, στη Ρώμη. Πήρε το όνομά του από έναν Γερμανό καρδινάλιο που είχε επισκεφτεί τότε τον Πάπα και διέμενε στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο της Αιώνιας Πόλης.
Η πρωτότυπη εκδοχή του ήταν ελαφρώς πιο ήπια, σε ένα aperitivo-style drink με μία μεζούρα gin, μισή μεζούρα αφρώδους κρασιού και 1/3 μεζούρας Campari - το τελευταίο προστέθηκε για να ταιριάζει με το κόκκινο χρώμα της ενδυμασίας του καρδιναλίου. Το γαρνίρισμα ήταν μία μακριά φλούδα πορτοκαλιού.
Αμέσως μετά την εμφάνισή του στο μενού του Excelsior, το Cardinale γνώρισε ένα δυναμικό κύμα δημοφιλίας, κάτι στο οποίο βοήθησε και η γειτνίαση με την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρώμη.
Οι Αμερικανοί το λάτρεψαν και φρόντιζαν να το διαφημίζουν με κάθε τρόπο σε γνωστούς και φίλους, φέρνοντας διεθνή πελατεία μπροστά από την μπάρα του Raimondo.
> Διάβασε ακόμη: Ελληνικό κρασί, 2022 μ.Χ.
Επίσης, η εισροή ηθοποιών, σκηνοθετών και παραγωγών λόγω της Cinecittà βοήθησε από την πλευρά της στην περαιτέρω εξάπλωση της συνταγής.

Οι πρωταγωνιστές των Roman Holiday, The Barefoot Contessa και Ben-Hur το λάτρεψαν, όπως και -αρκετά χρόνια μετά, το 2004- ο Bill Murray, ο οποίος έμεινε στο Excelsior κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του The Life Aquatic with Steve Zissou του Wes Anderson.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 μεζούρα gin
- 1 μεζούρα Campari
- 1 μεζούρα ξηρό βερμούτ
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν σε mixing glass με πάγο και αναδεύονται.
- Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι.
- Γαρνίρεις με μία μεγάλη φλούδα πορτοκαλιού.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό
To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςSt-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις