Ποτά και Μπαρ για τη σημερινή World Cocktail Day

Η 13η ημέρα του Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Έχεις ιδέα τι συνέβη στις 13 Μαΐου του 1806; Πιθανότατα όχι. Ήταν τότε λοιπόν που η νεοϋορκέζικη εφημερίδα The Balance and Columbian Repository δημοσίευσε για πρώτη φορά τον ορισμό του cocktail. Πιο συγκεκριμένα ο συντάκτης Harry Croswell ουσιαστικά απαντούσε σε μία επιστολή αναγνώστη για το τι ακριβώς ορίζεται ως κοκτέιλ. Κάτι περισσότερα από 200 χρόνια αργότερα, η 13η ημέρα του τελευταίου μήνα της άνοιξης έχει καθιερωθεί ως η World Cocktail Day.

Ποτά και Μπαρ για τη σημερινή World Cocktail Day

"Το cock tail (σ.σ. ναι, τότε δύο λέξεις/ sic) είναι ένα διεγερτικό ποτό, που αποτελείται από spirits κάθε είδους, ζάχαρη, νερό και bitters" έγραφε τότε ο κύριος Croswell, για να δώσει ουσιαστικά τον ορισμό του Old Fashioned (μάλλον). Κάπως έτσι όμως δημιούργησε και την αφετηρία για τη χαρτογράφηση των cocktails. Το τι ακολούθησε μετά, είναι ιστορία.

> Διάβασε ακόμη: Έτσι χτίστηκε η αθηναϊκή μπαρ κουλτούρα

Το Esquire σε παρακινεί να τη γιορτάσεις κι εσύ -αν δεν το κάνεις κάθε μέρα- με μία επιλογή από cocktails και αθηναϊκά μπαρ που έχουν γράψει χιλιόμετρα στο σπορ.

Τα Ποτά

Old Fashioned

OLD FASHIONED

Ποιο είναι το κλασσικότερο cocktail που υπάρχει; Στις 10 φορές που θα ρωτήσεις, θα λάβεις 8 όμοιες απαντήσεις: Το Old Fashioned. Η ταπεινή παρασκευή του old school ποτού με τα μόλις 4 υλικά (ουίσκι, ζάχαρη, bitters και νερό) βασίζεται ουσιαστικά στη συνταγή από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα στον κόσμο του cocktail.

Δες περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Old Fashioned εδώ.

Negroni

NEGRONI WEEK 2021

Δροσερό, αναζωογονητικό και όσο πικρό χρειάζεται, το Negroni αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο ποτό για ανθρώπους με γούστο. Gin, γλυκό βερμούτ και Campari αποτελούν τα μόλις τρία συστατικά του και η απλή δομή του ίσως και να είναι το μυστικό της επιτυχίας, στα 102 χρόνια της αλκοολικής του πορείας.

Δες περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Negroni εδώ.

Margarita

ΣΥΝΤΑΓΗ MARGARITA

Τεκίλα, χυμός lime και triple sec, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού. Αυτά τα λίγα υλικά αρκούν για τη δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων cocktails που φτιάχτηκαν ποτέ, που μάλιστα τυγχάνει να συγκαταλέγεται και στα best sellers ποτά όλων των εποχών. Η Margarita πίνεται παντού, κάθε εποχή, με την προσθήκη ή μη αλατιού, ενώ συναντάται σε εκατοντάδες παραλλαγές.

Δες περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή της Margarita εδώ.

Daiquiri

ΚΟΚΤΕΙΛ DAIQUIRI

Ο Ernest Hemingway συνήθιζε να αράζει στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων να πίνει πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri.

Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών.

Δες περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Daiquiri εδώ.

Mint Julep

ΚΟΚΤΕΪΛ MINT JULEP

Το Mint Julep είναι πολλά περισσότερα από ένα ακόμη αμερικάνικο cocktail. Προερχόμενο από το Νότο των ΗΠΑ, έχει αφήσει το στίγμα του στην bar culture της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού και από πολλούς ειδικούς θεωρείται το πρώτο ποτό που ενσωμάτωσε τη μέντα στο αλκοόλ. Είναι επίσης το cocktail που έγινε λίγο πιο διάσημο από τις εμφανίσεις του στο τηλεοπτικό Mad Men, κάποια χρόνια πριν.

Δες περισσότερα για την ιστορία και τη συνταγή του Mint Julep εδώ.

Τα Μπαρ

Έπρεπε Bar

Εκεί όπου η Αγίας Ζώνης συναντά τη Μηθύμνης, μόλις μία ανάσα -κυριολεκτικά- από τη Φωκίωνος Νέγρη, ένα νέο μπαρ στρέφει το ενδιαφέρον προς μία αν μη τι άλλο απροσδόκητη για το εν λόγω κομμάτι περιοχή. Στην Κυψέλη λοιπόν κάποιοι πίστευαν πως έπρεπε να γίνει ένα μπαρ του σήμερα, που ακολουθεί (σωστές) τάσεις, σερβίρει νόστιμα ποτά και (πολύ) προσεγμένο bar food. Γενικά, ένα μαγαζί που έχει κάτι να πει και, εν δυνάμει, να αποτελέσει από μόνο του λόγο για να βρεθείς σε μία από τις πιο αυθεντικά "αθηναϊκές" γειτονιές. 

Ο Νίκος Μοσχονάς (Three Donkeys και Prickly Bear στην Τήνο) είναι ο άνθρωπος που υπογράφει τη λίστα των ποτών, η οποία πατά πάνω στη zero waste φιλοσοφία (τόσο zero waste που δεν υπάρχουν καν γαρνιτούρες) και την εποχικότητα. Τα cocktails ακολουθούν τη λογική των twisted classics.

Tiki Bar Athens

Το εξωτικό μπαρ στη σκιά της Ακρόπολης έφερε την tiki κουλτούρα στην Αθήνα. Ακολουθώντας, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομά του, τη φιλοσοφία των κλασικών tiki bars, παρουσίασε το κάτι διαφορετικό στην αθηναϊκή διασκέδαση, πριν από περίπου 16 χρόνια, όταν και έκανε την εμφάνισή του.

Το Tiki φροντίζει να συστήσει με τον πιο νόστιμο και εξωτικό τρόπο την πολυνησιακή κουλτούρα των cocktails σε Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας και η αλήθεια είναι πως το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία, σε έναν χώρο με διακόσμηση που σου φτιάχνει τη διάθεση
και περιλαμβάνει από λεοπάρ καθίσματα και ψάθινα φωτιστικά μέχρι cult εξώφυλλα δίσκων και φυτά. Η λίστα του περιλαμβάνει κλασικές επιλογές αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις.

Barro Negro

Πίσω στον Ιούλιο του 2019, οι Γιώργος Καβακλής και Στέλιος Παπαδόπουλος παρουσίαζαν στον αθηναϊκό bar χάρτη το Barro Negro. Δύο χρόνια και κάτι ψιλά αργότερα, το αγαυένιο spot της Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου (στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου) φιγουράρει ανάμεσα στα 100 καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2021.

Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του, το Barro Negro έμοιαζε να βρίσκεται σε μία αποστολή: Να μυήσει άπαντες στον κόσμο της τεκίλα και του mezcal, μέσα από μία ενδιαφέρουσα κάβα και μία ευρεία γκάμα από Margaritas (από Tommy's μέχρι με ενδιαφέροντα twists). Ασφαλώς, δεν αποκαλείται τυχαία 'Paloma Embassy', δίνοντας τη δική του εκδοχή για το έτερο tequila classic cocktail.

Zebra

Μία επιβλητική μπάρα, ένα όμορφο εσωτερικό, cool ατμόσφαιρα, ωραίες μουσικές, νόστιμα ποτά και πολλά υποσχόμενο bar food. Συν μερικά εξωτικά twists. Κάπως έτσι θα μπορούσε να συνοψιστεί με λίγες μόλις λέξεις το τι ακριβώς είναι το Zebra, το μπαρ που ήρθε να προστεθεί από το περασμένο φθινόπωρο στην πιάτσα του Νέου Ψυχικού και έκτοτε αποτελεί σταθερό talk of the town.

Η επιμέλεια στο κομμάτι των drinks ανήκει στον Χρήστο Χουσέα, ενώ πίσω από την (εξαιρετικά φτιαγμένη, χάλκινη) μπάρα του βλέπουμε γνώριμα πρόσωπα της αθηναϊκής σκηνής όπως τον Ηλία Μαρινάκη. 

42 Barstronomy Athens

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να βρεθεί κάποιος στο 42 Barstronomy Athens. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα, ατμοσφαιρικά και καλοφτιαγμένα μπαρ της Αθήνας, με -διαχρονικά- ενδιαφέρουσες λίστες ποτών και ένα θαυμάσιο κελάρι για πιο ξεχωριστές περιστάσεις.

Barreldier

Ο Μάριο Μπάσο και οι συνεργάτες τους έχουν δημιουργήσει μία μικρή και ζεστή μπάρα, που εύκολα χαρακτηρίζεται από τις πιο ατμοσφαιρικές της πόλης. Τα vibes πλαισιώνουν όμορφες μουσικές και ξεχωριστά cocktails - εδώ βέβαια, οφείλεις να παραγγείλεις Old Fashioned.

The Clumsies

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Clumsies (@the_clumsies)

Η φήμη του έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά ελληνικά σύνορα και σταθερά πλέον τα τελευταία χρόνια  βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων μπαρ του πλανήτη σύμφωνα με τον φημισμένο θεσμό World’s 50 Best Bars. Οι "αδέξιοι" μόνο αυτό δεν είναι τελικά και έχουν δημιουργήσει έναν θαυμάσιο χώρο με μοναδική αύρα και συγκλονιστικά cocktails. 

Upupa Epops

Το συγκρότημα των εγκαταλειμμένων σπιτιών από τη δεκαετία του 1930 μεταμορφώθηκε σε ένα ιδιαίτερο all day bar με artistic διάθεση, θεατράλε ύφος, αποικιακές λεπτομέρειες και μπόλικο χρώμα, χάρη στις ιδέες της Μάρφης Μπαλή και της ομάδας της. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μετατόπισε το ενδιαφέρον από τα Άνω στα Κάτω Πετράλωνα, για όλους τους σωστούς λόγους. Ενδιαφέρουσα κάρτα με cocktails, που αλλάζει δύο φορές το χρόνο, και πλούσια κάβα, που περιλαμβάνει και αρκετές σπάνιες ετικέτες.

Baba Au Rum

Ήταν τέλη Μαρτίου του 2009, όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον πεζόδρομο της Κλειτίου και τον αριθμό 6 το Baba Au Rum. 13 χρόνια μετά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά μπαρ όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, κάτι που μαρτυρά και η επί χρόνια παρουσία του στη λίστα με τα 50 κορυφαία του πλανήτη (World's 50 Best Bars).

Από την πρώτη στιγμή, έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής η αγάπη του για τα ποιοτικά cocktails και η μαγεία που αναδύεται μέσα από το πάντρεμα φίνων αποσταγμάτων με εξωτικά φρούτα, μπαχαρικά και βότανα, από κάθε γωνιά του κόσμου. Μεταξύ άλλων, το Baba Au Rum διαθέτει και μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κάβες της Αθήνας, με το ρούμι ασφαλώς να έχει την τιμητική του (για την ακρίβεια, η συλλογή ρουμιών εδώ είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν).  

Uncle Tan's

Το μπαρ στη Μαρίνα Ζέας -και το πολλά υποσχόμενο κομμάτι όπου βρίσκονται ακόμη τα Rockfellas και Nazaré Surf Bar- άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου και εμπνέεται από όλα εκείνα που θα μπορούσαν δυνητικά να συνοδεύσουν τη ζωή του φανταστικού χαρακτήρα θείου Tan, από την Σιγκαπούρη.

Στο κομμάτι του ποτού φιλοδοξούν να κάνουν το Singapore Sling "great again" και να επαναφέρουν στη ζωή κάποια ξεχασμένα classics. Όλα τα cocktails έχουν ασιατικά στοιχεία, ενώ εδώ -φυσικά- θα βρεις σάκε, ουμέσου, ετικέτες τζιν από την Ινδία, ουίσκι από την Ταϊβάν, ρούμι από τις Φιλιππίνες αλλά και το περιβόητο baijiu. 

The Bar In Front Of The Bar/ Rumble in the Jungle

Ένα πρωτότυπο concept, νόστιμα ποτά, ωραίες μουσικές και εξαιρετικό service. Σε αυτά, μπορείς να προσθέσεις την πάντοτε feelgood αύρα και το ζωντανό crowd στον πεζόδρομο της Πετράκη και έχεις ένα (ή μάλλον δύο) από τα πιο πολυσυζητημένα μπαρ της Αθήνας τον τελευταίο χρόνο.

Το Λοκάλι

Οι γιουνίπεροι συναντιούνται στο Λοκάλι και σε περίπτωση που δεν έχει ιδέα τι σημαίνει αυτό μάθε το εξής: Ο γιουνίπερος, που είναι επίσης γνωστός και με τη λέξη άρκευθος ή πιο απλά κέδρο αφορά το κωνοφόρο δέντρο από τους καρπούς του οποίου βγαίνει το gin. Ωραία; Προχωράμε. Στην greek pub στου Ψυρρή θα δοκιμάσεις αρκετά ενδιαφέροντα cocktails με βάση το gin αλλά θα απολαύσεις και την θαυμάσια ταράτσα του, η οποία φέτος θα επικεντρωθεί στην τεκίλα. Καθόλου άσχημα.

The 7 Jokers

Πάντοτε κεφάτο. Κλασικό αλλά χωρίς τη στιβαρή έννοια του όρου και ένα spot που έμοιαζε να κατοικεί από πάντα στον αριθμό 7 της οδού Βουλής. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και ακόμη περισσότερα να γράψουμε για το 7 Jokers, που είναι ένα από τα σημεία-ορόσημα της αθηναϊκής μπαρ σκηνής και διόλου τυχαία αγαπημένο όλων των κορυφαίων bartenders - όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Habana Trece

Σε ένα μέρος με τη λέξη Habana στο όνομά του άλλωστε δε θα μπορούσε να μην πρωταγωνιστεί το ρούμι, για το οποίο εδώ θα βρεις μία αξιοπρόσεκτη συλλογή. Ο γνώριμος από το "Baba Au Rum" (εξαιρετικός bartender όσο και οικοδεσπότης) Ηλίας Στεργιόπουλος επιμελείται τη λίστα των cocktails που, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της κάβας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @habanatrece

Το μενού των mixed drinks χωρίζεται σε δύο άξονες -Classic Cuban και Continental- με τον πρώτο να αφορά κλασικές συνταγές που δημιουργήθηκαν και εξελίχθηκαν στην Κούβα, ενώ ο δεύτερος επικεντρώνεται σε συνταγές που δημιουργήθηκαν σε διαφορά ηπειρωτικά μέρη του κόσμου.

Naked Ath.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Naked Ath. (@naked_ath)

Σκούροι τόνοι, ατμοσφαιρικός φωτισμός και pop λεπτομέρειες δίνουν το στίγμα στο εσωτερικό του, συνδυαστικά με διπλής ερμηνείας εικονόγραφηση -τόσο στους τοίχους όσο και στο ίδιο το μενού- που κλείνει το μάτι στη φαντασία του επισκέπτη. Στην μπάρα του σε καλωσορίζει ο Δημήτρης Φιλίππου και η ομάδα του ενώ από την κάρτα των cocktails δύσκολα θα σε αφήσει ασυγκίνητο κάποια επιλογή.

Το πρώτο αθηναϊκό φεστιβάλ για τα cocktails

Σε περίπτωση που δε σου αρκεί η World Cocktail Day, μάθε πως από τις 20 μέχρι και τις 28 Μαΐου, η Αθήνα θα ζεις στους ρυθμούς του πρώτου Athens Cocktail Festival & Week.

Τι θα συναντήσει λοιπόν κανείς στο μητροπολιτικό πάρκο της Αθήνας αλλά και στα πιο δημοφιλή spots του κέντρου εκείνες τις ημέρες; Μία μεγάλη γιορτή με ευφάνταστα ποτά, παλιά και νέα spirits, guest βραδιές και κάποιους από τους σημαντικότερους ανθρώπους από τον κόσμο των μπαρ σε οικουμενικό level. Κυρίως όμως, ο καθένας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την ίδια την πρωτεύουσα μέσα από το φάσμα μίας κουλτούρας όπως εκείνη του fine drinking, σε μία ενέργεια που υποστηρίζεται μάλιστα από τον Δήμο Αθηναίων.

Μπορείς να δεις περισσότερα για το Αthens Cocktail Festival & Week εδώ.

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.