Η ιστορία και η συνταγή του αυθεντικού Daiquiri
Το τροπικότερο των κλασικών cocktails και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό με αφορμή τη σημερινή Daiquiry Day.
Ο Ernest Hemingway συνήθιζε να αράζει στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων να πίνει πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών.
Η 19η Ιουλίου γιορτάζεται παραδοσιακά εδώ και αρκετά χρόνια ως η Daiquiri Day, με πλήθος cocktails aficionados σε πολλές γωνιές του κόσμου να απολαμβάνουν το ποτό και μπόλικες σχετικές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα.
Η ιστορία
O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το El Floridita εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό afficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας.
Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.
Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Η αυθεντική όμως είναι εκείνη που πάντοτε θα κάνει τη διαφορά.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες λευκό ρούμι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 μεζούρα χυμός lime
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime.
Αν ψήθηκες για περισσότερα cocktails μπορείς να ρίξεις μία ματιά και στα Mint Julep, Mudslide, Last Word και Grasshopper.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok
Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;
Γραφει Γιαννης ΣπανοςCardamaro, ένα διαφορετικό amaro
Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςLimoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι
100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι
Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό
Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.
Εντοπίσαμε την πιο φθηνή μπύρα στην Ευρώπη
Αλλά δυστυχώς, δεν είναι στην Ελλάδα.
Γραφει Γιαννης Σπανος