Η ιστορία και η συνταγή του αυθεντικού Daiquiri

Το τροπικότερο των κλασικών cocktails και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό με αφορμή τη σημερινή Daiquiry Day.

Ο Ernest Hemingway συνήθιζε να αράζει στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων να πίνει πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών. 

Η 19η Ιουλίου γιορτάζεται παραδοσιακά εδώ και αρκετά χρόνια ως η Daiquiri Day, με πλήθος cocktails aficionados σε πολλές γωνιές του κόσμου να απολαμβάνουν το ποτό και μπόλικες σχετικές εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα.

Η ιστορία

O Hemingway μπορεί να έχει αποχαιρετήσει τον μάταιο τούτο κόσμο, ωστόσο το El Floridita εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σερβίρει καλοφτιαγμένα Daiquiris, αποτελώντας παράλληλα ένα σημείο προσκυνήματος για κάθε αυθεντικό afficionado του ποτού στην πρωτεύουσα της Κούβας. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cubatour.kz🏖️🍹🏝️🇨🇺🤟🤙👍 (@cubatour.kz) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Anna✈️ (@yun0anna) on

Οι απαρχές του Daiquiri βρίσκονται πίσω στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ο Αμερικανός μηχανικός Jennings Cox ταξίδεψε στην Κούβα για την αποπεράτωση κάποιων έργων υποδομής. Εκεί, έβλεπε τους ντόπιους εργάτες να αναμιγνύουν το ρούμι με διάφορα υλικά (μεταξύ των οποίων και καφέ) και αποφάσισε να πειραματιστεί και ο ίδιος, ξεκινώντας από το πάντρεμα με εσπεριδοειδή. Η πρώτη του επιτυχημένη συνταγή αποτελούνταν από ρούμι, λεμόνι και ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Η ιστορία και η συνταγή του αυθεντικού Daiquiri

Το ποτό του Cox "βαφτίστηκε" από το όνομα ενός ορυχείου κοντά στο Σαντιάγο, όπου συνήθιζε να εργάζεται. Έκτοτε, το αρχικό τρίπτυχο ρούμι-λεμόνι-ζάχαρη έχει υποστεί πολλές διαφοροποιήσεις από bartenders σε κάθε γωνιά του πλανήτη -κάτι που συνηθίζεται για τις κλασικότερες των κλασικών συνταγές- και πλέον μπορείς να συναντήσεις αμέτρητες εκδοχές του Daiquiri. Η αυθεντική όμως είναι εκείνη που πάντοτε θα κάνει τη διαφορά.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες λευκό ρούμι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 μεζούρα χυμός lime

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται. 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΤΑΪΚΙΟΥΡΙ 1

Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime. 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΤΑΪΚΙΟΥΡΙ 2

Αν ψήθηκες για περισσότερα cocktails μπορείς να ρίξεις μία ματιά και στα Mint Julep, Mudslide, Last Word και Grasshopper.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις

Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796

Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Hennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025

Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.