Το τέλειο mojito βήμα - βήμα

Πέντε συστατικά αρκούν για την πιο χαρακτηριστική γεύση της Κούβας.

Όπου υπάρχει ρούμι, υπάρχει και mojito. Ένα εκ των δημοφιλέστερων cocktails όλων των εποχών είναι σίγουρα το πιο αγαπημένο όλων όταν ο καιρός ζεσταίνει. Ταυτόχρονα, τυγχάνει να είναι και ένα εκ των απλούστερων όσον αφορά την παρασκευή του. 

Η ιστορία 

Όπως και αρκετά ακόμη διάσημα cocktails, η ιστορία του mojito είναι εξαιρετικά ασαφής, όπως άλλωστε και του βασικού συστατικού του, του ρουμιού.

Το τέλειο mojito βήμα - βήμα

Ένας μύθος λέει ότι γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πειρατής Francis Drake (τον οποίο υποστήριζε χρηματικά η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Ι, για να λεηλατεί τα τις ισπανικές πόλεις του Νέου Κόσμου) έφτασε με το πλήρωμά του στην Κούβα. Πάνω στο πλοίο του υπήρχε σε αφθονία ένα απόσταγμα ζαχαροκαλάμου (κατά κάποιο τρόπο πρόγονος του ρουμιού), που λεγόταν aguardiente.

Ο Drake συνήθιζε να το πίνει με lime, ζάχαρη και μέντα, όπως και αρκετοί ακόμη από το πλήρωμά του. Κάθε φορά που έπιαναν λιμάνι μιλούσαν γι' αυτό και σύντομα το ποτό απέκτησε δημοφιλία. Έγινε γνωστό ως Drak, Drac ή Draque και ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας mojito της ιστορίας.

Το  aguardiente αντικαταστάθηκε από το ρούμι το 1880, όταν και ο Don Facundo Bacardi Masso έφτιαξε την εταιρεία που γνωρίζεις σήμερα απλά ως Bacardi. 

ΜΠΑΚΑΡΝΤΙ

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι πατέρας του είναι ένας φτωχός αγρότης από την Κούβα είχε στην κατοχή του μία φιάλη ρούμι, που όμως δεν ήταν εύκολα πόσιμο εξαιτίας των ζυμελαίων και άλλων βλαβερών στοιχείων που υπήρχαν σε αυτό. Για να το καταστήσει εύγευστο του πρόσθεσε χυμό από ζαχαροκάλαμο, λίγες σταγόνες lime και φύλλα μέντας.

Ο αστικός μύθος στην Αβάνα υποστηρίζει ότι το πρώτο (επίσημο) mojito της ιστορίας δημιουργήθηκε στο μπαρ Bodeguita del Medio (που σερβίρει μέχρι σήμερα), στο οποίο σύχναζε αρκετά συχνά και ένας εκ των γνωστότερων drinkers όλων των εποχών, ο Ernest Hemingway, που το απολάμβανε σχεδόν σε κάθε μία από τις τροπικές εξορμήσεις του.  
 

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες λευκό ρούμι
  • 1/2 μεζούρα χυμός lime
  • 1 κ.γ. πολύ ψιλή ζάχαρη
  • 3 φύλλα μέντας ή δυόσμου
  • σόδα ή ανθρακούχο νερό

Εκτέλεση

Βάζεις το χυμό lime και τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι τύπου Collins.

ΜΟΧΙΤΟ 1

Τοποθετείς τα φύλλα μέντας και ανακατεύεις, πιέζοντάς τα. 

ΜΟΧΙΤΟ 2

Προσθέτεις θρυμματισμένο πάγο στα 2/3 του ποτηριού.

ΜΟΧΙΤΟ 3

Ήρθε η ώρα να προσθέσεις το ρούμι, μισό (ή δύο σφήνες) lime και συμπληρώνεις με σόδα. Αναδεύεις. Γαρνίρεις με φύλλα μέντας.

ΜΟΧΙΤΟ 4

Επόμενο βήμα; Ασφαλώς και απολαμβάνεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.