Το τέλειο mojito βήμα - βήμα

Πέντε συστατικά αρκούν για την πιο χαρακτηριστική γεύση της Κούβας.

Όπου υπάρχει ρούμι, υπάρχει και mojito. Ένα εκ των δημοφιλέστερων cocktails όλων των εποχών είναι σίγουρα το πιο αγαπημένο όλων όταν ο καιρός ζεσταίνει. Ταυτόχρονα, τυγχάνει να είναι και ένα εκ των απλούστερων όσον αφορά την παρασκευή του. 

Η ιστορία 

Όπως και αρκετά ακόμη διάσημα cocktails, η ιστορία του mojito είναι εξαιρετικά ασαφής, όπως άλλωστε και του βασικού συστατικού του, του ρουμιού.

Το τέλειο mojito βήμα - βήμα

Ένας μύθος λέει ότι γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πειρατής Francis Drake (τον οποίο υποστήριζε χρηματικά η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Ι, για να λεηλατεί τα τις ισπανικές πόλεις του Νέου Κόσμου) έφτασε με το πλήρωμά του στην Κούβα. Πάνω στο πλοίο του υπήρχε σε αφθονία ένα απόσταγμα ζαχαροκαλάμου (κατά κάποιο τρόπο πρόγονος του ρουμιού), που λεγόταν aguardiente.

Ο Drake συνήθιζε να το πίνει με lime, ζάχαρη και μέντα, όπως και αρκετοί ακόμη από το πλήρωμά του. Κάθε φορά που έπιαναν λιμάνι μιλούσαν γι' αυτό και σύντομα το ποτό απέκτησε δημοφιλία. Έγινε γνωστό ως Drak, Drac ή Draque και ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας mojito της ιστορίας.

Το  aguardiente αντικαταστάθηκε από το ρούμι το 1880, όταν και ο Don Facundo Bacardi Masso έφτιαξε την εταιρεία που γνωρίζεις σήμερα απλά ως Bacardi. 

ΜΠΑΚΑΡΝΤΙ

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι πατέρας του είναι ένας φτωχός αγρότης από την Κούβα είχε στην κατοχή του μία φιάλη ρούμι, που όμως δεν ήταν εύκολα πόσιμο εξαιτίας των ζυμελαίων και άλλων βλαβερών στοιχείων που υπήρχαν σε αυτό. Για να το καταστήσει εύγευστο του πρόσθεσε χυμό από ζαχαροκάλαμο, λίγες σταγόνες lime και φύλλα μέντας.

Ο αστικός μύθος στην Αβάνα υποστηρίζει ότι το πρώτο (επίσημο) mojito της ιστορίας δημιουργήθηκε στο μπαρ Bodeguita del Medio (που σερβίρει μέχρι σήμερα), στο οποίο σύχναζε αρκετά συχνά και ένας εκ των γνωστότερων drinkers όλων των εποχών, ο Ernest Hemingway, που το απολάμβανε σχεδόν σε κάθε μία από τις τροπικές εξορμήσεις του.  
 

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες λευκό ρούμι
  • 1/2 μεζούρα χυμός lime
  • 1 κ.γ. πολύ ψιλή ζάχαρη
  • 3 φύλλα μέντας ή δυόσμου
  • σόδα ή ανθρακούχο νερό

Εκτέλεση

Βάζεις το χυμό lime και τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι τύπου Collins.

ΜΟΧΙΤΟ 1

Τοποθετείς τα φύλλα μέντας και ανακατεύεις, πιέζοντάς τα. 

ΜΟΧΙΤΟ 2

Προσθέτεις θρυμματισμένο πάγο στα 2/3 του ποτηριού.

ΜΟΧΙΤΟ 3

Ήρθε η ώρα να προσθέσεις το ρούμι, μισό (ή δύο σφήνες) lime και συμπληρώνεις με σόδα. Αναδεύεις. Γαρνίρεις με φύλλα μέντας.

ΜΟΧΙΤΟ 4

Επόμενο βήμα; Ασφαλώς και απολαμβάνεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες