Το τέλειο mojito βήμα - βήμα
Πέντε συστατικά αρκούν για την πιο χαρακτηριστική γεύση της Κούβας.
Όπου υπάρχει ρούμι, υπάρχει και mojito. Ένα εκ των δημοφιλέστερων cocktails όλων των εποχών είναι σίγουρα το πιο αγαπημένο όλων όταν ο καιρός ζεσταίνει. Ταυτόχρονα, τυγχάνει να είναι και ένα εκ των απλούστερων όσον αφορά την παρασκευή του.
Η ιστορία
Όπως και αρκετά ακόμη διάσημα cocktails, η ιστορία του mojito είναι εξαιρετικά ασαφής, όπως άλλωστε και του βασικού συστατικού του, του ρουμιού.

Ένας μύθος λέει ότι γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πειρατής Francis Drake (τον οποίο υποστήριζε χρηματικά η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Ι, για να λεηλατεί τα τις ισπανικές πόλεις του Νέου Κόσμου) έφτασε με το πλήρωμά του στην Κούβα. Πάνω στο πλοίο του υπήρχε σε αφθονία ένα απόσταγμα ζαχαροκαλάμου (κατά κάποιο τρόπο πρόγονος του ρουμιού), που λεγόταν aguardiente.
Ο Drake συνήθιζε να το πίνει με lime, ζάχαρη και μέντα, όπως και αρκετοί ακόμη από το πλήρωμά του. Κάθε φορά που έπιαναν λιμάνι μιλούσαν γι' αυτό και σύντομα το ποτό απέκτησε δημοφιλία. Έγινε γνωστό ως Drak, Drac ή Draque και ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας mojito της ιστορίας.
Το aguardiente αντικαταστάθηκε από το ρούμι το 1880, όταν και ο Don Facundo Bacardi Masso έφτιαξε την εταιρεία που γνωρίζεις σήμερα απλά ως Bacardi.

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι πατέρας του είναι ένας φτωχός αγρότης από την Κούβα είχε στην κατοχή του μία φιάλη ρούμι, που όμως δεν ήταν εύκολα πόσιμο εξαιτίας των ζυμελαίων και άλλων βλαβερών στοιχείων που υπήρχαν σε αυτό. Για να το καταστήσει εύγευστο του πρόσθεσε χυμό από ζαχαροκάλαμο, λίγες σταγόνες lime και φύλλα μέντας.
Ο αστικός μύθος στην Αβάνα υποστηρίζει ότι το πρώτο (επίσημο) mojito της ιστορίας δημιουργήθηκε στο μπαρ Bodeguita del Medio (που σερβίρει μέχρι σήμερα), στο οποίο σύχναζε αρκετά συχνά και ένας εκ των γνωστότερων drinkers όλων των εποχών, ο Ernest Hemingway, που το απολάμβανε σχεδόν σε κάθε μία από τις τροπικές εξορμήσεις του.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες λευκό ρούμι
- 1/2 μεζούρα χυμός lime
- 1 κ.γ. πολύ ψιλή ζάχαρη
- 3 φύλλα μέντας ή δυόσμου
- σόδα ή ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση
Βάζεις το χυμό lime και τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι τύπου Collins.

Τοποθετείς τα φύλλα μέντας και ανακατεύεις, πιέζοντάς τα.

Προσθέτεις θρυμματισμένο πάγο στα 2/3 του ποτηριού.

Ήρθε η ώρα να προσθέσεις το ρούμι, μισό (ή δύο σφήνες) lime και συμπληρώνεις με σόδα. Αναδεύεις. Γαρνίρεις με φύλλα μέντας.

Επόμενο βήμα; Ασφαλώς και απολαμβάνεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.