
Το τέλειο mojito βήμα - βήμα
Πέντε συστατικά αρκούν για την πιο χαρακτηριστική γεύση της Κούβας.
Όπου υπάρχει ρούμι, υπάρχει και mojito. Ένα εκ των δημοφιλέστερων cocktails όλων των εποχών είναι σίγουρα το πιο αγαπημένο όλων όταν ο καιρός ζεσταίνει. Ταυτόχρονα, τυγχάνει να είναι και ένα εκ των απλούστερων όσον αφορά την παρασκευή του.
Η ιστορία
Όπως και αρκετά ακόμη διάσημα cocktails, η ιστορία του mojito είναι εξαιρετικά ασαφής, όπως άλλωστε και του βασικού συστατικού του, του ρουμιού.
Ένας μύθος λέει ότι γύρω στα τέλη του 16ου αιώνα, ο πειρατής Francis Drake (τον οποίο υποστήριζε χρηματικά η Βασίλισσα της Αγγλίας, Ελισάβετ Ι, για να λεηλατεί τα τις ισπανικές πόλεις του Νέου Κόσμου) έφτασε με το πλήρωμά του στην Κούβα. Πάνω στο πλοίο του υπήρχε σε αφθονία ένα απόσταγμα ζαχαροκαλάμου (κατά κάποιο τρόπο πρόγονος του ρουμιού), που λεγόταν aguardiente.
Ο Drake συνήθιζε να το πίνει με lime, ζάχαρη και μέντα, όπως και αρκετοί ακόμη από το πλήρωμά του. Κάθε φορά που έπιαναν λιμάνι μιλούσαν γι' αυτό και σύντομα το ποτό απέκτησε δημοφιλία. Έγινε γνωστό ως Drak, Drac ή Draque και ήταν η πρώτη απόπειρα δημιουργίας mojito της ιστορίας.
Το aguardiente αντικαταστάθηκε από το ρούμι το 1880, όταν και ο Don Facundo Bacardi Masso έφτιαξε την εταιρεία που γνωρίζεις σήμερα απλά ως Bacardi.

Ένας άλλος μύθος αναφέρει ότι πατέρας του είναι ένας φτωχός αγρότης από την Κούβα είχε στην κατοχή του μία φιάλη ρούμι, που όμως δεν ήταν εύκολα πόσιμο εξαιτίας των ζυμελαίων και άλλων βλαβερών στοιχείων που υπήρχαν σε αυτό. Για να το καταστήσει εύγευστο του πρόσθεσε χυμό από ζαχαροκάλαμο, λίγες σταγόνες lime και φύλλα μέντας.
Ο αστικός μύθος στην Αβάνα υποστηρίζει ότι το πρώτο (επίσημο) mojito της ιστορίας δημιουργήθηκε στο μπαρ Bodeguita del Medio (που σερβίρει μέχρι σήμερα), στο οποίο σύχναζε αρκετά συχνά και ένας εκ των γνωστότερων drinkers όλων των εποχών, ο Ernest Hemingway, που το απολάμβανε σχεδόν σε κάθε μία από τις τροπικές εξορμήσεις του.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες λευκό ρούμι
- 1/2 μεζούρα χυμός lime
- 1 κ.γ. πολύ ψιλή ζάχαρη
- 3 φύλλα μέντας ή δυόσμου
- σόδα ή ανθρακούχο νερό
Εκτέλεση
Βάζεις το χυμό lime και τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι τύπου Collins.

Τοποθετείς τα φύλλα μέντας και ανακατεύεις, πιέζοντάς τα.

Προσθέτεις θρυμματισμένο πάγο στα 2/3 του ποτηριού.

Ήρθε η ώρα να προσθέσεις το ρούμι, μισό (ή δύο σφήνες) lime και συμπληρώνεις με σόδα. Αναδεύεις. Γαρνίρεις με φύλλα μέντας.

Επόμενο βήμα; Ασφαλώς και απολαμβάνεις.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Αυτό το ουίσκι μόλις έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ δημοπρασίας
Μια φιάλη πωλήθηκε έναντι 2.714.250 δολαρίων.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤο μεγαλύτερο μουσείο ουίσκι βρίσκεται στην Αργεντινή
Ο Miguel Ángel Reigosa άνοιξε αυτό το μουσείο-μπαρ έχοντας ένα μονάχα κίνητρο. Το πάθος του για το ουίσκι.
Γραφει Γεωργια ΠρεζαΤο Athens Bar Week 2023 θα μείνει στη μνήμη μας για καιρό
Για την ακρίβεια, μέχρι το επόμενο που πραγματοποιηθεί από τις 3 έως και τις 7 Νοεμβρίου του 2024.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληΤο The Lost Explorer mezcal εντυπωσίασε για 2η χρονιά στο Athens Bar Show
Για ακόμα μια χρονιά, πρωταγωνιστής ήταν το premium The Lost Explorer mezcal.
Ο Joeri Visser είναι ο elit™ Master 2023
Ο βέλγος bartender ξεχώρισε ανάμεσα σε 25 κορυφαίους bartenders, στο διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Βασίλη Κυρίτση, γιατί συμμετέχεις στην Athens Bar Week;
Ο συνιδιοκτήτης των πολυβραβευμένων bars Clumsies και Line μιλά στο Esquire με αφορμή τη συμμετοχή του στο Athens Bar Show 2023.
Γραφει Ραφαελλα Ραλλη