Pisco Sour, το Περού στο ποτήρι

Η ιστορία, η συνταγή και όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το εθνικό cocktail της χώρας των Ίνκας.

Αυτό που έχουν καταφέρει οι Περουβιανοί με το Pisco Sour είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο: Σερβίρεται σε μπαρ και εστιατόρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη, συνοδεύει άψογα το φαγητό (ειδικά αν μιλάμε για πιάτα της περίφημης κουζίνας της χώρας) και έχει εξελιχθεί σε ένα trademark προϊόν, χωρίς να είναι κάτι πραγματικά εξεζητημένο - αναλογικά, οι Έλληνες παραγωγοί και άνθρωποι του spirits industry θα μπορούσαν να κάνουν αντίστοιχο με το τσίπουρο. 

Τo pisco και η ιστορία

Αρχικά, το pisco, η αλκοολική βάση του cocktail. Πρόκειται για ένα άχρωμο ή σε ορισμένες περιπτώσεις κιτρινωπό απόσταγμα που προέρχεται από την απόσταξη σταφυλιών μέσα σε αλκοόλ. Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως είναι για τους Περουβιανούς ό,τι για εμάς το τσίπουρο.

Pisco Sour, το Περού στο ποτήρι

Είναι αρκετά υψηλό σε αλκοολικούς βαθμούς και φέρεται να έχει φτιαχτεί για πρώτη φορά από Ισπανούς αποίκους στη λατινική Αμερική, τον 16ο αιώνα, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν κάτι που θα τους θυμίζει το orujo (το αντίστοιχο ισπανικό τσίπουρο ή grappa).

> Διάβασε ακόμη: Σπουδαίο αθηναϊκό bar food σε 10 μπάρες

Τα ντόπια σταφύλια όμως έδιναν διαφορετική γεύση και κάπως έτσι γεννήθηκε ένα νέο ποτό, που διόλου τυχαία, πήρε το όνομα της πόλης Πίσκο (στις νοτιοδυτικές ακτές του Περού), που ήταν ένα πολύ σημαντικό λιμάνι για την εξαγωγή των αμπελουργικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής.

ΒΙΚΤΟΡ ΜΟΡΙΣ

Τον Απρίλιο του 1916, ο Αμερικανός bartender Victor Vaughen Morris άνοιξε στην πρωτεύουσα Λίμα το Morris Bar. Μέχρι τότε, τα μπαρ στο Περού συνήθιζαν να πειραματίζονται με το pisco, συχνά ανακατεύοντας το με lime και ζάχαρη. Κανείς ωστόσο δεν είχε σκεφτεί να χρησιμοποιήσει bitters και ασπράδι αυγού, όπως έκανε ο Morris, δημιουργώντας ουσιαστικά το φίνο και με γεμάτο σώμα cocktail.

Το Pisco Sour φιλοξενήθηκε στο πρώτο μενού του Morris Bar, αναγραφόμενο ως Pisco Sauer. Η ποτοαπαγόρευση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Περού (πολιτική αστάθεια και εσωτερική τρομοκρατία) εμπόδισαν την εξάπλωσή του για αρκετές δεκαετίες. Στις αρχές των 90s ξεκίνησε να συγκινεί την αμερικάνικη αγορά και πλέον να είναι αρκετά διάσημο σε οικουμενικό επίπεδο.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 3 μεζούρες pisco
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού
  • 3/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • ασπράδι από ένα αυγό
  • 3 σταγόνες Angostura bitters

Εκτέλεση

  1. Βάζεις όλα τα υλικά εκτός από τα bitters στο σέικερ και ανακατεύεις, χωρίς πάγο.
  2. Στη συνέχεια, ανοίγεις το σέικερ, προσθέτεις πάγο και συνεχίζεις να ανακινείς για τουλάχιστον ένα λεπτό ακόμη.
  3. Σουρώνεις σε ένα παγωμένο lowball ποτήρι και προσθέτεις τα bitters πάνω στο στρώμα του ασπραδιού. 
  4. Χρησιμοποιώντας μια οδοντογλυφίδα, στροβιλίζεις λίγο τα bitters στον αφρό.
PISCO SOUR 2

*Πολλοί Περουβιανοί bartenders δεν χρησιμοποιούν σέικερ για την παρασκευή του αλλά μπλέντερ. 

*Το πρώτο Σάββατο κάθε Φεβρουαρίου είναι η National Day of Pisco Sour - γιορτή που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση της χώρας, από το 2003. 

 


Διάβασε ακόμη για το κινέζικο baijiu, το μεξικάνικο avila ή το εξωτικό Zombie.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

O Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος

Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.

Γραφει Τιμος Σαλαμες