Σπουδαίο αθηναϊκό bar food σε 10 μπάρες

Το ποτό και το τσιμπολόγημα δημιουργούν μία σχεδόν τέλεια, συμβιωτική σχέση. Επιτέλους, αυτό γίνεται πλέον σωστά (και) στην μπάρα.

Πιο παλιά, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά απλά: Υπήρχαν τα μπαρ, υπήρχαν και τα εστιατόρια. Στα μεν πήγαινες για να φας, στα δε για να πιεις. Γενικότερα, ήσουν ενταγμένος σε μία ξεκάθαρη πραγματικότητα εστίασης. Γνώριζες που βρίσκεσαι καθώς και για ποιον ακριβώς λόγο συνέβαινε αυτό. Η άνοδος της τέχνης του cocktail, συνδυαστικά με τη βελτίωση και την εξειδίκευση της μπαρ σκηνής αλλά και με μία γενικότερη αντίληψη των επιχειρηματιών για διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έφερε μαζί της δύο ακόμη πράγματα: Περισσότερες επιλογές και μία μίνι κρίση ταυτότητας (που ευτυχώς δεν κράτησε για πολύ). Πλέον, σχεδόν κάθε καλό εστιατόριο έχει τη δική του κάρτα ποτών και το αντίστοιχο μπαρ, τις προτάσεις του για φαγητό. Δεν υπάρχει πια μαύρο και λευκό. Ζούμε στην εποχή του δημιουργικού γκρι, για να μιλήσω αλληγορικά για το bar food. Και αυτό είναι καλό.

Στην Ελλάδα, το να τρώμε -πίνοντας παράλληλα- στην μπάρα ήταν μέχρι πριν κάποια χρόνια μία μάλλον ασυνήθιστη συνήθεια. Αλλά να που έγινε trend.

Και, ευτυχώς για όλους μας, κάποια μπαρ γνωρίζουν (και) να μαγειρεύουν καλά, χωρίς να παρεκκλίνουν από τις βασικές αρχές του bar food: Εύκολο, νόστιμο και 'άνετο' φαγητό, που συχνά τρώγεται χωρίς καν τη χρήση μαχαιροπίρουνου.

Τα φρέσκα νέα

Ξεκινώντας με κάποια από τα πιο 'φρέσκα' μέρη, στο Naked Ath. της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ο Levis Kodhimaj έχει δημιουργήσει ένα έξυπνο bar food menu, σχεδιασμένο στο να έχει μία αλληλεπιδραστική σχέση με το ποτό. Βασίζεται αρκετά στο fusion street food, με συνταγές από διάφορα μέρη του πλανήτη, εμπλουτισμένες με κάποια twists αλλά και ελληνικές πινελιές - για παράδειγμα χρησιμοποιεί υλικά όπως το σταμνοτύρι, η μαστίχα και το μετσοβόνε.

Σπουδαίο αθηναϊκό bar food σε 10 μπάρες

Από τα highlights εδώ το corn dog και η σαλάτα Waldorf. Αξίζει να αναφερθεί πως προσφέρονται vegan και vegetarian επιλογές καθώς και γλυκά που παρασκευάζονται στο εργαστήριο, ακριβώς δίπλα από το Lab του μπαρ.

Στο Line των Νίκου Μπάκουλη, Βασίλη Κυρίτση και Δημήτρη Νταφόπουλου, υπάρχουν 4 διαφορετικές εκδοχές σε bar bites (ψωμί, πίκλες, ελιές αρωματισμένες με εσπεριδοειδή και cheese & chutney), που καταφθάνουν απευθείας από τον bartender.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, 3 Iconic hot dogs: Μαύρο ψωμάκι από μελάνι σουπιάς με deep fried χταπόδι και μους ταραμά, bun από σινάπι με χοιρινό λουκάνικο και πικάντικη μουστάρδα και μία vegan εκδοχή με γλασαρισμένο σε σόγια κομμάτι μανιταριού.

Στο χαλανδριώτικο Habana Trece, τη λίστα των ποτών του Ηλία Στεργιόπουλου -με focus στο ρούμι- πλαισιώνει μία γκάμα μικρών πιάτων από τον Μιχάλη Μερζένη, ο οποίος έχει φροντίσει η επιλογή των πρώτων υλών να ταιριάζει με το ποτό της χαράς.

HABANA TRECE ΜΠΑΡ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Στα tapas του Habana Trece θα βρεις επιρροές από Ιαπωνία, Ισπανία και Μεξικό.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες