Σπουδαίο αθηναϊκό bar food σε 10 μπάρες

Το ποτό και το τσιμπολόγημα δημιουργούν μία σχεδόν τέλεια, συμβιωτική σχέση. Επιτέλους, αυτό γίνεται πλέον σωστά (και) στην μπάρα.

Πιο παλιά, τα πράγματα ήταν εξαιρετικά απλά: Υπήρχαν τα μπαρ, υπήρχαν και τα εστιατόρια. Στα μεν πήγαινες για να φας, στα δε για να πιεις. Γενικότερα, ήσουν ενταγμένος σε μία ξεκάθαρη πραγματικότητα εστίασης. Γνώριζες που βρίσκεσαι καθώς και για ποιον ακριβώς λόγο συνέβαινε αυτό. Η άνοδος της τέχνης του cocktail, συνδυαστικά με τη βελτίωση και την εξειδίκευση της μπαρ σκηνής αλλά και με μία γενικότερη αντίληψη των επιχειρηματιών για διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών, έφερε μαζί της δύο ακόμη πράγματα: Περισσότερες επιλογές και μία μίνι κρίση ταυτότητας (που ευτυχώς δεν κράτησε για πολύ). Πλέον, σχεδόν κάθε καλό εστιατόριο έχει τη δική του κάρτα ποτών και το αντίστοιχο μπαρ, τις προτάσεις του για φαγητό. Δεν υπάρχει πια μαύρο και λευκό. Ζούμε στην εποχή του δημιουργικού γκρι, για να μιλήσω αλληγορικά για το bar food. Και αυτό είναι καλό.

Στην Ελλάδα, το να τρώμε -πίνοντας παράλληλα- στην μπάρα ήταν μέχρι πριν κάποια χρόνια μία μάλλον ασυνήθιστη συνήθεια. Αλλά να που έγινε trend.

Και, ευτυχώς για όλους μας, κάποια μπαρ γνωρίζουν (και) να μαγειρεύουν καλά, χωρίς να παρεκκλίνουν από τις βασικές αρχές του bar food: Εύκολο, νόστιμο και 'άνετο' φαγητό, που συχνά τρώγεται χωρίς καν τη χρήση μαχαιροπίρουνου.

Τα φρέσκα νέα

Ξεκινώντας με κάποια από τα πιο 'φρέσκα' μέρη, στο Naked Ath. της πλατείας Αγίας Ειρήνης, ο Levis Kodhimaj έχει δημιουργήσει ένα έξυπνο bar food menu, σχεδιασμένο στο να έχει μία αλληλεπιδραστική σχέση με το ποτό. Βασίζεται αρκετά στο fusion street food, με συνταγές από διάφορα μέρη του πλανήτη, εμπλουτισμένες με κάποια twists αλλά και ελληνικές πινελιές - για παράδειγμα χρησιμοποιεί υλικά όπως το σταμνοτύρι, η μαστίχα και το μετσοβόνε.

Σπουδαίο αθηναϊκό bar food σε 10 μπάρες

Από τα highlights εδώ το corn dog και η σαλάτα Waldorf. Αξίζει να αναφερθεί πως προσφέρονται vegan και vegetarian επιλογές καθώς και γλυκά που παρασκευάζονται στο εργαστήριο, ακριβώς δίπλα από το Lab του μπαρ.

Στο Line των Νίκου Μπάκουλη, Βασίλη Κυρίτση και Δημήτρη Νταφόπουλου, υπάρχουν 4 διαφορετικές εκδοχές σε bar bites (ψωμί, πίκλες, ελιές αρωματισμένες με εσπεριδοειδή και cheese & chutney), που καταφθάνουν απευθείας από τον bartender.

Παράλληλα και συμπληρωματικά, 3 Iconic hot dogs: Μαύρο ψωμάκι από μελάνι σουπιάς με deep fried χταπόδι και μους ταραμά, bun από σινάπι με χοιρινό λουκάνικο και πικάντικη μουστάρδα και μία vegan εκδοχή με γλασαρισμένο σε σόγια κομμάτι μανιταριού.

Στο χαλανδριώτικο Habana Trece, τη λίστα των ποτών του Ηλία Στεργιόπουλου -με focus στο ρούμι- πλαισιώνει μία γκάμα μικρών πιάτων από τον Μιχάλη Μερζένη, ο οποίος έχει φροντίσει η επιλογή των πρώτων υλών να ταιριάζει με το ποτό της χαράς.

HABANA TRECE ΜΠΑΡ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Στα tapas του Habana Trece θα βρεις επιρροές από Ιαπωνία, Ισπανία και Μεξικό.

Η συνέχεια στο Athinorama.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.