Η ιστορία και η συνταγή του Brain-Duster

Ένα περίεργο cocktail που σπάει τη μονοτονία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Μαρτίου 2020

Κλασικό ποτό αλλά σχετικά άγνωστο. Το Brain-Duster είναι ένα ισχυρό μείγμα από rye ουίσκι, αψέντι και βερμούτ. Η γεύση του δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί λεπτή - το αντίθετο. Είναι σαν να πίνεις ένα ενισχυμένο Manhattan. Μπορείς όμως να το φτιάξεις πολύ εύκολα στο σπίτι αυτές τις μέρες και, γιατί όχι, να το εμφιαλώσεις για μελλοντική χρήση. 

Η ιστορία

Σύμφωνα με τους ειδικούς του κλάδου και τους ιστορικούς του ποτού, το Brain-Duster φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1895 από τον bartender George J. Kappeler και ονομάστηκε λόγω της έντασής του και τις συνέπειες αυτής στη μνήμη. Το 1949, το Esquire είχε δημοσιεύσει τη συνταγή του στο Handbook for Hosts, τονίζοντας μεταξύ άλλων: "Το Brain-Duster  ονομάζεται επίσης Waldorf, από το μπαρ Waldorf-Astoria, που το σέρβιρε στους πελάτες του ήδη από το 1900. Δεν το συναντάμε πλέον αρκετά αλλά όσο υπάρχει αψέντι, θα υπάρχει πάντοτε λόγος και χρόνος για την αναβίωσή του".

Η ιστορία και η συνταγή του Brain-Duster

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα rye ουίσκι
  • 1 μεζούρα αψέντι
  • 1 μεζούρα γλυκό βερμούτ
  • 1 dash Angostura bitters

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν μαζί με θρυμματισμένο πάγο σε mixing glass.

ΚΟΚΤΕΪΛ BRAIN DUSTER 3

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.

ΚΟΚΤΕΪΛ BRAIN DUSTER 2

Διάβασε ακόμη για τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2020, πώς άλλαξε ο τρόπος που πίνουμε, τι κάνουν μερικά από τα κορυφαία μπαρ του κόσμου για τον κορονοϊό και το Negroni των whiskey drinkers.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία και η συνταγή του French 75

Ένα από τα κλασικότερα cocktails με σαμπάνια.