Η σεζόν του Sbagliato

Ο βασικός αντίπαλος για κάθε spritz είναι ένα εύπλαστο και πιο χαλαρό Negroni.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Αυγούστου 2021

Πίσω στα 70s (πιο συγκεκριμένα το 1972) και στο Bar Basso του Μιλάνου, ο bartender Mirco Stocchetti προσπαθούσε να φτιάξει ένα Negroni, όταν κατά λάθος έπιασε ένα μπουκάλι με αφρώδη οίνο αντί για τη φιάλη με το gin. Το λάθος του έμελλε να αποτελέσει τη βάση για το Negroni Sbagliato, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς με εκατοντάδες συνταγές ποτού αλλά και φαγητού. Το ίδιο του το όνομα άλλωστε αυτό σημαίνει. Λάθος.

Στις μέρες μας η φήμη του εν λόγω ποτού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα ιταλικά σύνορα, κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα aperitivi που πρωτοφτιάχτηκαν στη γείτονα χώρα. Όπως το νορμάλ Negroni, το Sbagliato αποτελείται από απλά και λίγα συστατικά: Ίσα μέρη από Campari, γλυκό βερμούτ και prosecco (ή brut σαμπάνια να προτιμάς) και γαρνιτούρα από φλούδα ή φέτα πορτοκαλιού.

Η σεζόν του Sbagliato

Στην ουσία λοιπόν το gin αντικαθίσταται από τον αφρώδη οίνο και αυτό ίσως να είναι και το γεγονός που το καθιστά το ιδανικό ποτό για τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Μία έντονη πρόταση αλλά δίχως τη στιβαρότητα του Negroni, που πατά περισσότερο στην περιοχή του aperitivo.

Παράλληλα, υπάρχει πια ένα τεράστιο εύρος από nouveau sbagliatos που είναι μία σαφής αντανάκλαση του πόσο έχει επεκταθεί το range της κατηγορίας, ειδικά από τη στιγμή που στο παιχνίδι έχουν μπει πολύ δυνατά νέοι και άκρως ενδιαφέροντες οίνοι.


Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Whiskey Sour, τις gluten free μπύρες που ίσως γίνουν το επόμενο trend και τον Espresso Tonic για τις δύσκολες μέρες.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ένα premium σάκε που αξίζει την προσοχή σου

Ο Richard Geoffroy, μέχρι πρότινος chef de cave και public face της Dom Perignon, φέρνει μια πρωτοποριακή προσέγγιση στην παραγωγή sake.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Ρωτήσαμε τρεις καθ' ύλην αρμόδιους για το πώς σχετίζεται ο βασιλιάς των ποτών, το ουίσκι, με τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η απάντηση στο κρύο λέγεται Hot Buttered Rum

Είναι ό,τι λέει το όνομά του και μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό έπειτα από μία παγωμένη ημέρα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα pairings του Negroni

Τι να φας μαζί με το πιο δημοφιλές cocktail του πλανήτη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η καπνιστή αναβάθμιση της Margarita

Το μυστικό παραμένει πάντοτε το ίδιο: μία πραγματικά καλή τεκίλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλοι πίνουν Negroni

Η λίστα με τα best-selling classic cocktails για το 2022 έφερε την αποκαθήλωση του Old Fashioned από την κορυφή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας