Η σεζόν του Sbagliato

Ο βασικός αντίπαλος για κάθε spritz είναι ένα εύπλαστο και πιο χαλαρό Negroni.

Πίσω στα 70s (πιο συγκεκριμένα το 1972) και στο Bar Basso του Μιλάνου, ο bartender Mirco Stocchetti προσπαθούσε να φτιάξει ένα Negroni, όταν κατά λάθος έπιασε ένα μπουκάλι με αφρώδη οίνο αντί για τη φιάλη με το gin. Το λάθος του έμελλε να αποτελέσει τη βάση για το Negroni Sbagliato, όπως έχει συμβεί κατά καιρούς με εκατοντάδες συνταγές ποτού αλλά και φαγητού. Το ίδιο του το όνομα άλλωστε αυτό σημαίνει. Λάθος.

Στις μέρες μας η φήμη του εν λόγω ποτού έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα ιταλικά σύνορα, κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα aperitivi που πρωτοφτιάχτηκαν στη γείτονα χώρα. Όπως το νορμάλ Negroni, το Sbagliato αποτελείται από απλά και λίγα συστατικά: Ίσα μέρη από Campari, γλυκό βερμούτ και prosecco (ή brut σαμπάνια να προτιμάς) και γαρνιτούρα από φλούδα ή φέτα πορτοκαλιού.

Η σεζόν του Sbagliato

Στην ουσία λοιπόν το gin αντικαθίσταται από τον αφρώδη οίνο και αυτό ίσως να είναι και το γεγονός που το καθιστά το ιδανικό ποτό για τη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο. Μία έντονη πρόταση αλλά δίχως τη στιβαρότητα του Negroni, που πατά περισσότερο στην περιοχή του aperitivo.

Παράλληλα, υπάρχει πια ένα τεράστιο εύρος από nouveau sbagliatos που είναι μία σαφής αντανάκλαση του πόσο έχει επεκταθεί το range της κατηγορίας, ειδικά από τη στιγμή που στο παιχνίδι έχουν μπει πολύ δυνατά νέοι και άκρως ενδιαφέροντες οίνοι.


Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Whiskey Sour, τις gluten free μπύρες που ίσως γίνουν το επόμενο trend και τον Espresso Tonic για τις δύσκολες μέρες.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Γιατί μεθάς πιο εύκολα στον ήλιο

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαίωσει έναν διάσημο αστικό μύθο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Μία γιορτή του Gin στο Λοκάλι

Mία από τις ομορφότερες ταράτσες της πόλης υποδέχεται και φέτος τα Local Juniper Meetings.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Πώς το ουίσκι κατάφερε να γίνει ο βασιλιάς των ποτών

Μία ιστορική αναδρομή που ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν, περνά από ατέλειωτα χωράφια κριθαριού και σίκαλης, ξαποσταίνει σε δρύινα βαρέλια και καταλήγει στην απόλαυση της Παγκόσμιας Ημέρας Ουίσκι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Stoli Eco Bar, το πρώτο πράσινο μπαρ στην Ελλάδα

Την εμπειρία του πρώτου πράσινου bar στην Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι πάνω από 12.000 επισκέπτες του Taste of Athens.

5 επιλογές σε τεκίλα και cocktails για τη National Tequila Day

Η ημέρα που η τεκίλα έχει την τιμητική της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Σου δίνουμε τις κατάλληλες αφορμές για να γιορτάσεις κι εδώ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας