Η ιστορία και η συνταγή του Whiskey Sour

National Whiskey Sour Day: Για τον βασιλιά των sour cocktails χρειάζεσαι μόνο bourbon, λεμόνι και ζάχαρη.

Ο συνδυασμός ενός τονωτικού ποτού με ένα εξαιρετικά comfort drink βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στο Whiskey Sour -  σε τέτοιον βαθμό ώστε στις Η.Π.Α να έχουν θεσπίσει την 25η Αυγούστου ως Whiskey Sour Day. H συγκεκριμένη κατηγορία ποτών θεωρείται ο διάδοχος των punch cocktails και η εφαρμογή του ουίσκι σε αυτά έδωσε, μοιραία, ένα από τα κλασικότερα. Ο βασικός συνδυασμός είναι ασφαλώς το ουίσκι και το λεμόνι, με το ασπράδι αυγού να προσθέτει βαθύτητα στο σώμα και η ζάχαρη περαιτέρω γλυκύτητα. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές αλλά ο βασικός κανόνας είναι κοινός: Χρειάζεται να χρησιμοποιείς πάντοτε φρέσκα υλικά. 

Η ιστορία

Παραπάνω διάβασες για την κατηγορία των sour cocktails. Στην ουσία, πρόκειται για εκείνα όπου ένας τύπος αλκοόλ αναμιγνύεται με λεμόνι και ζάχαρη. Το Βασιλικό Ναυτικό της Μεγάλης Βρετανίας ήταν το πρώτο που εφάρμοσε την τακτική, συχνά με ρούμι και lime, ώστε να αποτρέψει το σκορβούτο των αντρών του, την εποχή που περιπολούσε την Καραϊβική. Οι πρώτες επίσημες ωστόσο συνταγές για sours καταγράφονται στο βιβλίο του Jerry Thomas "How to Mix Drinks Or the Bon Vivant’s Companion", το 1862. Η παρθενική εκδοχή του με αμερικανικό ουίσκι όμως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Waukesha Plain Dealer του Ουισκόνσιν, το 1870.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες αμερικανικό ουίσκι (bourbon ή rye)
  • 2/3 μεζούρας χυμό λεμονιού
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • ασπράδι από 1 αυγό

*Στη συνταγή μπορείς να προσαρμόσεις ακόμη μερικές σταγόνες bitters ενώ αν βρίσκεται πάντοτε στο μυαλό σου ο φόβος της σαλμονέλας λόγω του ασπραδιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις aquafaba (δηλαδή ζωμό από ρεβίθια).

Εκτέλεση

Τοποθετείς όλα τα υλικά σε σέικερ με πάγο και ανακινείς καλά. 

Η ιστορία και η συνταγή του Whiskey Sour

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail. 

ΣΥΝΤΑΓΗ WHISKEY SOUR 2

Γαρνίρεις με ένα κερασάκι maraschino και μία σφήνα λεμονιού.

ΣΥΝΤΑΓΗ WHISKEY SOUR 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το Black Russian, το Blood and Sand, το Amaretto Sour, το Air Mail, το Greyhound, το Aviation, το Dirty Martini και το Moscow Mule.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.