
Gluten free μπύρες, ίσως το επόμενο trend
Όλο και περισσότερα brands δουλεύουν πάνω σε gluten-free και gluten-reduced μπύρες. Αξίζει τον κόπο;

Γλουτένη. Η κυριότερη πρωτεΐνη των δημητριακών που σχηματίζεται με την ανάμειξη του αλεύρου με το νερό και εσχάτως, δηλαδή τα τελευταία χρόνια, ένας όρος σχεδόν δαιμονοποιημένος από πολλούς ακόμη και ως άμεσος κίνδυνος για την υγεία. Αρκετοί έχουν δυσανεξία σε αυτοί και σχεδόν όλοι της χρεώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά. Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μπύρα.
Ως γνωστό το δημοφιλές αλκοολούχο ρόφημα είναι ένα προϊόν-αποτέλεσμα ζύμωσης (κυρίως από κριθάρι) και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη, σωστά; Λάθος.

Η τεχνολογία τροφίμων αλλά και οι ίδιες οι ανάγκες της αγοράς έχουν παίξει το ρόλο τους ώστε να γίνουν σημαντικά βήματα προς την ανεύρεση της ιδανικής λύσης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η πρώτη για προφανείς λόγους (τεχνογνωσία, νέες μέθοδοι κλπ) και οι δεύτερες για ακόμη προφανέστερους (ναι, σωστά μάντεψες, άνοιγμα ενός καινούριου πεδίου προς τους καταναλωτές).
Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία σχεδόν μία επανάσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι, με όλο και περισσότερα ολόφρεσκα brands να εμφανίζονται ή ήδη υπάρχοντα να διαφοροποιούν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους. Οι Gluten-Free and Gluten-Removed μπύρες είναι πια πραγματικότητα, δοσμένες μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων τάσεων της ζυθοποιίας αλλά και με αξιοσημείωτα προϊόντα που δε στερούνται γεύσης και ποιότητας.


Υπάρχουν λοιπόν δύο τύποι μπύρας προς αυτή την κατεύθυνση: Ο πρώτος είναι η μπύρα που φτιάχνεται από την αρχή με προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη όπως ρύζι, σόργο, φαγόπυρο και κεχρί. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις μπύρες που παρασκευάζονται με τα τυπικά υλικά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) αλλά με τη γλουτένη να αφαιρείται στη συνέχεια. Οι μπύρες δίχως γλουτένη έχουν πιο εύκολη παραγωγή και είναι πιο ευέλικτες γενικότερα. Είναι πάντοτε λίγο παράξενο που στις μπύρες αυτές δεν υπάρχει κάποια από τις βασικές πρώτες ύλες. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από το ό,τι είναι ελαφρύτερες. Ποτέ όμως δε νιώθεις ότι πίνεις κάτι άλλο. Πίνεις μπύρα.
Η γκάμα μάλιστα εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τις lager και τις pilsner - θα βρεις και stout και IPA. Οι Gluten-Removed από την άλλη, είναι πιο οικείες στο κοινό. Η διαδικασία ζύμωσης έχει επιτελεστεί κανονικά και η γεύση είναι κοινότυπη καθώς είναι φτιαγμένη, αρχικά, με σιτάρι ή κριθάρι. Η διαφορά γίνεται από το ένζυμο Brewers Clarex, που έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη γλουτένη από το βυνοποιημένο δημητριακό, διατηρώντας όμως τα παραδοσιακά στοιχεία.
Οι Glutenberg Blonde, Omission Lager και Holidaily Beers είναι μόνο κάποιες από τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν στην (αμερικανική προς το παρόν) αγορά. Ασφαλώς δεν είναι οι μόνες: Estrella Damm Daura και Hambleton Ales κάνουν τη διαφορά στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Στη χώρα μας, υπάρχει η ΝΗΣΟΣ All Day, που περιέχει λιγότερα από 3 mg/l γλουτένη - σχεδόν 7 φορές λιγότερο από το όριο των 20 mg/l (PPM) που δίνει το δικαίωμα σε προϊόντα να αποκαλούνται gluten free.
Διάβασε ακόμη για το κορυφαίο ουίσκι του 2020 σύμφωνα με το International Whisky Competition, το Λοκάλι που ανέβηκε στην ταράτσα, το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway, τα αθηναϊκά μπαρ στην εποχή του concept και 10 τεκίλες με διάσημους ιδιοκτήτες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςO Donald Trump δεν έχει πιει ποτέ του αλκοόλ-ποιος είναι ο λόγος
Ο Donald Trump δήλωσε πως δεν έχει πιει ποτέ αλκοόλ στη ζωή του. Και ο λόγος πίσω από αυτή την απόφαση είναι βαθιά προσωπικός, συνδεδεμένος με την οικογένειά του.
Γραφει Τιμος Σαλαμες