Gluten free μπύρες, ίσως το επόμενο trend

Όλο και περισσότερα brands δουλεύουν πάνω σε gluten-free και gluten-reduced μπύρες. Αξίζει τον κόπο;

Γλουτένη. Η κυριότερη πρωτεΐνη των δημητριακών που σχηματίζεται με την ανάμειξη του αλεύρου με το νερό και εσχάτως, δηλαδή τα τελευταία χρόνια, ένας όρος σχεδόν δαιμονοποιημένος από πολλούς ακόμη και ως άμεσος κίνδυνος για την υγεία. Αρκετοί έχουν δυσανεξία σε αυτοί και σχεδόν όλοι της χρεώνουν το φούσκωμα στην κοιλιά. Και κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η μπύρα.

Ως γνωστό το δημοφιλές αλκοολούχο ρόφημα είναι ένα προϊόν-αποτέλεσμα ζύμωσης (κυρίως από κριθάρι) και ως εκ τούτου δε θα πρέπει να καταναλώνεται από ανθρώπους με δυσανεξία στη γλουτένη, σωστά; Λάθος.

Gluten free μπύρες, ίσως το επόμενο trend

Η τεχνολογία τροφίμων αλλά και οι ίδιες οι ανάγκες της αγοράς έχουν παίξει το ρόλο τους ώστε να γίνουν σημαντικά βήματα προς την ανεύρεση της ιδανικής λύσης για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η πρώτη για προφανείς λόγους (τεχνογνωσία, νέες μέθοδοι κλπ) και οι δεύτερες για ακόμη προφανέστερους (ναι, σωστά μάντεψες, άνοιγμα ενός καινούριου πεδίου προς τους καταναλωτές). 

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την τελευταία διετία σχεδόν μία επανάσταση στο συγκεκριμένο κομμάτι, με όλο και περισσότερα ολόφρεσκα brands να εμφανίζονται ή ήδη υπάρχοντα να διαφοροποιούν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους. Οι Gluten-Free and Gluten-Removed μπύρες είναι πια πραγματικότητα, δοσμένες μέσα από το πρίσμα των σύγχρονων τάσεων της ζυθοποιίας αλλά και με αξιοσημείωτα προϊόντα που δε στερούνται γεύσης και ποιότητας.

ΜΠΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ 3
ΜΠΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ 1

Υπάρχουν λοιπόν δύο τύποι μπύρας προς αυτή την κατεύθυνση: Ο πρώτος είναι η μπύρα που φτιάχνεται από την αρχή με προϊόντα που δεν περιέχουν γλουτένη όπως ρύζι, σόργο, φαγόπυρο και κεχρί. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις μπύρες που παρασκευάζονται με τα τυπικά υλικά (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) αλλά με τη γλουτένη να αφαιρείται στη συνέχεια. Οι μπύρες δίχως γλουτένη έχουν πιο εύκολη παραγωγή και είναι πιο ευέλικτες γενικότερα. Είναι πάντοτε λίγο παράξενο που στις μπύρες αυτές δεν υπάρχει κάποια από τις βασικές πρώτες ύλες. Το γεγονός αυτό ενισχύεται και από το ό,τι είναι ελαφρύτερες. Ποτέ όμως δε νιώθεις ότι πίνεις κάτι άλλο. Πίνεις μπύρα.

Η γκάμα μάλιστα εκτείνεται πολύ πιο πέρα από τις lager και τις pilsner - θα βρεις και stout και IPA. Οι Gluten-Removed από την άλλη, είναι πιο οικείες στο κοινό. Η διαδικασία ζύμωσης έχει επιτελεστεί κανονικά και η γεύση είναι κοινότυπη καθώς είναι φτιαγμένη, αρχικά, με σιτάρι ή κριθάρι. Η διαφορά γίνεται από το ένζυμο Brewers Clarex, που έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει τη γλουτένη από το βυνοποιημένο δημητριακό, διατηρώντας όμως τα παραδοσιακά στοιχεία.

ΜΠΥΡΑ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ 2Οι Glutenberg Blonde, Omission Lager και Holidaily Beers είναι μόνο κάποιες από τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν στην (αμερικανική προς το παρόν) αγορά. Ασφαλώς δεν είναι οι μόνες: Estrella Damm Daura και Hambleton Ales κάνουν τη διαφορά στην από εδώ πλευρά του Ατλαντικού. Στη χώρα μας, υπάρχει η ΝΗΣΟΣ  All Day, που περιέχει λιγότερα από 3 mg/l γλουτένη - σχεδόν 7 φορές λιγότερο από το όριο των 20 mg/l (PPM) που δίνει το δικαίωμα σε προϊόντα να αποκαλούνται gluten free. 


Διάβασε ακόμη για το κορυφαίο ουίσκι του 2020 σύμφωνα με το International Whisky Competition, το Λοκάλι που ανέβηκε στην ταράτσα, το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway, τα αθηναϊκά μπαρ στην εποχή του concept και 10 τεκίλες με διάσημους ιδιοκτήτες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.