Κρασί και junk food: Τα καλύτερα pairings

Ίσως να μην φανταζόσουν ποτέ πως ένα καλό κρασί θα ταίριαζε με αυτά τα φαγητά. Κι όμως, γίνεται.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2021

Οι εκλεπτυσμένες νότες και τα φινετσάτα αρώματα που βγάζει ένα καλό κρασί αναβαθμίζουν την εμπειρία του φαγητού, ενισχύοντας και συμπληρώνοντας τις γεύσεις, τις εντάσεις και την γενικότερη εμπειρία. Αυτό ισχύει και για το junk food. Μπορείς να το επιβεβαιώσεις αυτοπροσώπως, δοκιμάζοντας -ή πιο ορθά, τολμώντας- κάποιο ή κάποια από τα παρακάτω 6 kick-ass pairings.

Lambrusco και Μαλλί της Γριάς

Κρασί και junk food: Τα καλύτερα pairings

Κάθε μπουκιά από το μαλλί της γριάς μπορεί να 'ξεπλυθεί' άψογα με το υπέροχο, ημίγλυκο και αφρώδες κρασί, το οποίο πλαισιώνει άψογα σχεδόν οποιαδήποτε γλυκιά επιλογή. Η τελική αίσθηση θα σου αφήσει την ανάμνηση ενός εναλλακτικού αναψυκτικού, την ίδια στιγμή που η τανίνη θα προσθέσει τις πικρές νότες στο background.

Brut και Τηγανητές Πατάτες

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ JUNK FOOD 3

Δεν έχει σημασία αν μιλάμε για μία εκλεκτή σαμπάνια ή κάποιο από τα πιο εύκολα λευκά κρασιά με την εν λόγω ένδειξη. Υπάρχει ένα δεδομένο και αυτό είναι ο ιδανικός συνδυασμός με τις τηγανητές πατάτες. Η γεύση, οι μπουρμπουλήθρες και η αίσθηση που δίνει το πάντρεμα των δύο φαινομενικά αντίθετων πρώτων υλών είναι θαυμάσιο και διασκεδαστικό. Και διαολεμένα νόστιμο.

Ruby Port και Brownies

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ JUNK FOOD 4

Το πιο απλό από τα κλασικά πορτογαλικά ερυθρά κρασιά, με το έντονο φρουτώδες άρωμα και την ισορροπημένη γεύση μπορεί να εξελιχθεί σε τέλειο συνοδοιπόρο για κάθε κέικ σοκολάτας αλλά πολύ περισσότερο για ένα ζεστό και καλοφτιαγμένο brownie. Ο συγκεκριμένος οίνος καλμάρει την ένταση της σοκολάτας, προσφέροντας μία έξοχη εμπειρία: Ούτε πολύ γλυκιά, ούτε πικρή. Αλλά ακριβώς αυτή που πρέπει.

Marsala και Μπέικον

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ JUNK FOOD 1

Τα κρασιά Marsala (με καταγωγή από τη Σικελία) ασφαλώς τα γνωρίζεις κυρίως για τη χρήση τους σε σάλτσες γλυκών και φαγητών. Δεν περιορίζονται όμως ασφαλώς μόνο εκεί. Το στυλ τους μπορεί να κυμανθεί από γλυκό έως ξηρό - στην τελευταία περίπτωση ταιριάζει ιδανικά με το μπέικον και οτιδήποτε τυλίγεται με αυτό.

Chardonnay και Nuggets Κοτόπουλου

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ JUNK FOOD 2

Τραγανό, αλμυρό και συνήθως ζεστό, το τηγανητό κοτόπουλο χρειάζεται σχεδόν πάντοτε έναν δροσερό συνοδοιπόρο. Εκτός από την αγαπημένη σου pilsner μπύρα, μπορείς να επιλέξεις ένα ποτήρι Chardonnay, που θα σου προσφέρει έναν απροσδόκητα νόστιμο συνδυασμό. Αναφερόμαστε άλλωστε σε μία από τις πιο πληθωρικές ποικιλίες που υπάρχουν και ενδεχομένως την πιο ευπροσάρμοστη. Τα συγκεκριμένα σταφύλια, οπουδήποτε κι αν παράγονται στον πλανήτη, δίνουν ένα φινετσάτο τελικό αποτέλεσμα με γευστικό πλούτο, πολυπλοκότητα, φρουτώδεις νότες και αρώματα βουτύρου και ξηρών καρπών, έχοντας παράλληλα μέτρια έως υψηλή οξύτητα. 

Cabernet Sauvignon και Mozzarella Sticks

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ JUNK FOOD 5

Αναφερόμενοι στο Cabernet Sauvignon άλλωστε, μιλάμε για την πιο πολυφυτεμένη ποικιλία σταφυλιού στον πλανήτη και μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που πιστεύουν πως πρόκειται για τον βασιλιά των ερυθρών. Μπορεί να καλλιεργηθεί οπουδήποτε -μέχρι και στην έρημο Γκόμπι- αλλά παρουσιάζει στο 100% τα πλεονεκτήματα και τον χαρακτήρα του όταν βρει βραχώδη εδάφη, που μπορούν να αποστραγγιστούν καλά. Δεν θα το εμπόδιζε λοιπόν τίποτα να πλαισιώσει τηγανητά στικ μοτσαρέλας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα στοιχεία του ταιριάζουν σχεδόν με οποιοδήποτε τηγανητό τυρί αλλά μην ξεχνάς: Σε όλες τις παραπάνω γραμμές μιλάμε για κρασί και junk food.

Τόλμησε και απόλαυσε λοιπόν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες