Γιατί το Bacardi έχει μία νυχτερίδα στο logo του

Η ιστορία και οι μύθοι πίσω από το λογότυπο του δημοφιλούς ρουμιού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 19 Ιανουαρίου 2023

Παρά το γεγονός πως αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά του πλανήτη και ένα από τα best selling ρούμια στον μάταιο τούτο κόσμο, το Bacardi έχει κατορθώσει να διατηρεί ένα πέπλο μυστηρίου γύρω από το branding του και, γενικότερα, την ιστορία του ποτού. Ενώ τα περισσότερα ρούμια έχουν πιο 'κεφάτα' και αλέγκρα λογότυπα και φιάλες, η Bacardi έχει ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική διαδρομή. Το έχει κάνει με τη χρήση μίας νυχτερίδας.

Μία παλιά ιστορία

'Τι δουλειά έχει μία νυχτερίδα, στο μπουκάλι ενός ρουμιού από το Πουέρτο Ρίκο;', θα αναρωτηθείς και η απορία σου εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύλογη.

> Διάβασε ακόμη: Έτσι πίνεται το ουίσκι σύμφωνα με τους Σκωτσέζους

Η ιστορία ξεκινά πίσω στο 1862 όταν ο Don Facundo Bacardí Massó έστησε το πρώτο του αποστακτήριο στην Κούβα. Δεν πήρε πολύ καιρό στον ίδιο και στη σύζυγό του, Doña Amalia Bacardi, να διαπιστώσουν πως εκατοντάδες μεγαχειρόπτερες νυχτερίδες (ή φρουτονυχτερίδες - αυτές που διεθνώς είναι γνωστές ως fruit bats) κρυβόντουσαν στις κορυφές των δοκαριών του αποστακτηρίου, καθοδηγούμενες εκεί από τη γλυκιά μυρωδιά της μελάσας.

Οι μύθοι

Σε αντίθεση με πολλούς ιδιοκτήτες και κατοίκους σπιτιών ή εργαζομένων σε αντίστοιχους χώρους, οι Bacardis αποφάσισαν να αφήσουν στην ησυχία τους τις νυχτερίδες, καθώς αυτές δεν ήταν παρεμβατικές στην παρασκευή ρουμιού, ούτε επικίνδυνες για τους ίδιους και το προσωπικό. Ορισμένες ιστορίες μάλιστα, αναφέρουν πως η Doña Amalia ήταν τρομερά προληπτική και θεωρούσε τα εν λόγω ιπτάμενα θηλαστικά σημάδια καλής τύχης. 

Γιατί το Bacardi έχει μία νυχτερίδα στο logo του
BACARDI ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ 2

Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως γενικότερα οι παραγωγοί ρουμιού τρέφουν μεγάλο σεβασμό στις νυχτερίδες καθώς αυτές γονιμοποιούν το άνθος του ζαχαροκάλαμου και τρώνε τα έντομα που λεηλατούν το φυτό-πρώτη ύλη για την παρασκευή του ποτού. 

Σε κάθε περίπτωση, η οικογένεια Bacardi επέτρεψε στις νυχτερίδες να συνυπάρχουν στο αποστακτήριό της, με το κοινό σύντομα να μαθαίνει την ιστορία και να ζητά ένα "el ron del murciélago". Ένα 'ρούμι της νυχτερίδας'. Περίπου στο 1890, η νυχτερίδα κατάφερε να εξελιχθεί στο επίσημο λογότυπο του Bacardi και παραμένει ακριβώς αυτό από τότε έως σήμερα.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί το Connaught αναδείχθηκε και πάλι το καλύτερο μπαρ του κόσμου

Η εταιρεία δεν έπαψε μάλιστα στιγμή να δείχνει την αφοσίωσή της στη νυχτερίδα. Πριν από 1,5 χρόνο εγκαινιάστηκε από την Bacardi στο Πουέρτο Ρίκο ένας κήπος/ δάσος, στο οποίο φιλοξενούνται αρκετά είδη άγριας ζωής που απειλούνται με εξαφάνιση - ανάμεσά τους και επτά ειδών νυχτερίδες, μαζί με πεταλούδες και μέλισσες.

Η νυχτερίδα λοιπόν θα συνεχίσει να ζει, πέρα από το λογότυπο του Bacardi.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.