Νέα σκωτσέζικα ουίσκι που αξίζει να βρεθούν στο ποτήρι σου

Φρέσκα single malts που έχουν κάτι να πουν.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 16 Φεβρουαρίου 2022

Νέα σκωτσέζικα ουίσκι που αξίζουν την προσοχή σου λοιπόν. Ο θρυλικός Charles MacLean, whisky writer που μεταξύ άλλων έχει γράψει και το Whiskypedia, έχει μία πολύ συνηθισμένη φράση για να εκφράσει την αγάπη του για το ουίσκι και την παρουσία του στις μικρές καθημερινές στιγμές απόλαυσης που αυτό μπορεί να προσφέρει: "Υπάρχουν ουίσκι για αργά το βράδυ, υπάρχουν ουίσκι για το απόγευμα και υπάρχουν ουίσκι για το πρωινό". Ok, όσο κι αν αγαπάμε το day drinking εδώ στο Esquire, δε θα συμφωνήσουμε πολύ με το τελευταίο. Anyway, η κουβέντα γίνεται πάντοτε ενδιαφέρουσα όταν πηγαίνει στον βασιλιά των ποτών. 

> Διάβασε ακόμη: Oι διαφορές ανάμεσα σε σκωτσέζικο και ιρλανδικό ουίσκι, bourbon και rye

Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν ενδιαφέρουσες νέες κυκλοφορίες. Μετά τη λίστα για κάποια από τα ουίσκι που θα μας απασχολήσουν σοβαρά το 2022, ήρθε η στιγμή να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και να βάλουμε στο μικροσκόπιο μερικά από τα πιο 'φρέσκα' σκωτσέζικα. Ετικέτες όπως οι παρακάτω.

Highland Park 15 Viking Heart

Νέα σκωτσέζικα ουίσκι που αξίζει να βρεθούν στο ποτήρι σουHighland Park

Ένα υπέροχα πλούσιο και πολύπλοκο single malt από το Highland Park Distillery στο Kirkwall του Orkney, στο ομώνυμο αρχιπέλαγος στα Northern Isles της Σκωτίας, που αδιάκοπα φτιάχνει ουίσκι από τον 18ο αιώνα. "Ανοίγει" με πλούσια και πικάντικα αρώματα από κρεμ μπρουλέ, μελιού και θρυμματισμένης κανέλας, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια έντονες φρουτώδεις νότες όπως φρέσκος ανανάς και ξύσμα λεμονιού. 

Για τη δημιουργία του, ο Master Whisky Maker, Gordon Motion, επέλεξε ευρωπαϊκά δρύινα βαρέλια sherry καθώς και αμερικανικά oak casks ώστε να πετύχει τη γλυκιά ισορροπία που είχε κατά νου. Το Highland Park 15 Viking Heart κυκλοφορεί σε μία ιδιαίτερη κεραμική καράφα, φόρο τιμής στα πήλινα δοχεία στα οποία αποθηκευόταν το ουίσκι δύο αιώνες πριν. 

Aberlour Casg Annamh Batch 5

ΝΕΑ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΑ ΟΥΙΣΚΙ - Το Aberlour Casg Annamh Batch 5Aberlour

Το Aberlour είναι ένα αποστακτήριο του Speyside με μια πολύ ενδιαφέρουσα γκάμα ουίσκι. Το Casg Annamh μεταφράζεται ως 'rare cask' από τα γαελικά. Πρόκειται για ένα ικανοποιητικό single malt που παλαιώνει σε βαρέλια από αμερικάνικη βελανιδιά και ισπανικά sherry.

Τόσο η μύτη όσο το στόμα του βγάζουν έντονα μπανάνα, ζαχαρωμένο πορτοκάλι και τζίντζερ, με μακρύ αλλά όχι 'βαρύ' φινίρισμα. Είναι επίσης ένα σκωτσέζικο ουίσκι που κάνει ενδιαφέρον pairing με τυρί και γλυκά. 

Glenmorangie X

ΝΕΑ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΑ ΟΥΙΣΚΙ - Το Glenmorangie XGlenmorangie

Made for mixing. Αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που συνοδεύει το Glenmorangie X, με το φημισμένο αποστακτήριο των Highlands να επιδιώκει νέους συνδυασμούς γεύσεων και να προσπαθεί να μας συστήσει την εν λόγω ετικέτα σαν το νέο αγαπημένο μίξερ για νόστιμα ποτά. 

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Στο άρωμά του επικρατούν χυμώδεις μυρωδιές αχλαδιού και βανίλιας, αγιόκλημα και πορτοκάλι, για να ακολουθήσει μετά η extravaganza γεύσης με εκτείνεται από σορμπέ πορτοκάλι μέχρι κρεμ μπρουλέ και φοντάν σοκολάτας. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.