Χτίζοντας το τέλειο σπιτικό μπαρ
Το ιδανικό σημείο, οι απαραίτητες ετικέτες, τα εργαλεία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.
Η δημιουργία ενός home bar (ή corner bar αν προτιμάς) κρίνεται κάποια στιγμή απαραίτητη στη ζωή ενός άντρα. Το να οργανώσεις ένα σπιτικό μπαρ ωστόσο μπορεί αρχικά να ακούγεται ως μία διαδικασία που απαιτεί κόπο, χρόνο και φυσικά χρήμα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο περίπλοκα και ασφαλώς κανείς δεν πρόκειται να σε πιέσει να το στήσεις αμέσως. Υπάρχουν βέβαια κάποιες βασικές αρχές και βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Τα παρακάτω.
Το σημείο
Το spot παίζει σημαντικό ρόλο ακόμη κι αν μιλάμε για ένα πολύ μικρό διαμέρισμα. Αν ο χώρος σου είναι περιορισμένος μπορείς να επιλέξεις ένα ράφι ή κάποιο γωνιακό ντουλάπι που θα αναλάβει το ρόλο του corner bar. Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσεις κάθε εκατοστό, προσέχοντας κάθε λεπτομέρεια: Το μπαρ του σπιτιού πρέπει να έχει χρώματα και γραμμές που ταιριάζουν με τα έπιπλα και τα άλλα αντικείμενα, για να αποφευχθούν αισθητικές παραφωνίες.

Αφού αποφασίσεις το ακριβές σημείο, φρόντισε να υπάρχει χώρος και για κάποια ποτήρια, που συνδέονται άμεσα με το ποτό: Από ποτήρια κρασιού μέχρι εκείνα του Martini, κανένα σπιτικό μπαρ δεν είναι πλήρες αν δεν υπάρχουν κοντά του κι αυτά. Το γεγονός δίνει μεγαλύτερη ευκολία στην παρασκευή ποτών καθώς και αυτονομία (αν το μπαρ βρίσκεται μακριά από την κουζίνα).
Ο εξοπλισμός
Δε χρειάζεται το μπαρ του σπιτιού σου να θυμίζει Baba Au Rum ή Dandelyan, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάποια πράγματα θα τα χρειαστείς. Πάρε χαρτί και μολύβι (ή τάμπλετ) και σημείωνε: Σέικερ (Ιδανικά προτίμησε κάποιο τύπου Boston, είναι από αυτά που βλέπεις στα περισσότερα μπαρ και αποτελείται από δύο μεταλλικά μέρη.

Έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα υπόλοιπα και είναι πολύ πιο εύκολο να καθαριστεί), ένα καλό -δηλαδή γυάλινο- mixing glass και μεζούρες, strainer (το σουρωτήρι των ποτών δηλαδή), ένα bar spoon και ένα γουδοχέρι αρκούν. Αν θέλεις να το πας και κάποια βήματα πιο κάτω μπορείς να αποκτήσεις επιπλέον ένα peeler (αποφλοιωτή για τα εσπεριδοειδή), μία σέσουλα για τον πάγο και έναν στίφτη χειρός.
Οι φιάλες
Πάμε στα -πολύ- βασικά, που δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα ποτά. Οι "απαραίτητες" φιάλες είναι σίγουρα ένα καλό gin και ένα ουίσκι, τουλάχιστον δύο τύποι λικέρ και βερμούτ, μία αξιοπρεπής τεκίλα και ένα ρούμι.

Αν θέλεις να δώσεις το κάτι διαφορετικό στο μπαρ σου, προμηθεύσου και κάποιο πιο ασυνήθιστο spirit, ασχέτως αν σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις ποτέ ή όχι, όπως για παράδειγμα ένα mezcal ή κάτι ακόμη πιο παράξενο όπως biajiu και avila.
Σιρόπια, bitters και mixers
Όπως αντιλαμβάνεσαι δεν αρκούν μόνο τα ποτά, ειδικά αν έχεις αποφασίσει να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με το κομμάτι του (σπιτικού) cocktail. Σιρόπι ζάχαρης και γρεναδίνη είναι τα μάλλον απολύτως απαραίτητα, όπως επίσης και τα Angostura bitters. Τέλος, στο κομμάτι των mixers, γιατί να περιοριστείς σε μία απλή σόδα ή κάποιο τόνικ, όταν υπάρχουν τα αναψυκτικά της Three Cents;

Ο πάγος
Πολλοί τείνουν να υποτιμήσουν το ρόλο του πάγου. Η αλήθεια είναι όμως πως ένας καλής ποιότητας μπορεί να προσφέρει μία ευδιάκριτη αναβάθμιση σε κάθε ποτό ή cocktail. Μην φτιάξεις τα παγάκια σου με νερό βρύσης λοιπόν αλλά προτίμησε κάποιο εμφιαλωμένο. Τέλος, φρόντισε να φτιάξεις πολλά περισσότερα από όσα είχες αρχικά υπολογίσει.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το Saskeptism Festival στο ρυθμό του Bacardi -Μια νύχτα "10 με Τόνο"
Μια αξέχαστη βραδιά στο Saskeptism Festival με τον Saske, κορυφαίους καλλιτέχνες και Bacardi & Cola να δίνουν τον παλμό. Ρυθμός, αυθεντικότητα και high energy σε μια εμπειρία "10 με Τόνο".
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη Κοντομηνα