Τα ποτά, τα μπαρ και τα trends που θα θυμόμαστε από το 2019
Όλα όσα αξίζουν να κρατήσουμε από το spirits industry τη χρονιά που φεύγει.
Το 2019 ήταν μία άκρως ενδιαφέρουσα χρονιά για τον κόσμο του ποτού και των μπαρ, για όλους τους σωστούς λόγους. Οι τάσεις δείχνουν να γίνονται ολοένα και πιο φιλικές προς τον καταναλωτή αλλά και στο περιβάλλον, τα μπαρ παρουσιάζουν το πιο οικείο τους πρόσωπο από κάθε άλλη στιγμή στο παρελθόν και γενικότερα θα λέγαμε ότι το έτος που μας αφήνει ήταν ελπιδοφόρο για το ίδιο το μέλλον του industry. Ακολουθούν κάποια από τα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά.
RIP Gary Regan
Στις 15 Νοεμβρίου μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες του κόσμου των μπαρ άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο παγκοσμίου φήμης bartender και συγγραφέας Gary Regan έφυγε από τη ζωή αφήνοντας πίσω του σημαντινή κληρονομιά στον χώρο. Πολύ εύστοχα, το Imbide τον έχει χαρακτηρίσει ως "a bartender’s hero".
10 χρόνια Athens Bar Show
Η σπουδαία έκθεση που λαμβάνει χώρα κατά την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, έκλεισε φέτος τα 10 της χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η κορυφαία διοργάνωση γύρω από το ποτό που διοργανώνεται στην Ελλάδα αλλά και, όπως υποστηρίζουν αρκετοί από τους επισκέπτες από το εξωτερικό, "ένα από τα κορυφαία bar shows του πλανήτη".
Η άνοδος των ελληνικών αποσταγμάτων
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, τα ελληνικά spirits αναδείχθηκαν και μπήκαν στα μπαρ, κερδίζοντας παράλληλα και το ενδιαφέρον σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησαν ενέργειες όπως το Aegean Cocktails & Spirits Festival και το συμπληρωματικό με αυτό workshop που εντάσσεται στο πλαίσιο του σημαντικότερου ελληνικού φεστιβάλ γαστρονομίας Tinos Food Paths κάθε Μάιο στο upcoming κυκλαδονήσι αλλά και στις πρωτοβουλίες αρκετών από τους pioneers της μπαρ σκηνής στη χώρα μας, που αντιλήφθηκαν τη σημασία των τοπικών αποσταγμάτων και είχαν την ικανότητα να τα ενσωματώσουν στις σύγχρονες τάσεις του διεθνούς bartending καθώς και από τις εταιρείες, που κατάλαβαν επιτέλους τι χρειάζεται για να γίνουν πιο ενδιαφέροντα τα προϊόντα τους.
Η επιστροφή του gin tonic

Ήδη από το προηγούμενο έτος υπήρχαν οι ενδείξεις, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν μέσα στο 2019. Το 2019 ήταν η χρονιά του gin. Ή πιο ορθά η χρονιά οριστικής συνειδητοποίησης της δημοφιλίας του. Διαφορετικά βοτανικά μείγματα, premium, ιαπωνικά και ινδικά gins που ήρθαν στο προσκήνιο, η τάση του gin-οτουρισμού που αναπτύσσεται και ενέργειες όπως το G&T σε βαζάκι ήταν οι πιο πειστικές αποδείξεις, με τις οποίες μάλιστα τυγχάνει να συμφωνούν και τα επίσημα στοιχεία της International Bartender Association για την κατανάλωση του εν λόγω ποτού σε οικουμενικό επίπεδο.
Το Dante στην κορυφή του κόσμου
Το μπαρ που βρίσκεται στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης θριάμβευσε στα World's 50 Best Bars 2019, κατακτώντας την πρώτη θέση στη σχετική λίστα. Το ξεχωριστό στέκι που δημιούργησαν ο Αυστραλός επιχειρηματίας Linden Pride μαζί με τη σύζυγό του Nathalie Hudson και τον εξαιρετικό head bartender (και συνιδιοκτήτη) Naren Young είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη για ποτό στο Μεγάλο Μήλο, λειτουργώντας από το 1915. Ξεχωρίζει για το minimal, φωτεινό εσωτερικό του, την χαλαρή όσο και φιλόξενη ατμόσφαιρά του, τα "προνομιακά" τραπεζάκια στον εξωτερικό χώρο και το mix and match crowd του από κάθε γωνιά του πλανήτη. Φημίζεται ακόμη και για το εξαιρετικό Negroni που σερβίρει, έχοντας μάλιστα ένα σημαντικό μέρος της κάρτας του αφιερωμένο στο θρυλικό cocktail.
Οι "καθιερωμένες" επιτυχίες
Στην ίδια λίστα με το Dante βρέθηκαν και δύο αθηναϊκά μπαρ. Οι "συνήθεις ύποπτοι", The Clumsies και Baba Au Rum κατόρθωσαν για ακόμη μία χρονιά να συμπεριληφθούν στα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, επιβεβαιώνοντας και πάλι το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του ελληνικού bartending αλλά και το γεγονός πως η Αθήνα είναι πια μία παγκόσμια μητρόπολη στο συγκεκριμένο κομμάτι. Στην πέμπτη χρονιά της λειτουργίας του, το The Clumsies της οδού Πραξιτέλους φιγουράρει στην 6η θέση για το 2019, ενώ το Baba Au στο νο.31.
Το φινάλε του Gin Joint
Well, it’s been a ride. Nine years of serving you the best darn gins we could get our hands on, slinging bottles, mixing...
Posted by The Gin Joint on Friday, December 6, 2019
Ένα τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά μπαρ της Ελλάδας θα σερβίρει για τελευταία φορά στις 30 Δεκεμβρίου. Το Gin Joint ήταν από εκείνα τα μέρη που έχτισαν την αθηναϊκή μπαρ σκηνή αλλά πλέον θα εγκαταλείψει τον αριθμό 1 της Χρήστου Λαδά. Άπαντες ελπίζουν να το ξαναδούν στο μέλλον, σε κάποιο άλλο σημείο του ιστορικού κέντρου.
O πόλεμος του Aperol Spritz
Τον περασμένο Μάιο, ένα κείμενο των New York Times αποτέλεσε την ιδανικότερη αφορμή για να ξεκινήσει ένας πραγματικός πόλεμος στα social media και τις τάξεις των απανταχού foodies και drinkers. Η (κάτι παραπάνω από) αυστηρή κριτική για το Aperol Spritz που φιλοξενούταν σε αυτό και ο πομπώδης τίτλος "The Aperol Spritz Is Not a Good Drink" αρκούσαν για να προκαλέσουν τις δικαιολογημένες αντιδράσεις. Το Aperol Spritz είναι στην ουσία ότι οι Guinness για μία ιρλανδική pub ή μία παγωμένη Budweiser κατά τη διάρκεια των play-offs του ΝΒΑ για τους Αμερικανούς: Είναι αυτό που είναι. Στην Ιταλία και στα περισσότερα τουριστικά της μέρη κατά πάσα πιθανότατα δεν θα πιεις αξιοπρεπή Spritzes. H spritz culture όμως δεν είναι κάτι κακό. Συνδέεται με χαλαρά απογεύματα, κουβέντες με φίλους και ποτά που δεν θα σε καταστήσουν εντελώς σκουπίδι μετά το τρίτο ή το τέταρτο ποτήρι, ενώ πάντοτε συνοδεύονται με κάποια bites.
Διάβασε ακόμη για το μοναδικό ταξίδι εξερεύνησης του ΜΕΤΑΧΑ, τον Simone Caporale που πιστεύει ότι τα μπαρ μπορούν να σώσουν τον κόσμο και τα καλύτερα bars της Αμερικής για το 2019, σύμφωνα με το Esquire.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.