Η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει ξεκινήσει ήδη στη Βουργουνδία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το 1540 στη Βουργουνδία, την παγκοσμίως γνωστή για τα κρασιά της περιοχή της Γαλλίας, σημειώθηκε ένα αρνητικό συμβάν. Οι ιστορικές περιγραφές κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά ζεστό έτος, που είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή κρασιού να παραμορφωθεί και οι καταναλωτές να "μεθούν απελπιστικά εύκολα". Έκτοτε, ο κόσμος του κρασιού άλλαξε για τα καλά, με τη σύσταση του ποτού να διαφοροποιείται, νέες ουσίες και συστατικά να προστίθενται και τις μεθόδους παραγωγής να εξελίσσονται. 

Έχει περάσει σχεδόν μισή χιλιετία από τότε και η περιοχή της Γαλλίας μοιάζει να αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα: Από το 1988 μέχρι σήμερα -σύμφωνα πάντοτε με τις στατιστικές- τόσο η ανώτατη όσο και η μέση θερμοκρασία τείνουν να αυξάνονται λόγω κλιματικής αλλαγής. Αυτό με τη σειρά του επιδρά στις καλλιέργειες αμπελιών και το αποτέλεσμα είναι η διαφοροποίηση του γευστικού χαρακτήρα κάποιων εκ των δημοφιλέστερων κρασιών του πλανήτη. Ερευνητές που εργάζονται για τον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με το κλίμα έχουν καταγράψει ότι στη Βουργουνδία πολλά από τα επιλεγμένα σταφύλια ωριμάζουν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου
ΚΡΑΣΙ 2

Η άνοδος των θερμοκρασιών έχει έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο που μέχρι πρότινος πολλοί αγνοούσαν. Ο wine expert και καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας Steve Charters αναφέρει ότι "όταν τα σταφύλια βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C για ένα μεγάλο διάστημα, παύουν να ωριμάζουν. Αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε μία ματαίωση της διαδικασίας μέσα από την οποία παράγεται το κρασί. Η χρήση σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει είναι απολύτως λανθασμένη και αυτό αντικατοπτρίζεται στο τελικό προϊόν".

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι σε κάποιες, ελάχιστες, περιπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες βελτιώνουν την ποιότητα κάποιων ποικιλιών αλλά και πάλι χρειάζεται ταχύτητα και προσοχή στη συγκομιδή και την αξιοποίησή τους. Βασικό πρόβλημα όμως παραμένουν πάντοτε οι μειωμένες βροχοπτώσεις και γενικότερα η αστάθεια των καιρικών συνθηκών. Αυτό, ίσως γίνει κατανοητό στον καθένα, όταν δούμε τις τιμές να παρουσιάζουν απότομη και μεγάλη αύξηση.  


Διάβασε ακόμη για τον μαγικό κόσμο των κρασιών της Donnafugata, τον οινικό παράδεισο που ονομάζεται Αμπρούτσο και την τέχνη του διασημότερου ροζέ του πλανήτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας