Η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει ξεκινήσει ήδη στη Βουργουνδία.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το 1540 στη Βουργουνδία, την παγκοσμίως γνωστή για τα κρασιά της περιοχή της Γαλλίας, σημειώθηκε ένα αρνητικό συμβάν. Οι ιστορικές περιγραφές κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά ζεστό έτος, που είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή κρασιού να παραμορφωθεί και οι καταναλωτές να "μεθούν απελπιστικά εύκολα". Έκτοτε, ο κόσμος του κρασιού άλλαξε για τα καλά, με τη σύσταση του ποτού να διαφοροποιείται, νέες ουσίες και συστατικά να προστίθενται και τις μεθόδους παραγωγής να εξελίσσονται. 

Έχει περάσει σχεδόν μισή χιλιετία από τότε και η περιοχή της Γαλλίας μοιάζει να αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα: Από το 1988 μέχρι σήμερα -σύμφωνα πάντοτε με τις στατιστικές- τόσο η ανώτατη όσο και η μέση θερμοκρασία τείνουν να αυξάνονται λόγω κλιματικής αλλαγής. Αυτό με τη σειρά του επιδρά στις καλλιέργειες αμπελιών και το αποτέλεσμα είναι η διαφοροποίηση του γευστικού χαρακτήρα κάποιων εκ των δημοφιλέστερων κρασιών του πλανήτη. Ερευνητές που εργάζονται για τον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με το κλίμα έχουν καταγράψει ότι στη Βουργουνδία πολλά από τα επιλεγμένα σταφύλια ωριμάζουν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου

ΚΡΑΣΙ 2

Η άνοδος των θερμοκρασιών έχει έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο που μέχρι πρότινος πολλοί αγνοούσαν. Ο wine expert και καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας Steve Charters αναφέρει ότι "όταν τα σταφύλια βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C για ένα μεγάλο διάστημα, παύουν να ωριμάζουν. Αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε μία ματαίωση της διαδικασίας μέσα από την οποία παράγεται το κρασί. Η χρήση σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει είναι απολύτως λανθασμένη και αυτό αντικατοπτρίζεται στο τελικό προϊόν".

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι σε κάποιες, ελάχιστες, περιπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες βελτιώνουν την ποιότητα κάποιων ποικιλιών αλλά και πάλι χρειάζεται ταχύτητα και προσοχή στη συγκομιδή και την αξιοποίησή τους. Βασικό πρόβλημα όμως παραμένουν πάντοτε οι μειωμένες βροχοπτώσεις και γενικότερα η αστάθεια των καιρικών συνθηκών. Αυτό, ίσως γίνει κατανοητό στον καθένα, όταν δούμε τις τιμές να παρουσιάζουν απότομη και μεγάλη αύξηση.  


Διάβασε ακόμη για τον μαγικό κόσμο των κρασιών της Donnafugata, τον οινικό παράδεισο που ονομάζεται Αμπρούτσο και την τέχνη του διασημότερου ροζέ του πλανήτη

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ποτό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα φτιάξεις το Alabama Slammer

Η ιστορία και η συνταγή του ιδιαίτερου cocktail από τον αμερικανικό Νότο.

Γιατί η Coca Cola των McDonald's έχει καλύτερη γεύση

Δεν είναι η ιδέα μας. Υπάρχουν κάποιοι πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.