Η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα έχει ξεκινήσει ήδη στη Βουργουνδία.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 10 Σεπτεμβρίου 2019

Το 1540 στη Βουργουνδία, την παγκοσμίως γνωστή για τα κρασιά της περιοχή της Γαλλίας, σημειώθηκε ένα αρνητικό συμβάν. Οι ιστορικές περιγραφές κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά ζεστό έτος, που είχε ως αποτέλεσμα η παραγωγή κρασιού να παραμορφωθεί και οι καταναλωτές να "μεθούν απελπιστικά εύκολα". Έκτοτε, ο κόσμος του κρασιού άλλαξε για τα καλά, με τη σύσταση του ποτού να διαφοροποιείται, νέες ουσίες και συστατικά να προστίθενται και τις μεθόδους παραγωγής να εξελίσσονται. 

Έχει περάσει σχεδόν μισή χιλιετία από τότε και η περιοχή της Γαλλίας μοιάζει να αντιμετωπίζει ένα παρόμοιο πρόβλημα: Από το 1988 μέχρι σήμερα -σύμφωνα πάντοτε με τις στατιστικές- τόσο η ανώτατη όσο και η μέση θερμοκρασία τείνουν να αυξάνονται λόγω κλιματικής αλλαγής. Αυτό με τη σειρά του επιδρά στις καλλιέργειες αμπελιών και το αποτέλεσμα είναι η διαφοροποίηση του γευστικού χαρακτήρα κάποιων εκ των δημοφιλέστερων κρασιών του πλανήτη. Ερευνητές που εργάζονται για τον τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολείται με το κλίμα έχουν καταγράψει ότι στη Βουργουνδία πολλά από τα επιλεγμένα σταφύλια ωριμάζουν δύο εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με τις πρόσφατες δεκαετίες.

Η κλιματική αλλαγή απειλεί κάποια από τα καλύτερα κρασιά του κόσμου
ΚΡΑΣΙ 2

Η άνοδος των θερμοκρασιών έχει έναν πολύ σημαντικό αντίκτυπο που μέχρι πρότινος πολλοί αγνοούσαν. Ο wine expert και καθηγητής Τεχνολογίας Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας Steve Charters αναφέρει ότι "όταν τα σταφύλια βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 30°C για ένα μεγάλο διάστημα, παύουν να ωριμάζουν. Αυτό οδηγεί με τη σειρά του σε μία ματαίωση της διαδικασίας μέσα από την οποία παράγεται το κρασί. Η χρήση σταφυλιών που δεν έχουν ωριμάσει είναι απολύτως λανθασμένη και αυτό αντικατοπτρίζεται στο τελικό προϊόν".

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι σε κάποιες, ελάχιστες, περιπτώσεις, οι υψηλές θερμοκρασίες βελτιώνουν την ποιότητα κάποιων ποικιλιών αλλά και πάλι χρειάζεται ταχύτητα και προσοχή στη συγκομιδή και την αξιοποίησή τους. Βασικό πρόβλημα όμως παραμένουν πάντοτε οι μειωμένες βροχοπτώσεις και γενικότερα η αστάθεια των καιρικών συνθηκών. Αυτό, ίσως γίνει κατανοητό στον καθένα, όταν δούμε τις τιμές να παρουσιάζουν απότομη και μεγάλη αύξηση.  


Διάβασε ακόμη για τον μαγικό κόσμο των κρασιών της Donnafugata, τον οινικό παράδεισο που ονομάζεται Αμπρούτσο και την τέχνη του διασημότερου ροζέ του πλανήτη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οινόραμα και Βάκχες: Στην Αθήνα για κρασί

Το πιο ενδιαφέρον οινικό σαββατοκύριακο της χρονιάς.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Απολαμβάνοντας το κρασί όπως οι οινογνώστες

Μάθε να σερβίρεις, να κρατάς το ποτήρι, να δοκιμάζεις και να απολαμβάνεις το κρασί σωστά.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Cristiano Ronaldo μόλις δημιούργησε την πιο ακριβή σαμπάνια στον κόσμο

Η ονομασία της σαμπάνιας για τα 777 γκολ της καριέρας του και η αστρονομική τιμή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Tasty Awards 2024 x Esquire: Τα ξεχωριστά μπαρ των Αθηνών

Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις την αγαπημένη σου μπάρα στην πόλη.

Monkey 47: Το μυστικό του Μέλανα Δρυμού

Κάπου ανάμεσα σε μύθους και ένα τερέν μοναδικής φυσικής ομορφιάς, η ουσία του Black Forest μοιάζει να χωρά σε μία φιάλη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας