
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ρούμι από τη Τζαμάικα
Για κάποιους είναι το καλύτερο που υπάρχει.

Το ρούμι είναι εδώ, στην καλύτερη ενδεχομένως φάση της ιστορίας του. Αλλά στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από την μόδα. Κάποια από τα πιο αγαπητά και best sellers cocktails άλλωστε έχουν ως βάση το ποτό της χαράς: Daiquiri, Piña Colada, Dark and Stormy, Mojito. Ιστορικά, πατρίδα του ρουμιού θεωρείται η νησιωτική χώρα των Μπαρμπέιντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή της Καραϊβικής δεν είναι η μόνη που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα. Η Τζαμάικα και η βιομηχανία της στην ουσία βελτίωσαν την πρώτη ύλη και έβαλαν περισσότερο από ποτέ το ρούμι στον χάρτη του παγκοσμίου drinking.
Η ιστορία
Για να φτιάξεις ρούμι, χρειάζεσαι ζάχαρη. Η εν λόγω ουσία εισήχθη στην Τζαμάικα το 1494 από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος την μετέφερε εκεί από τα Κανάρια Νησιά. Όταν οι Βρετανοί ανέλαβαν την κυριαρχία του νησιού, το 1655, έφεραν μαζί τους και την τεχνογνωσία της απόσταξης και παρασκευής ρουμιού που είχαν μάθει στα άλλα νησιά της Καραϊβικής. Για να αναπτύξουν περαιτέρω το εμπόριο, ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το ρούμι, χρησιμοποιώντας δούλους για ευρεία παραγωγή. Γενικότερα, οι δούλοι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ρουμιού. Όταν τη δεκαετία του 1830 καταργήθηκε η δουλεία, η βιομηχανία υπέστη σημαντικό πρόβλημα και η παραγωγή μειώθηκε αισθητά. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η Τζαμάικα διέθετε περισσότερα από 148 αποστακτήρια, τα οποία μειώθηκαν στα 25 το 1948.
Σήμερα, λειτουργούν μόλις 4 στο νησί (Hampden Estate, Appleton Estate, Worthy Park Estate και National Rums of Jamaica) αλλά η παραγωγή έχει αυξηθεί λόγω των νέων μεθόδων, της συστηματοποίησης, της υψηλής τεχνογνωσίας και της αποδοτικότερης εργασίας. Τα τζαμαϊκανά ρούμια ξεχωρίζουν για την ποιότητά, την ποικιλία και τον αυθεντικό χαρακτήρα τους. Στην Τζαμάικα, συνηθίζουν να λένε πως παράγουν τόσο ρούμι που μπορούν να γεμίσουν 20 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων κάθε χρόνο. Πλέον, το ποτό εξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες.
Τι το κάνει ξεχωριστό
Το τζαμαϊκανό ρούμι διαθέτει γεμάτο σώμα λόγω της μελάσας που ζυμώνεται σε μεγάλα βαρέλια που ονομάζονται puncheons και αποστάζεται μέσω της μεθόδου pot still. Ο "άγριος" τρόπος ζύμωσης του δίνει την ξεχωριστή του γεύση. Τα φυσικά υλικά του προσθέτουν νότες τροπικών φρούτων, καπνού, μπαχαρικών, γλυκιάς καραμέλας ενώ απαγορεύεται η χρήση ζάχαρης στην παρασκευή του. Στοιχεία αντλεί και από τον ασβεστόλιθο στο έδαφος του νησιού, όπου καλλιεργούνται τα ζαχαροκάλαμα. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια.
Πώς θα το πιεις
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεωρίες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μία βασική αρχή είναι να μην χρησιμοποιήσεις Coca Cola ή αν το κάνεις, να είναι μία περιορισμένη ποσότητα. Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις, προτίμησε το ποτό εντελώς σκέτο, ώστε να κατανοήσεις τα αρώματα, τις γεύσεις και τον χαρακτήρα του κάθε brand. Έπειτα, μπορείς να δεις ή να ζητήσεις συμβουλές για το πώς το κάθε ένα από τα τζαμαϊκανά ρούμια μπορεί να αξιοποιηθεί σε cocktail.
Κάποιες ετικέτες που πρέπει να ξέρεις
Σε περίπτωση που θέλεις να γνωρίσεις αλλά και να πειραματιστείς με το ρούμι της Τζαμάικα, ακολουθούν 5 ετικέτες όπως τις προτείνει ο Global Rum Ambassador, Ian Burrell.
Wray & Nephew White Overproof Rum - Appleton Estate

Με 63% ABV, θα έλεγε κανείς ότι είναι ο βασιλιάς των ρουμιών. Έντονο, ανόθευτο και ξεχωριστό, αποτελεί το εθνικό ρούμι της Τζαμάικα.
Rum-Bar White Overproof Rum - Worthy Park Estate

Αν επιθυμείς κάτι με λιγότερους αλκοολικούς βαθμούς από το προηγούμενο αλλά με τα ίδια σχεδόν στοιχεία, τότε αυτό το ρούμι με 40% ABV είναι η τέλεια επιλογή. Στη μύτη θυμίζει ένα βαρύ τζαμαϊκανό ρούμι αλλά στον ουρανίσκο αποδεικνύεται ελαφρύ, φρουτώδες και πραγματικά νόστιμο.
Hampden Estate Pure Single Rum 46% ABV

Ένα από τα πιο γευστικά και ευπροσάρμοστα ρούμια, που προέρχεται από το αποστακτήριο Hampden Estate, σε συνεργασία με τον φημισμένο εμφιαλωτή Velier. Ένα από τα πιο funky της κατηγορίας.
Appleton Estate 12 Year Old Rare Blend

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία του γουλιά αποδεικνύει ότι είναι ένα από τα καλύτερα ρούμια του κόσμου. Τροπικό και ευπροσάρμοστο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε τρόπο.
Worthy Park Sherry Cask 57% ABV

Παλαιώνει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν bourbon για 4 χρόνια και εν συνεχεία σε Oloroso sherry casks. Κάτι που δεν συνηθίζεται για τα ρούμια από την Τζαμάικα. Αποτέλεσμα αυτών το θαυμάσιο φινίρισμα και οι νότες φρούτων και μπαχαρικών στο τελείωμα.
Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το τέλειο Dark and Stormy και την ιστορία της εξωτικής Pina Colada.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες