Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ρούμι από τη Τζαμάικα

Για κάποιους είναι το καλύτερο που υπάρχει.

Το ρούμι είναι εδώ, στην καλύτερη ενδεχομένως φάση της ιστορίας του. Αλλά στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ από την μόδα. Κάποια από τα πιο αγαπητά και best sellers cocktails άλλωστε έχουν ως βάση το ποτό της χαράς: Daiquiri, Piña Colada, Dark and Stormy, Mojito. Ιστορικά, πατρίδα του ρουμιού θεωρείται η νησιωτική χώρα των Μπαρμπέιντος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη περιοχή της Καραϊβικής δεν είναι η μόνη που έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το θέμα. Η Τζαμάικα και η βιομηχανία της στην ουσία βελτίωσαν την πρώτη ύλη και έβαλαν περισσότερο από ποτέ το ρούμι στον χάρτη του παγκοσμίου drinking. 

Η ιστορία

Για να φτιάξεις ρούμι, χρειάζεσαι ζάχαρη. Η εν λόγω ουσία εισήχθη στην Τζαμάικα το 1494 από τον Χριστόφορο Κολόμβο, ο οποίος την μετέφερε εκεί από τα Κανάρια Νησιά. Όταν οι Βρετανοί ανέλαβαν την κυριαρχία του νησιού, το 1655, έφεραν μαζί τους και την τεχνογνωσία της απόσταξης και παρασκευής ρουμιού που είχαν μάθει στα άλλα νησιά της Καραϊβικής. Για να αναπτύξουν περαιτέρω το εμπόριο, ασχολήθηκαν ενδελεχώς με το ρούμι, χρησιμοποιώντας δούλους για ευρεία παραγωγή. Γενικότερα, οι δούλοι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία του ρουμιού. Όταν τη δεκαετία του 1830 καταργήθηκε η δουλεία, η βιομηχανία υπέστη σημαντικό πρόβλημα και η παραγωγή μειώθηκε αισθητά. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, η Τζαμάικα διέθετε περισσότερα από 148 αποστακτήρια, τα οποία μειώθηκαν στα 25 το 1948.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ρούμι από τη Τζαμάικα

Σήμερα, λειτουργούν μόλις 4 στο νησί (Hampden Estate, Appleton Estate, Worthy Park Estate και National Rums of Jamaica) αλλά η παραγωγή έχει αυξηθεί λόγω των νέων μεθόδων, της συστηματοποίησης, της υψηλής τεχνογνωσίας και της αποδοτικότερης εργασίας. Τα τζαμαϊκανά ρούμια ξεχωρίζουν για την ποιότητά, την ποικιλία και τον αυθεντικό χαρακτήρα τους. Στην Τζαμάικα, συνηθίζουν να λένε πως παράγουν τόσο ρούμι που μπορούν να γεμίσουν 20 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων κάθε χρόνο. Πλέον, το ποτό εξάγεται σε περισσότερες από 70 χώρες. 

Τι το κάνει ξεχωριστό

Το τζαμαϊκανό ρούμι διαθέτει γεμάτο σώμα λόγω της μελάσας που ζυμώνεται σε μεγάλα βαρέλια που ονομάζονται puncheons και αποστάζεται μέσω της μεθόδου pot still. Ο "άγριος" τρόπος ζύμωσης του δίνει την ξεχωριστή του γεύση. Τα φυσικά υλικά του προσθέτουν νότες τροπικών φρούτων, καπνού, μπαχαρικών, γλυκιάς καραμέλας ενώ απαγορεύεται η χρήση ζάχαρης στην παρασκευή του. Στοιχεία αντλεί και από τον ασβεστόλιθο στο έδαφος του νησιού, όπου καλλιεργούνται τα ζαχαροκάλαμα. Παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια.

Πώς θα το πιεις

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεωρίες πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Μία βασική αρχή είναι να μην χρησιμοποιήσεις Coca Cola ή αν το κάνεις, να είναι μία περιορισμένη ποσότητα. Την πρώτη φορά που θα δοκιμάσεις, προτίμησε το ποτό εντελώς σκέτο, ώστε να κατανοήσεις τα αρώματα, τις γεύσεις και τον χαρακτήρα του κάθε brand. Έπειτα, μπορείς να δεις ή να ζητήσεις συμβουλές για το πώς το κάθε ένα από τα τζαμαϊκανά ρούμια μπορεί να αξιοποιηθεί σε cocktail.

Κάποιες ετικέτες που πρέπει να ξέρεις

Σε περίπτωση που θέλεις να γνωρίσεις αλλά και να πειραματιστείς με το ρούμι της Τζαμάικα, ακολουθούν 5 ετικέτες όπως τις προτείνει ο Global Rum Ambassador, Ian Burrell.

Wray & Nephew White Overproof Rum - Appleton Estate

ΡΟΥΜΙ ΤΖΑΜΑΙΚΑ 5

Με 63% ABV, θα έλεγε κανείς ότι είναι ο βασιλιάς των ρουμιών. Έντονο, ανόθευτο και ξεχωριστό, αποτελεί το εθνικό ρούμι της Τζαμάικα.

Rum-Bar White Overproof Rum - Worthy Park Estate

ΡΟΥΜΙ ΤΖΑΜΑΙΚΑ 4

Αν επιθυμείς κάτι με λιγότερους αλκοολικούς βαθμούς από το προηγούμενο αλλά με τα ίδια σχεδόν στοιχεία, τότε αυτό το ρούμι με 40% ABV είναι η τέλεια επιλογή. Στη μύτη θυμίζει ένα βαρύ τζαμαϊκανό ρούμι αλλά στον ουρανίσκο αποδεικνύεται ελαφρύ, φρουτώδες και πραγματικά νόστιμο.

Hampden Estate Pure Single Rum 46% ABV

ΡΟΥΜΙ ΤΖΑΜΑΙΚΑ 3

Ένα από τα πιο γευστικά και ευπροσάρμοστα ρούμια, που προέρχεται από το αποστακτήριο Hampden Estate, σε συνεργασία με τον φημισμένο εμφιαλωτή Velier. Ένα από τα πιο funky της κατηγορίας.

Appleton Estate 12 Year Old Rare Blend

ΡΟΥΜΙ ΤΖΑΜΑΙΚΑ 2

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία του γουλιά αποδεικνύει ότι είναι ένα από τα καλύτερα ρούμια του κόσμου. Τροπικό και ευπροσάρμοστο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κάθε τρόπο.

Worthy Park Sherry Cask 57% ABV

ΡΟΥΜΙ ΤΖΑΜΑΙΚΑ 1

Παλαιώνει σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν bourbon για 4 χρόνια και εν συνεχεία σε Oloroso sherry casks. Κάτι που δεν συνηθίζεται για τα ρούμια από την Τζαμάικα. Αποτέλεσμα αυτών το θαυμάσιο φινίρισμα και οι νότες φρούτων και μπαχαρικών στο τελείωμα.


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το τέλειο Dark and Stormy και την ιστορία της εξωτικής Pina Colada.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα