Μπύρα και φαγητό: Τα ιδανικότερα pairings

Η μπύρα και το περιεχόμενο του πιάτου σου σχετίζονται με πολύ πιο περίπλοκο τρόπο απ’ όσο φανταζόσουν.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 05 Φεβρουαρίου 2020

Όταν ακούς τις λέξεις "μπύρα" και "φαγητό" στην ίδια πρόταση, στο μυαλό σου έρχονται πολύ συγκεκριμένες εικόνες: Γερμανοί με ρόδινα μαγουλάκια και κατακόκκινες μύτες να κατεβάζουν τις Paulaner ανά λίτρα σε κάποια πλατεία της Βαυαρίας παρέα με λουκάνικα, κότσια και πελάγη πατατοσαλάτας. Αμερικανοί rednecks με κιβώτια Budweiser δίπλα από κάποια ψησταριά τσακίζοντας παϊδάκια από τη φωτιά. Ή ακόμα και ο θείος από το χωριό που πίνει με δύο γουλιές –κυριολεκτικά– το μισόλιτρο μπουκάλι κάποιας εμπορικής lager για να σβήσει την αψάδα από το κοκορέτσι κάποιο μεσημέρι Πέμπτης.

Όλα αυτά είναι κοντά στην πραγματικότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλη η εικόνα. Ο ζύθος και το φαγητό έχουν πολύ πιο ιδιαίτερη σχέση από αυτήν που μέχρι τώρα γνώριζες ή απλά υποπτευόσουν. Το pairing το σωστό ισχύει ακόμα κι αν το ποτήρι σου δεν περιέχει κάποιο φημισμένο οινικό εκπρόσωπο της Προβηγκίας, αλλά μια κατάξανθη Τσέχα που ακούει στο όνομα Pilsner Urquell. Το γεγονός μάλιστα ότι ακόμα και ο Ferran Adrià έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με το ζήτημα (μέσω της Estrella) πιστεύοντας τόσο πολύ στη σύνδεση του εν λόγω ποτού με τη γαστρονομία μαρτυρά του λόγου το ασφαλές.

Μπύρα και φαγητό: Τα ιδανικότερα pairings

Τα βασικά

Αν πρέπει κάτι να θυμάσαι αρχικά, αυτό είναι ότι οι υψηλόβαθμες σε αλκοόλ μπύρες με το γεμάτο σώμα και τα έντονα, σε υπερβολικό βαθμό χαρακτηριστικά δεν είναι και οι ιδανικές για να συνοδεύσουν το φαγητό. Προτίμησε μια τέτοια για την after-dinner εμπειρία. Επίσης, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει μια αρμονία ή αλληλοσυμπλήρωση των γεύσεων, χωρίς αυτό να αποκλείει μια δημιουργική κόντρα που μπορεί να αποδειχτεί ενδιαφέρουσα για τον ουρανίσκο.

Τι πάει με τι

Περνώντας στο καθαρά πρακτικό μέρος, ακολουθούν οι πιο ταιριαστοί συνδυασμοί φαγητού και μπύρας. Πικάντικα φαγητά, burgers και σαλάτες συμπληρώνονται αρμονικά από ελαφριές lager, ενώ για το μπάρμπεκιου και το μεξικάνικο φαγητό ιδανικό ταίρι μπορούν να αποτελέσουν οι India Pale Ale (IPA). Τα τηγανητά συνδυάζονται άψογα με pilsner αλλά και με ελαφριές ale ή lager. Τα θαλασσινά και τα οστρακοειδή μπορούν να συνοδευτούν με κάποια ξηρή porter, stout, bitter ή και με γερμανικές pilsner, αλλά για το σούσι θα ήταν πιο κατάλληλη (επίσης) μια ελαφριά lager ή κάποια ιαπωνική classic ale, που συνήθως υπάρχει σε κάθε εστιατόριο της fusion κουζίνας. Τέλος, ακόμα και το επιδόρπιο μπορεί να συνοδευτεί με μπύρα: Με τα σοκολατένια γλυκά δένει η γεύση μιας stout, ενώ για τα φρουτένια είναι πιο κατάλληλες οι ελαφριές lager ή ale. Πουτίγκες, σορμπέ και παγωτά μπορούν να πλαισιωθούν από μπύρες με φρουτώδεις νότες.

Τα κορυφαία μπυροπιάτα στην Αθήνα

  • Το σούπερ πιάτο (μήκους 1 μ.) που περιέχει σχεδόν τα πάντα (λουκάνικα, μπιφτέκια, σαλάτες, πίτες, σάλτσες) στο Green Rose Beer-Restaurant στο Περιστέρι.
  • Οτιδήποτε βγαίνει από το τηγάνι –ενδεχομένως το καλύτερο της πόλης– της ιρλανδικής παμπ The James Joyce στο Μοναστηράκι.
  • Το θαυμάσιο κότσι στο TAR Beer Restaurant στη λεωφόρο Ηρακλείου.
  • Οι μπουκιές κοτόπουλο και τα μανιτάρια στο Barley Cargo στην Κολοκοτρώνη.
  • Οι φτερούγες κοτόπουλου και οι χοντροκομμένες χειροποίητες τηγανητές πατάτες με μυστικό κάρι στην all time classic Εν Αιθρία στη Νέα Φιλαδέλφεια.
  • Η κρεατόπιτα με μοσχάρι και μπύρα Guinness καθώς και το σπιτικό μοσχαρίσιο μπιφτέκι Molly’s στο Molly Malone’s της Γλυφάδας.
  • Το σπιτικό χοιρινό σνίτσελ με συνοδεία σαλάτας cοleslaw και σος ταρτάρ στο Silly Wizards στην Αγία Παρασκευή.

Διάβασε ακόμη για την (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη, τα πιάτα που καθόρισαν τον Nobu Matsuhisa, την ιδιαίτερη περίπτωση της pinsa και τον πρέσβη της ελληνικής κουζίνας του σήμερα Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.