Atomik, η αρτιζάνικη βότκα του Τσερνόμπιλ

Spoiler alert: Δεν περιέχει ραδιενέργεια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 09 Μαρτίου 2020

Προφανώς, φτιάχνοντας μία βότκα από σιτηρά που καλλιεργούνται στην (πρώην) αποκλεισμένη ζώνη γύρω από το Τσερνομπίλ -σκηνικό μίας εκ των χειρότερων πυρηνικών καταστροφών της ιστορίας πριν από 3,5 δεκαετίας- οφείλεις να υιοθετήσεις και το κατάλληλο, επιθετικό αν μη τι άλλο, marketing. Αυτό σκέφτηκε πιθανότατα η ομάδα της Chernobyl Spirit Company, η οποία έχει παρουσιάσει εδώ και μερικούς μήνες την βότκα Atomik. 

Το όλο project ξεκίνησε από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ Jim Smith, σε συνεργασία με Βρετανούς και Ουκρανούς επιστήμονες και αποσταγματοποιούς, που ήθελαν αφενός να αποδείξουν πως δεν υπάρχει πλέον ραδιενέργεια στην περιοχή και αφετέρου να τονώσουν την ντόπια οικονομία, φτιάχνοντας ένα πολύ χαρακτηριστικό προϊόν της χώρας. Το τελευταίο ενισχύεται από το γεγονός πως το 75% από τα κέρδη των πωλήσεων -όταν η βότκα βγει σε ευρεία κυκλοφορία- θα πάνε σε οργανισμούς και φορείς της βορειοανατολικής Ουκρανίας.

Atomik, η αρτιζάνικη βότκα του Τσερνόμπιλ

Ο Smith επιμένει ότι πρόκειται για ένα 100% ασφαλές προϊόν καθώς μετά από σειρά εκτεταμένων τεστ δεν βρέθηκε απολύτως κανένα ίχνος από ραδιενεργά ισότοπα σαν το πλουτώνιο, το αμερίκιο, το καίσιο ή το στρόντιο. Πρόκειται για ένα spirit διπλής απόσταξης, με 40% ABV και όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μίας premium βότκας.

Προς το παρόν, υπάρχει μόνο μία φιάλη από την Atomik αλλά όπως σημειώνεται στο επίσημο site της Chernobyl Spirit Company, υπάρχει σχεδιασμός ώστε να κυκλοφορήσουν προσεχώς αρκετές από αυτές. 


Διάβασε ακόμη για το παρεξηγημένο αψέντι, το μικρότερο whisky bar στον κόσμο, 3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal, την αναγέννηση του ελληνικού κρασιού και το τέλειο pairing του Aperol Spritz με την πίτσα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Negroni των whiskey drinkers

Η ιστορία και η συνταγή του Boulevardier.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι cool τύποι της TV που δε θα πίναμε ποτό μαζί τους

Τελικά ένα old fashioned με τον Don Draper δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα pairings του ούζου

Όχι, δε μιλάμε απλά για "ένα ούζο με μεζέ" αλλά για μία ολόκληρη ιεροτελεστία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ποτά και Μπαρ για τη σημερινή World Cocktail Day

Η 13η ημέρα του Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Για bar hopping στο Athens Cocktail Festival & Week

Κορυφαία μπαρ και bartenders, πρωτότυπα concepts και ενδιαφέροντα σεμινάρια ανανεώνουν για λίγες ημέρες την εγχώρια πίνειν σκηνή, στο πλαίσιο του Athens Cocktail Festival & Week.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η ιστορία του τσίπουρου από τον περασμένο αιώνα

Για να αφηγηθείς την ιστορία του τσίπουρου από τον περασμένο αιώνα αρκεί να δεις το νέο διαφημιστικό σποτ του Τσίπουρου Καλαϊτζή.

Γραφει Γιαννης Σπανος