
3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal
Καλό θα είναι να τα γνωρίζεις.
Κάτι που πιθανότατα δεν γνώριζες, είναι πως η αλκοολική παράδοση της χώρας της κεντρικής Αμερικής δεν εξαντλείται στην τεκίλα. Δεν εξαντλείται καν στο mezcal, ούτε στην πολυσυζητημένη εσχάτως μπύρα Corona - και δεν χρειάζεται να ρωτήσεις το γιατί στην τελευταία περίπτωση. Στο Μεξικό λοιπόν, το ψάχνουν αρκετά στο κομμάτι των spirits και εκτός από τις κατηγορίες που προσφέρουν μάλλον σίγουρα αποτελέσματα, όπως το ουίσκι, πειραματίζονται αρκετά με τις παραδοσιακές τεχνικές απόσταξης και τα φυτά τους. Το αποτέλεσμα είναι ποτά όπως τα παρακάτω.
Raicilla
Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε απλοϊκά ως το mezcal που φτιάχνεται στις πολιτείες που δεν ανήκουν στις επίσημες παραγωγής του συγκεκριμένου ποτού. Φτιάχνεται από αγαύη και έχει συνήθως μακρά περίοδο ζύμωσης (2 με 3 εβδομάδες) εν αντιθέσει με το τυπικό mezcal (4-5 ημέρες). To γεγονός αυτό του δίνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, σε μία διαδικασία που θυμίζει αρκετά εκείνη του ρουμιού από την Τζαμάικα. H raicilla έχει αρκετά πιο μυρωδάτο άρωμα από την τεκίλα και δεν διαθέτει το κάπνισμα του mezcal. Πολύ συχνά παρουσιάζει γαλακτικές νότες, κάτι που τις δίνουν μία πολύ χαρακτηριστική γεύση.

Sotol
Πρόκειται για το απόσταγμα του ομώνυμου φυτού (η επιστημονική του ονομασία είναι Dasylirion wheeleri), που συναντάται στο Μεξικό, καθώς και στις πολιτείες της Αμερικής, Νέο Μεξικό και Τέξας. Το sotol δεν προέρχεται δηλαδή από την αγαύη όπως η τεκίλα και το mezcal. Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται θυμίζει εκείνον του mezcal, με το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται μέσα στο έδαφος (piña) να ψήνεται, να ζυμώνεται και στη συνέχεια να αποστάζεται. Συναντάται συνήθως με 35-45% ABV και η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι ανάμεσα σε τραγανή τεκίλα και έξτρα καπνιστό mezcal, με αρκετά γήινα χαρακτηριστικά και funky αρώματα (πεύκο, μέντα, ευκάλυπτος κ.α.). Είναι ένα αρκετά "καθαρό" spirit, με βοτανικά αρώματα και βαθιά πολυπλοκότητα.
Avila
Το spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα είναι ένα προϊόν από 100% μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits. Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος. Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.

Διάβασε ακόμη για την ιστορία του πιο παλιού μπαρ της Αμερικής, κάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι και το επόμενο μεγάλο spirit.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες