3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal

Καλό θα είναι να τα γνωρίζεις.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2020

Κάτι που πιθανότατα δεν γνώριζες, είναι πως η αλκοολική παράδοση της χώρας της κεντρικής Αμερικής δεν εξαντλείται στην τεκίλα. Δεν εξαντλείται καν στο mezcal, ούτε στην πολυσυζητημένη εσχάτως μπύρα Corona - και δεν χρειάζεται να ρωτήσεις το γιατί στην τελευταία περίπτωση. Στο Μεξικό λοιπόν, το ψάχνουν αρκετά στο κομμάτι των spirits και εκτός από τις κατηγορίες που προσφέρουν μάλλον σίγουρα αποτελέσματα, όπως το ουίσκι, πειραματίζονται αρκετά με τις παραδοσιακές τεχνικές απόσταξης και τα φυτά τους. Το αποτέλεσμα είναι ποτά όπως τα παρακάτω.

Raicilla 

Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε απλοϊκά ως το mezcal που φτιάχνεται στις πολιτείες που δεν ανήκουν στις επίσημες παραγωγής του συγκεκριμένου ποτού. Φτιάχνεται από αγαύη και έχει συνήθως μακρά περίοδο ζύμωσης (2 με 3 εβδομάδες) εν αντιθέσει με το τυπικό mezcal (4-5 ημέρες). To γεγονός αυτό του δίνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, σε μία διαδικασία που θυμίζει αρκετά εκείνη του ρουμιού από την Τζαμάικα. H raicilla έχει αρκετά πιο μυρωδάτο άρωμα από την τεκίλα και δεν διαθέτει το κάπνισμα του mezcal. Πολύ συχνά παρουσιάζει γαλακτικές νότες, κάτι που τις δίνουν μία πολύ χαρακτηριστική γεύση.

3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal

Sotol

Πρόκειται για το απόσταγμα του ομώνυμου φυτού (η επιστημονική του ονομασία είναι Dasylirion wheeleri), που συναντάται στο Μεξικό, καθώς και στις πολιτείες της Αμερικής, Νέο Μεξικό και Τέξας. Το sotol δεν προέρχεται δηλαδή από την αγαύη όπως η τεκίλα και το mezcal. Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται θυμίζει εκείνον του mezcal, με το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται μέσα στο έδαφος (piña) να ψήνεται, να ζυμώνεται και στη συνέχεια να αποστάζεται. Συναντάται συνήθως με 35-45% ABV και η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι ανάμεσα σε τραγανή τεκίλα και έξτρα καπνιστό mezcal, με αρκετά γήινα χαρακτηριστικά και funky αρώματα (πεύκο, μέντα, ευκάλυπτος κ.α.). Είναι ένα αρκετά "καθαρό" spirit, με βοτανικά αρώματα και βαθιά πολυπλοκότητα.

Avila

Το spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα είναι ένα προϊόν από 100% μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits. Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος. Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.  

ΠΟΤΟ ΜΕΞΙΚΟ 1

Διάβασε ακόμη για την ιστορία του πιο παλιού μπαρ της Αμερικής, κάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι και το επόμενο μεγάλο spirit.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.