3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal

Καλό θα είναι να τα γνωρίζεις.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2020

Κάτι που πιθανότατα δεν γνώριζες, είναι πως η αλκοολική παράδοση της χώρας της κεντρικής Αμερικής δεν εξαντλείται στην τεκίλα. Δεν εξαντλείται καν στο mezcal, ούτε στην πολυσυζητημένη εσχάτως μπύρα Corona - και δεν χρειάζεται να ρωτήσεις το γιατί στην τελευταία περίπτωση. Στο Μεξικό λοιπόν, το ψάχνουν αρκετά στο κομμάτι των spirits και εκτός από τις κατηγορίες που προσφέρουν μάλλον σίγουρα αποτελέσματα, όπως το ουίσκι, πειραματίζονται αρκετά με τις παραδοσιακές τεχνικές απόσταξης και τα φυτά τους. Το αποτέλεσμα είναι ποτά όπως τα παρακάτω.

Raicilla 

Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε απλοϊκά ως το mezcal που φτιάχνεται στις πολιτείες που δεν ανήκουν στις επίσημες παραγωγής του συγκεκριμένου ποτού. Φτιάχνεται από αγαύη και έχει συνήθως μακρά περίοδο ζύμωσης (2 με 3 εβδομάδες) εν αντιθέσει με το τυπικό mezcal (4-5 ημέρες). To γεγονός αυτό του δίνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, σε μία διαδικασία που θυμίζει αρκετά εκείνη του ρουμιού από την Τζαμάικα. H raicilla έχει αρκετά πιο μυρωδάτο άρωμα από την τεκίλα και δεν διαθέτει το κάπνισμα του mezcal. Πολύ συχνά παρουσιάζει γαλακτικές νότες, κάτι που τις δίνουν μία πολύ χαρακτηριστική γεύση.

3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal

Sotol

Πρόκειται για το απόσταγμα του ομώνυμου φυτού (η επιστημονική του ονομασία είναι Dasylirion wheeleri), που συναντάται στο Μεξικό, καθώς και στις πολιτείες της Αμερικής, Νέο Μεξικό και Τέξας. Το sotol δεν προέρχεται δηλαδή από την αγαύη όπως η τεκίλα και το mezcal. Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται θυμίζει εκείνον του mezcal, με το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται μέσα στο έδαφος (piña) να ψήνεται, να ζυμώνεται και στη συνέχεια να αποστάζεται. Συναντάται συνήθως με 35-45% ABV και η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι ανάμεσα σε τραγανή τεκίλα και έξτρα καπνιστό mezcal, με αρκετά γήινα χαρακτηριστικά και funky αρώματα (πεύκο, μέντα, ευκάλυπτος κ.α.). Είναι ένα αρκετά "καθαρό" spirit, με βοτανικά αρώματα και βαθιά πολυπλοκότητα.

Avila

Το spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα είναι ένα προϊόν από 100% μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits. Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος. Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.  

ΠΟΤΟ ΜΕΞΙΚΟ 1

Διάβασε ακόμη για την ιστορία του πιο παλιού μπαρ της Αμερικής, κάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι και το επόμενο μεγάλο spirit.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αθηναϊκή μπαρ σκηνή δένει στο νησί

Επιτυχημένες ομάδες, projects και πρόσωπα κάνουν το last call τους στις μπάρες της πόλης και σαλπάρουν.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι επιδραστικότεροι άνθρωποι από τον κόσμο των μπαρ για το 2022

Βασίλης Κυρίτσης και Ελένη Νικολούλια στη λίστα των σημαντικότερων ανθρώπων του σύμπαντος της μπάρας για τη χρονιά που διανύουμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένα βερμούτ για το τέλειο Negroni

To Carpano Antica Formula, το πρώτο βερμούτ στον κόσμο, αναβαθμίζει το κλασικά κομψό cocktail κάθε, μα κάθε, φορά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Αλκοόλ χωρίς τύψεις, σύμφωνα με έναν ειδικό

Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος κατανάλωσης αλκοόλ, σύμφωνα με έναν διαιτολόγο.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λοκάλι, στην ταράτσα με αγαύη

Η ενδεχομένως πιο feelgood αθηναϊκή ταράτσα ετοιμάζεται να γίνει και πάλι ένα αστικό καλοκαιρινό hit, τοποθετώντας στην καρδιά της μπάρας της την τεκίλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας