3 μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal
Καλό θα είναι να τα γνωρίζεις.
Κάτι που πιθανότατα δεν γνώριζες, είναι πως η αλκοολική παράδοση της χώρας της κεντρικής Αμερικής δεν εξαντλείται στην τεκίλα. Δεν εξαντλείται καν στο mezcal, ούτε στην πολυσυζητημένη εσχάτως μπύρα Corona - και δεν χρειάζεται να ρωτήσεις το γιατί στην τελευταία περίπτωση. Στο Μεξικό λοιπόν, το ψάχνουν αρκετά στο κομμάτι των spirits και εκτός από τις κατηγορίες που προσφέρουν μάλλον σίγουρα αποτελέσματα, όπως το ουίσκι, πειραματίζονται αρκετά με τις παραδοσιακές τεχνικές απόσταξης και τα φυτά τους. Το αποτέλεσμα είναι ποτά όπως τα παρακάτω.
Raicilla
Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε απλοϊκά ως το mezcal που φτιάχνεται στις πολιτείες που δεν ανήκουν στις επίσημες παραγωγής του συγκεκριμένου ποτού. Φτιάχνεται από αγαύη και έχει συνήθως μακρά περίοδο ζύμωσης (2 με 3 εβδομάδες) εν αντιθέσει με το τυπικό mezcal (4-5 ημέρες). To γεγονός αυτό του δίνει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, σε μία διαδικασία που θυμίζει αρκετά εκείνη του ρουμιού από την Τζαμάικα. H raicilla έχει αρκετά πιο μυρωδάτο άρωμα από την τεκίλα και δεν διαθέτει το κάπνισμα του mezcal. Πολύ συχνά παρουσιάζει γαλακτικές νότες, κάτι που τις δίνουν μία πολύ χαρακτηριστική γεύση.

Sotol
Πρόκειται για το απόσταγμα του ομώνυμου φυτού (η επιστημονική του ονομασία είναι Dasylirion wheeleri), που συναντάται στο Μεξικό, καθώς και στις πολιτείες της Αμερικής, Νέο Μεξικό και Τέξας. Το sotol δεν προέρχεται δηλαδή από την αγαύη όπως η τεκίλα και το mezcal. Ο τρόπος με τον οποίο φτιάχνεται θυμίζει εκείνον του mezcal, με το στέλεχος του φυτού που βρίσκεται μέσα στο έδαφος (piña) να ψήνεται, να ζυμώνεται και στη συνέχεια να αποστάζεται. Συναντάται συνήθως με 35-45% ABV και η γεύση του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι ανάμεσα σε τραγανή τεκίλα και έξτρα καπνιστό mezcal, με αρκετά γήινα χαρακτηριστικά και funky αρώματα (πεύκο, μέντα, ευκάλυπτος κ.α.). Είναι ένα αρκετά "καθαρό" spirit, με βοτανικά αρώματα και βαθιά πολυπλοκότητα.
Avila
Το spirit που θυμίζει αρκετά τεκίλα είναι ένα προϊόν από 100% μπλε αγαύη. Σε αντίθεση με την τεκίλα, φτιάχνεται μόνο στην πολιτεία Μορέλος, στα νότια του Μεξικού και αποτελεί μια νέα κατηγορία ποτού, που λανσάρει η Revel Spirits. Εν αντιθέσει με τις περιοχές που παράγουν τεκίλα και οι φυτείες αγαύης βρίσκονται σε αυτές για πάνω από 400 χρόνια, εδώ έχουν υπάρξει νέες καλλιέργειες (συγκεκριμένα, από το 2012) στα πλούσια, αλκαλικά εδάφη του Μορέλος. Όπως και η τεκίλα, διαχωρίζεται σε τρεις βασικές κατηγορίες (μέχρι στιγμής), τις blanco, reposado και anejo και η γεύση της περιγράφεται ως απαλή, με ελαφρώς καπνιστό προφίλ - κάτι σαν υβρίδιο μεταξύ των δύο αρχηγών της agave industry.

Διάβασε ακόμη για την ιστορία του πιο παλιού μπαρ της Αμερικής, κάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι και το επόμενο μεγάλο spirit.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.