Το τσάι είναι βρετανική υπόθεση

Οι κανόνες της συνήθειας του English tea από μία tea sommelier.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 22 Ιουνίου 2020

Είναι αρκετά εύκολο για τον οποιονδήποτε να φτιάξει ένα τσάι, αν και ελάχιστοι στη χώρα μας -και γενικότερα στη Μεσόγειο- το προτιμούν συγκριτικά με τον καφέ. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια δημιουργίας σχετικής κουλτούρας με ποιοτικά blends, νόστιμα συνοδευτικά ή ακόμη και θεματικά καταστήματα.

Η ιεροτελεστία του English tea ωστόσο, είναι κάτι που μπορείς να κάνεις και στο σπίτι, ακολουθώντας τις σωστές συμβουλές (και πιθανότατα πραγματοποιώντας ένα απαραίτητο διάλειμμα από την κατανάλωση αλκοόλ).

Το τσάι είναι βρετανική υπόθεση

Η Angela Pryce δηλώνει επαγγελματίας σομελιέ τσαγιού και γράφοντας στην Guardian θέτει τους κανόνες της όλης διεργασίας. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τα ποιοτικά υλικά που είναι απαραίτητα. Μάλιστα, η Pryce τονίζει ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείς μεγάλα φακελάκια τσαγιού καθώς διατηρούν καλύτερα τις γεύσεις και τα αρώματα. Έπειτα, δεν είναι απαραίτητη η τσαγιέρα. Υπάρχουν ειδικά φίλτρα που σου επιτρέπουν να φτιάξεις τσάι σε ένα και μόνο φλιτζάνι.

Όσον αφορά το νερό, ιδανικά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ποσότητα χωρίς την παρουσία αλάτων ή όσο το δυνατόν μικρότερης, οπότε οφείλεις να προμηθευτείς εμφιαλωμένο ή κάποιο φίλτρο για τη βρύση. Έπειτα, υπάρχει και ο παράγοντας της θερμοκρασίας, ο οποίος διαφέρει αναλόγως του είδους του τσαγιού κάθε φορά. Αν για παράδειγμα θέλεις να πιεις μαύρο τσάι, το νερό θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καυτό, σχεδόν σε θερμοκρασία εξάτμισης (κοντά στους 100°C). Αν πάλι προτιμάς το πράσινο τσάι, η ιδανική θερμοκρασία νερού είναι 70°C-80°C.

ΤΣΑΙ 1
ΤΣΑΙ 2

Τέλος, ένα σημαντικό ερώτημα: Τι μπορούμε να προσθέσουμε; Σύμφωνα με την Angela Pryce αυτό είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Η ίδια πάντως προτείνει την προσθήκη γάλακτος στο μαύρο τσάι, ειδικά αν αυτό καταναλώνεται μαζί με το πρωινό. 

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Cocktails

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το λευκό και το ροζέ κρασί του οίκου Chanel

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο γαλλικός οίκος μόδας κυκλοφορεί το δικό του κρασί.

Τα best sellers ποτά κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Ξέρουμε τι έπινες όσο βρισκόσουν σπίτι.