Η εποχή του Tom Collins

Το gin tonic βρήκε το διάδοχό του και αυτή είναι η καταλληλότερη περίοδος για να τον τιμήσεις.

Είμαι σίγουρος πως αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ψάχνονται λίγο παραπάνω με το ποτό, τα τελευταία τρία -τουλάχιστον- χρόνια έχεις υιοθετήσει μία πολύ συγκεκριμένη συνήθεια. Ή πιο ορθά, έχεις αλλάξει γούστα. Φυσικά και αναφέρομαι στην επανένταξη του gin tonic στις συνήθειες κάθε discerning drinker. Το εν λόγω ποτό έχει επανέλθει δυναμικά, αποτινάσσοντας από πάνω του τη σφραγίδα που μέχρι πρότινος το συνόδευε (ξέρεις ποια είναι αυτή, ας μην επεκταθούμε), με πολλούς να το τιμούν πια και ως ένα απογευματινό drink, συχνά εμπλουτισμένο και με άλλα στοιχεία.

Από ό,τι φαίνεται το gin tonic θα συνεχίσει να σερβίρεται εκτενώς στις μπάρες όλου του πλανήτη, δημιουργώντας ένα ρεύμα προς τη συγκεκριμένη αλκοολική κατεύθυνση. Μία τάση που θα περιλαμβάνει και ποτά όπως το Tom Collins, που δείχνει ικανό να πλαισιώσει, να διαδεχθεί ή ακόμη και να αποκαθηλώσει το G&T στις συνειδήσεις του κοινού και ειδικά σε αυτές των Millennials και των επόμενων γενεών. 

Η εποχή του Tom Collins

Η προέλευση του Tom Collins έχει δύο πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω της. Η πρώτη ξεπερνά τα 100 χρόνια και σύμφωνα με αυτή το συγκεκριμένο ποτό φτιάχτηκε από έναν bartender ονόματι John Collins στο Λονδίνο. Ο John Collins χρησιμοποίησε ένα δανέζικο gin που λεγόταν Οld Τom, με αποτέλεσμα τα ονόματά τους να μπερδευτούν και κάπως έτσι να γεννιέται το Tom Collins. Η δεύτερη και επικρατέστερη εκδοχή βασίζεται σε μία φάρσα (που έμεινε στην ιστορία ως The Great Tom Collins Hoax), που έγινε viral στη Νέα Υόρκη του 1874.

Τότε που εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες του Μεγάλου Μήλου άκουγαν στα μπαρ μία ιστορία για κάποιον Tom Collins που διέδιδε ψευδείς ιστορίες για τη φήμη τους, με αποτέλεσμα να τον αναζητούν σε διάφορα σημεία της πόλης. Οι bartenders φρόντιζαν να διαδίδεται ο μύθος του ανθρώπου που δεν υπήρξε ποτέ και ασφαλώς δημιούργησαν και το αντίστοιχο cocktail. Δύο χρόνια αργότερα ο "πατριάρχης" του αμερικανικού bartending Jerry Thomas συμπεριέλαβε τη συνταγή του Tom Collins στο δεύτερο βιβλίου του, How to Mix Drinks.

ΤΟΜ ΚΟΛΙΝΣ 2

Όσο για τη συνταγή του, αυτή περιλαμβάνει 2 μεζούρες London dry gin, 1 μεζούρα χυμό λεμονιού, 1/2 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης και σόδα. Τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ και σουρώνονται σε ψηλό ποτήρι, πριν γίνει απογέμισμα με σόδα και γαρνίρισμα με μία φλούδα ή φέτα λεμονιού και ένα βύσσινο. 


Διάβασε ακόμη για τα 10 πιο εμβληματικά μπαρ του πλανήτη, το Negroni των whiskey drinkers και τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.