Όλοι τρέχουν στο Mastodon

Στη μετά-Elon Musk εποχή του Twitter, οι χρήστες ψάχνουν εναλλακτική. Και μάλλον τη βρήκαν.

Όταν ακούς Mastodon, τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό; Μήπως η μπάντα του Troy Sanders - που παρεμπιπτόντως ήδη μετρά 22 χρόνια ύπαρξης; Ή μήπως το είδος προϊστορικού ελέφαντα; Στη μετά-Elon Musk εποχή του Twitter, τα παραπάνω είναι κανονικό ζονκ, αφού πρώτη σκέψη θα έπρεπε να είναι η πλατφόρμα - καταφύγιο για τους χρήστες που έχουν ξενερώσει με την εξέλιξη του βετεράνου του είδους, μαζί με το αντίπαλο δέος Facebook. Ευτυχώς επιλογές υπάρχουν, πόσο αποτελεσματικές είναι, το αναλύουμε παρακάτω.

Τι είναι το Mastodon

Το Mastodon είναι ένα αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι δε λειτουργεί από μία μόνο οντότητα, όπως συμβαίνει με το Facebook ή το Twitter, δεν υπάρχει δηλαδή μόνο ένα hub από όπου όλοι μπορούν να δουν το περιεχόμενο. Αντίθετα, βασίζεται σε διαφορετικές κοινότητες που χρησιμοποιώντας τον πηγαίο κώδικά του, δημιουργούν ανεξάρτητα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία λειτουργούν από εντελώς ανεξάρτητους οργανισμούς ή άτομα, χωρίς άμεση σύνδεση με το Mastodon.

>Διάβασε ακόμη: Το Twitter στην εποχή του Elon Musk

Έτσι, αυτό που κάνουν οι νέοι χρήστες μετά την εγγραφή τους είναι να επιλέγουν μία συγκεκριμένη κοινότητα. Οι υπάρχουσες είναι καταγεγραμμένες σε κατηγορίες του Mastodon (Γενικά, Τέχνη, Μουσική, Ακτιβισμός, Βιντεοπαιχνίδια, Τεχνολογία, Χιούμορ κλπ). Αμέσως μετά, "μπορούν να ακολουθήσουν και να μιλήσουν με άτομα από άλλες κοινότητες από έναν μόνο λογαριασμό", όπως αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα. Αν η κοινότητα που επέλεξαν δεν τους ταιριάζει, μπορούν να επιλέξουν κάποια άλλη χωρίς να χάσουν τους followers τους.

Γενικά η φήμη του Mastodon είναι καλή. Χαρακτηρίζεται ως "πολιτισμένο" κοινωνικό δίκτυο, επειδή απαριθμεί μόνο κοινότητες που έχουν δεσμευτεί για "ενεργό μετριοπάθεια κατά του ρατσισμού, του σεξισμού και της τρανσφοβίας και οποιουδήποτε είδους διάκρισης". Ομοίως, οι κοινότητες επικεντρώνονται στην αποφυγή της παραπληροφόρησης μέσω της προαναφερθείσας μετριοπάθειας.

Η εμπειρία

Στην πράξη τα παραπάνω μεταφράζονται ως εξής: Κάθε δίκτυο και κοινότητα είναι διαφορετικά και μπορείς να τα τσεκάρεις/ψάξεις για νέους followings μέσω hashtags ή να προσκαλέσεις τους φίλους σου. Οι γνώστες του είδους θεωρούν ότι αποτελεί μία νέα και καλύτερη έκδοση του Twitter, αφού δε διαφέρει ιδιαίτερα από τα άλλα δίκτυα.

Άλλες επιλογές όπως το Discord βασίζονται επίσης σε ανεξάρτητους servers, ωστόσο ο σχεδιασμός τους απέχει αρκετά από τα κοινωνικά δίκτυα, συνεπώς το Mastodon παραμένει το επικρατέστερο ως πιο εύχρηστο.

>Διάβασε ακόμη: Διαγράφοντας μια για πάντα το Twitter account

Κατά κάποιο τρόπο, θυμίζει ένα γόνιμο συνδυασμό Reddit και Twitter που προστατεύει περισσότερο το χρήστη από το ψευδές, βίαιο ή ανεπιθύμητο περιεχόμενο.

Μερικά μειονεκτήματα

Το κύριο πρόβλημα με το Mastodon είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί βέλτιστα μόνο από την επιφάνεια εργασίας. Δεν υπάρχει επίσημη εφαρμογή για κινητά, και ό,τι έχει δημιουργηθεί μέχρι στιγμής, πάσχει. Αυτό βέβαια, για κάποιους μπορεί να θεωρηθεί και πλεονέκτημα ως επιπρόσθετη εξοικονόμηση χρόνου. Επίσης, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για ένα δημοφιλές δίκτυο, δεν περιλαμβάνεται στα εξειδικευμένα προγράμματα κινητής τηλεφωνίας για social media, οπότε η χρήση του με δεδομένα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές χρεώσεις. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.