Tα πρώτα Nike Air Yeezy του Kanye West βγαίνουν στο σφυρί

Πολύ πριν την Adidas, ο δημοφιλής ράπερ συνεργαζόταν με τη Nike, δίνοντας στον κόσμο της μόδας ένα εμβληματικό sneaker.

Την τελευταία διετία, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και στα αθλητικά παπούτσια, με αφετηρία το 2019 όταν και για πρώτη φορά βγήκαν στο σφυρί sneakers από αυτόν, σε auction αποκλειστικά αφιερωμένη στο εν λόγω προϊόν. Τον περασμένο Φεβρουάριο μάλιστα, είχαν δημοπρατηθεί 76 σημαντικά ζευγάρια, ανάμεσα στα οποία βρισκόταν και τα Nike Hyperdunks του Barack Obama. Αυτή τη φορά, έρχεται η σειρά ενός αρκετά πιο σπάνιου και εμβληματικού παπουτσιού: Τα Air Yeezy 1 Prototypes που σχεδίασε (το 2007) και φόρεσε ο Kanye West, για λογαριασμό μάλιστα -τότε- της Nike και όχι της Adidas, αναμένεται να σπάσουν κάθε ρεκόρ, με τιμή εκκίνησης το 1 εκατ. δολάρια.

Η ιστορία των Yeezy

Ο 43χρονος Αμερικανός ράπερ ουσιαστικά άλλαξε τον κόσμο των sneakers στις 10 Φεβρουαρίου του 2008. Εκείνο το βράδυ και στην 50ή τελετή των Grammy Awards, ερμήνευσε τα Hey Mama και Stronger, φορώντας ένα ζευγάρι αθλητικών παπουτσιών που κανείς δεν μπορούσε να αναγνωρίσει. 

> Διάβασε ακόμη: Τα 10 πιο ακριβά sneakers στον κόσμο

Ήταν προφανές σε ποια εταιρεία άνηκαν λόγω του εμβληματικού Swoosh (του logo της Nike) αλλά δεν υπήρχε κάποιος που θα μπορούσε με σιγουριά να καταλάβει αν εντάσσονταν στην γκάμα των Air Jordans ή κάπου αλλού. Ήταν τα Air Yeezys.

Tα πρώτα Nike Air Yeezy του Kanye West βγαίνουν στο σφυρίRM Sotheby's

Υπήρχαν βέβαια και τότε φήμες πως η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών συνεργαζόταν με τον Kanye αλλά οι περισσότερες λεπτομέρειες είχαν παραμείνει μυστικές. Μέχρι εκείνο το βράδυ, που ουσιαστικά λειτούργησε σαν το δελτίο τύπου της Nike προς όλο τον πλανήτη και κάθε ενδιαφερόμενο.

> Διάβασε ακόμη: Τα νέα Yeezy

Το παπούτσι έγινε αμέσως viral σε μία εποχή που δεν υπήρχε καν ο όρος και τα social media δεν ήταν ακριβώς όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Ο Kanye West έφυγε από τη Nike και ξεκίνησε να συνεργάζεται με την Adidas το 2013, με τα Yeezy να έχουν έκτοτε διαφορετικό ύφος, design και φιλοσοφία.

NIKE AIR YEEZY ΤΟΥ ΚΑΝΙΕ ΓΟΥΕΣΤ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ 2RM Sotheby's

Η δημοπρασία

Από τις 16 έως και τις 21 Απριλίου, στο Hong Kong Convention and Exhibition Centre, θα τρέξει η σχετική δημοπρασία που εκτός από τα πρώτα Yeezys της ιστορίας, θα περιλαμβάνει και κάποια άλλα ζευγάρια. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το τελικό ποσό πώλησης θα είναι επταψήφιο και θα ξεπερνά κατά πολύ τα $1.000.000.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα