Οι ταινίες που έχτισαν το μύθο του Michael Bay

"Βράχος", "Κακά Παιδιά" ή μήπως "Αρμαγεδδών";

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 17 Φεβρουαρίου 2024

Ας είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια ο Michael Bay συνηθίζει να παραδίδει μέτριες (στην καλύτερη των περιπτώσεων) δουλειές που βασίζονται κυρίως στο CGI (στα εφέ δηλαδή), στην εύκολη ανάγνωση και τις σαχλές ατάκες. Παραδόξως, οι περισσότερες εξ' αυτών πηγαίνουν αρκετά καλά στις αίθουσες όσον αφορά τις εισπράξεις. Πριν από αυτό όμως και ειδικά τη δεκαετία του 1990, ο Καλιφορνέζος σκηνοθέτης ήταν εκείνος που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο μετρ της δράσης, με κάποιες από τις δουλειές του να έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές του συγκεκριμένου είδους ταινιών.

Με αφορμή τα σημερινά, 59α, γενέθλιά του καταλήγουμε στις κορυφαίες ταινίες του. 

Transformers (2007)

Fun fact: O Steven Spielberg παίρνει όλα τα credits για κάθε ταινία του franchise σαν παραγωγός αλλά είναι εκείνες οι εμμονές του Bay που έφεραν τα λεφτά στο ταμείο. Αν δεν ήταν αυτός, το τελικό αποτέλεσμα ίσως και να ήταν πολύ μακριά από τον μύθο των Transformers. Θα μπορούσε βέβαια να δώσει και κάτι πιο ιδιαίτερο αλλά πάμε πάσο. Ίσως δεν βοήθησαν και τόσο οι ανθρώπινοι χαρακτήρες της ταινίας και ειδικότερα ο πρωταγωνιστής.

6 Underground (2019)

Η Netflix-funded extravaganza δράσης ξεκινά με μία 20λεπτη καταδίωξη στη Φλωρεντία, που σε προδιαθέτει για το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Ο Ryan Reynolds πρωταγωνιστήσει σε αυτή την ταινία δράσης (μία ακόμη) που είναι γεμάτη χορηγικές τοποθετήσεις, υπερβολές, κλισέ και σαδιστικά εφέ. Παρόλα αυτά βλέπεται ευχάριστα ένα χαλαρό μεσημέρι Σαββάτου που δεν έχει Premier League.

Το νησί/ The Island (2005)

Πρόκειται για το μόνο εισπρακτικό flop του Bay (είχε μπάτζετ 126 εκατ. δολάρια και έβγαλε μόλις 35) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ήταν κακή ταινία. Δημιουργήθηκαν ίσως μεγαλύτερες προσδοκίες από όσο θα έπρεπε αλλά πρόκειται ενδεχομένως για την πιο εγκεφαλική του δουλειά.

> Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες δράσης που σημάδεψαν το είδος

Οκ, για τον Michael Bay μιλάμε οπότε και εδώ έχει εκρήξεις, περίεργες γωνίες λήψης και άφθονο πιστολίδι αλλά και πάλι, σε κάνει να σκεφτείς - συν το γεγονός πως έστρωσε ουσιαστικά το έδαφος για παραγωγές όπως το Hunger Games. Οι Ewan McGregor και Scarlett Johansson θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη χημεία.

"Αρμαγεδδών"/ Armageddon (1998)

Το άλμα του Bay από το genre της δράσης στο φάσμα του sci-fi και των ταινιών καταστροφής. Το "Αρμαγεδδών" έχει σχεδόν αστεία υπόθεση (αλήθεια, πίστευες ποτέ πως εργάτες γεωτρήσεων πετρελαίου θα μπορούσαν να πάνε τόσο εύκολα στο διάστημα και να σώσουν τον πλανήτη;) αλλά αυτή δίνεται εξαιρετικά καλοφτιαγμένη στον θεατή, με ένα έξοχο cast (Bruce Willis, Ben Affleck, Owen Wilson, Steve Buscemi κ.α.) και πολλές, πάρα πολλές, δόσεις υπερβολής, κάτι που το κάνει τρομερά διασκεδαστικό.

"Τα Κακά Παιδιά"/ Bad Boys (1995)

Σου λένε κάτι τα ονόματα Dana Carvey και Jon Lovitz. Κι όμως, αυτό επρόκειτο να είναι το πρωταγωνιστικό δίδυμο στα "Κακά Παιδιά" και την πρώτη τους ταινία πίσω στο 1995, που αποτελεί και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Michael Bay. Ευτυχώς για όλους -ίσως και για τον ίδιο τον σκηνοθέτη- στο εν λόγω over-the-top buddy cop action comedy βρέθηκαν οι Will Smith και Martin Lawrence.

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες ερωτικές ταινίες σύμφωνα με τους κριτικούς

Η τέλεια χημεία τους, το άφθονο πιστολίδι και οι δολοφονικές ατάκες έδωσαν ένα θαυμάσιο για το genre αποτέλεσμα που πολλοί προσπάθησαν να κοπιάρουν στο μέλλον. Αρκετά ενδιαφέρον και το sequel, 8 χρόνια μετά.

Οι υπόλοιπες ταινίες του Michael Bay

  • Transformers: Revenge of the Fallen (2009)
  • Transformers: Age of Extinction (2014)
  • Pearl Harbor (2001)
  • Transformers: The Last Knight (2017)
  • Bad Boys II (2003)
  • Transformers: Dark of the Moon (2011)
  • 13 Hours (2016)

Pain & Gain (2013)

Μία αστυνομική κωμωδία και ένα έξυπνο σατιρικό riff για τον αμερικανικό τρόπο ζωής και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον καθένα, που βασίζεται μάλιστα ένα σκοτεινό true-crime story. Ο The Rock, ο Anthony Mackie και ο Mark Wahlberg συνθέτουν ένα νεδιαφέρον τρίο, έχοντας αρκετά μούσκουλα και μία παράξενη ενέργεια.

"Ο Βράχος"/ The Rock (1996)

Δεν πρόκειται απλά για την καλύτερη ταινία του Michael Bay αλλά και για μία από τις πιο πολυσυζητημένες του είδους της γενικότερα. Θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει ως το τέλειο δείγμα των action movies των 90s. Nicolas Cage και Sean Connery συνθέτουν ένα μάλλον αδόκιμο δίδυμο ηρώων, που σκοπό έχει να αποτρέψει μία επίθεση με χημικά όπλα στο Σαν Φρανσίσκο από μία ομάδα πεζοναυτών και μισθοφόρων, που έχει καταλάβει το Αλκατράζ. Εξαιρετικό cast, καλογραμμένοι χαρακτήρες, δυνατοί διάλογοι και ο (κακός) Ed Harris σε μία από τις κορυφαίες ερμηνείες του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Dear God, the Parthenon is still broken, το πρώτο φωτογραφικό βιβλίο του Γιώργου Λάνθιμου

Στην εισαγωγή του Dear God, the Parthenon is still broken υπάρχει ένα ακυκλοφόρητο ποίημα της Patti Smith το οποίο έγραψε με έμπνευση την ταινία.

Ήξερες πως ο Freddie στο Ripley είναι το non-binary παιδί του Sting;

Tο Eliot Sumner είναι o σικάτος φίλος του Dickie και ένας πολύ καλός λόγος επίσης να δεις τη σειρά στο Netflix.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Το 'Landmarks II - Το Σινεμά στο Κέντρο' συνεχίζεται στα ιστορικά σινεμά της Αθήνας

4 ιστορικά σινεμά στο κέντρο της Αθήνας, 4 θεματικές προβολές, 13 ταινίες για την Αθήνα.

Μία ιταλική ταινία κάνει θραύση στο Netflix παγκοσμίως

Είναι η πρώτη φορά που μία μη αγγλόφωνη ταινία φθάνει στο Νο. 1 του παγκόσμιου chart ταινιών.

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.