History 101: Μαθήματα (;) σύγχρονης ιστορίας στο Netflix

Το νέο docuseries της πλατφόρμας φέρνει στο προσκήνιο πρωτοποριακές επιστημονικές καινοτομίες, κοινωνικά κινήματα και συνταρακτικές ανακαλύψεις. Γιατί όμως το κατηγορούν;

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το Netflix έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του φανατικό κοινό που καταβροχθίζει ό,τι νέο show προστίθεται στην κατηγορία του ντοκιμαντέρ. Docuseries, όπως το βραβευμένο με Όσκαρ American Factory, το απίστευτης αισθητικής Chef's Table και τα πρόσφατα Tiger King και The Last Dance έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον του κοινού για το είδος που κακά τα ψέματα μέχρι πρότινος χαρακτηριζόταν ως βαρετό και δύσκολο για θέαση. 

Η "φρέσκια" προσθήκη της δημοφιλούς πλατφόρμας streamings στη συγκεκριμένη κατηγορία ακούει στο όνομα History 101 (Ιστορία 101). Πρόκειται για μία σειρά ντοκιμαντέρ -η 1η σεζόν έκανε πρεμιέρα πριν λίγες ημέρες στην πλατφόρμα και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές βρισκόταν στην 4η θέση του ελληνικού Netflix- με μικρά αυτοτελή επεισόδια διάρκειας σχεδόν 20 με 25 λεπτών το καθένα. Μέσα από γραφήματα και αρχειακά πλάνα επιχειρεί να παραδώσει μίνι μαθήματα σύγχρονης ιστορίας και να απαντήσει στο πανανθρώπινο ερώτημα: Πώς φτάσαμε έως εδώ και πού πηγαίνουμε; 

Γιατί διάστημα; Γιατί ρομπότ; Γιατί fast food; Γιατί πετρέλαιο Μέσης Ανατολής; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που προσπαθεί να απαντήσει το docuseries.

History 101: Μαθήματα (;) σύγχρονης ιστορίας στο Netflix

Στο 1ο επεισόδιο εξετάζεται η γέννηση της ταχυφαγίας και το πώς οι ΗΠΑ έγιναν η πρωτεύουσα του fast food, στο 2ο ο Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ και η μανία για κατάκτηση του διαστήματος, στο 3ο το πώς η Κίνα έγινε μία παγκόσμια οικονομική δύναμη, στο 4ο η υπερπαραγωγή πλαστικού και η υπερκατανάλωση αυτού, στο 5ο η Μέση Ανατολή και ο πόλεμος του πετρελαίου, στο 6ο τα ρομπότ και η επέλασή τους στον εργασιακό χώρο, στο 7ο το κίνημα του φεμινισμού, στο 8ο η πυρηνική ενέργεια, στο 9ο το AIDS και στο 10ο η γενετική ιατρική.

HISTORY 101

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι που κατηγορούν το σόου και κατ' επέκταση το Netflix ότι καταπιάνεται πολύ επιδερμικά, επιπόλαια και χωρίς την απαιτούμενη σοβαρότητα με μείζονα ζητήματα της σύγχρονης ανθρωπότητας, κοινωνίας, οικονομίας και πολιτικής - είναι σαν να δίνει στον θεατή απλά και μόνο την πληροφορία, την παράθεση του γεγονότος και τίποτα περισσότερο. Μία μικρή μπουκιά από το φαγητό, αφήνοντάς τον πεινασμένο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.

Στο άλμπουμ Songwriter, θα ακούσουμε τραγούδια του Johnny Cash από το 1993

Τα εν λόγω τραγούδια ηχογραφήθηκαν από τον τραγουδιστή της κάντρι στα LSI Studios, μια δεκαετία πριν από το θάνατό του σε ηλικία 71 ετών.

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Baby Reindeer

Η σειρά του Netflix μπορεί να βασίζεται στην πραγματική εμπειρία του Richard Gadd, αλλά υπάρχουν κάποια στοιχεία μυθοπλασίας. Εμείς τα εντοπίσαμε για σένα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η συνάντηση Steve Carell και John Krasinski είναι το reunion που χρειαζόμασταν

Οι πρωταγωνιστές του The Office βρέθηκαν μαζί στο τέλειο βίντεο που βλέπεις εντός.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έτσι θα τιμήσουν τα 'Φιλαράκια' την επέτειο των 20 χρόνων

Τον Απίλιο του 2021, οι έξι πρωταγωνιστές των Friends έφτασαν στo studio της Warner Bros. στο Λος Άντζελες για να γυρίσουν το πολυαναμενόμενο reunion της τηλεοπτικής παρέας.